Aftale om elmarkedsreform åbner for kapacitetsmekanismer
I EU er man ved at færdiggøre en aftale, der skal styrke elmarkedet. Aftalen skal sikre fortsat incitament til at investere i VE, forbrugerbeskyttelse og forsyningssikkerhed. Dansk Fjernvarme er positive over hovedlinjerne i aftalen.

Efter et stressende 2022, hvor EU gennemførte nødindgreb, med bl.a. elindtjeningsloft på elmarkedet, har man fra EU's side arbejdet på en mere robust ændring af elmarkedet, gennem en elmarkedsreform, der kan modvirke, at EU-medlemslandene ender i samme situation som i 2022.
Offentliggørelse af den endelige aftaletekstafventer stadig, men på baggrund af dagens pressemeddelelse fra EU-rådet, er der en tegning af, hvad reformen kommer til at indeholde.
Reformen bygger i vid udstrækning på en videreførelse af det elmarked, der findes i dag. Af væsentlige ændringer kan fremhæves, at medlemsstaterne kan indgå aftaler om en fast pris i en periode (såkaldte CfD’er) i forbindelse med udbygning af VE og at man styrker brugen af langsigtede aftaler med en fast pris (såkaldte PPA). Dette skal sikre forbrugerne mod meget store udsving i elprisen.
I Dansk Fjernvarme hæfter man sig særligt ved, at en del af forslaget specifikt omhandler kapacitetsmekanismer. Det betyder, at der med forslaget tales åbent om, at supplere de energibaserede og eksisterende day ahead og intraday markeder med en mekanisme, der er baseret på at stille kapacitet til rådighed i få, men meget vigtige perioder.
- Vi mangler stadig at se den endelige aftaletekst, men vi er glade for, at man fra EU's side viser tegn på, at der er et behov for at styrke elproduktionskapaciteten, så vi også kan have strøm i stikkontakten, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, siger Michael Schrøder, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Indholdet hænger rigtigt godt sammen med Energinets seneste redegørelse om elforsyningssikkerhed, der også omtaler behovet for kapacitetsmekanismer i fremtidens elsystem. Dansk Fjernvarme mener, at dagens udmelding fra EU gør det lettere at arbejde videre med at introducere en kapacitetsmekanisme i Danmark.
En anden væsentlig pointe, som man kan læse fra pressemeddelelsen, er, at rådet får mulighed for at foretage indgreb i forbindelse med en eventuel kommende krise på elmarkedet. Der er dog ikke umiddelbart tale om en permanent videreførelse af det midlertidige nødindgreb fra 2022, der satte et elindtjeningsloft.
- Det er positivt, at man der ikke er lagt op til en permanent videreførelse af elindtægtsloftet. Samtidig er det også vigtigt, at eventuelle indgreb i fremtiden bliver forholdsmæssige og tager hensyn til det underliggende markedsdesign, siger Michael Schrøder, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Dansk Fjernvarme ser frem til, at den endelige aftale offentliggøres, efter der er foretaget de nødvendige tekniske rettelser, som erfaringsmæssigt godt kan tage flere uger i EU.
Skriv kommentar