Gå til hovedindhold
Jura
Dansk Fjernvarme

Arbejdsgivere får pligt til at måle arbejdstid

Ny lov vil indføre en pligt for arbejdsgivere til at registrere den enkelte medarbejders arbejdstid. Det vil også gælde for fjernvarmeselskaber.

28. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Dansk Fjernvarme er orienteret om, at der en lov på vej, der indfører en ny pligt for arbejdsgivere til at indføre et system, der gør det muligt at registrere den enkelte medarbejders daglige arbejdstid. Loven vil også få virkning for Dansk Fjernvarmes medlemmer.  

    Dansk Fjernvarme vejleder som udgangspunkt ikke om ansættelsesretlige spørgsmål, men da Dansk Fjernvarme umiddelbart vurderer, at den kommende lov får betydning for alle fjernvarmeselskaber, vil Dansk Fjernvarme orientere om loven. 

    Regeringen har 18. september 2023 sendt et lovforslag om ændring af arbejdstidsloven i høring, der altså endnu ikke er fremsat i Folketinget. Det fremgår af høringen, at loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.

    Dansk Fjernvarme vil ikke stille et system til rådighed for registrering af arbejdstid, men anvender selskaberne fx udbydere af lønsystemer, så forventes det, at disse udbydere vil tilbyde forskellige løsninger.

    Registrering af arbejdstid

    Lovforslaget indfører en ny pligt for arbejdsgivere til at indføre et system, der gør det muligt at registrere den enkelte medarbejders daglige arbejdstid.

    Ud over selve registreringspligten indeholder lovforslaget krav om, at medarbejderne skal kunne tilgå egne oplysninger i registreringssystemet, og at arbejdsgivere skal opbevare de registrerede oplysninger i fem år efter udløbet af den periode, der udgør grundlaget for beregningen af medarbejderens ugentlige arbejdstid. 

    Undtagelsesbestemmelse for visse arbejdstagere

    De nye regler for registrering af arbejdstid vil som udgangspunkt finde anvendelse for alle medarbejdere. Det skyldes, at hensynet bag registreringspligten er at sikre, at reglerne om daglig hviletid, ugentlig hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid bliver overholdt.

    I lovforslaget indføres der dog en undtagelsesbestemmelse, der giver adgang til at undtage visse medarbejdere fra reglerne om daglig hviletid, ugentlig hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid og dermed også fra registreringspligten.

    Dansk Fjernvarme vil orientere nærmere om loven og om hvordan selskaberne skal anvende den, når loven er vedtaget af Folketinget.

    Link til høringen

    Andre klikkede på...