Egenproduktion af el: Muligheder og barrierer
Fjernvarmeselskaber kan blive producenter af el fra sol og vind til deres egen varmeproduktion. Det kan gøre selskabet mere robust over for svingende elpriser og giver mulighed for at reducere omkostningerne til det kollektive elnet – men der er også barrierer.

Vi kigger ind i en stadig mere elektrificeret fremtid, og det kommer til at påvirke mange dele af vores samfund. Det er på mange måder en rejse, hvor både el- og varmesiden er nødt til at lægge skinnerne, mens toget kører. Ellers når vi ikke frem til målet – det grønne energisystem – i tide.
Den omstilling kræver enormt meget af de kollektive energisystemer for både el og varme. Samtidig med at der er sat turbo på udrulningen af fjernvarme, oplever Energinet og netvirksomhederne stor efterspørgsel efter et udbygget og forstærket elnet.
Energinet og netvirksomhederne planlægger derfor også store udvidelser af elnettet i disse år. Det gør det vigtigt, at fjernvarmeselskaberne inddrager dem tidligt, hvis de går med overvejelser om at byde ind med nye tilslutninger.
For at hjælpe Energinet og elnetvirksomhederne – og understøtte den grønne omstilling – bliver reguleringen aktuelt ændret, så det er muligt at udnytte det eksisterende elnet bedre og tage toppen af behovet for nye investeringer. Formålet er at fremme fleksibilitet i elforbrug og produktion og at sørge for, at nye anlæg placeres, hvor elnettet er godt udbygget. Som noget nyt bliver der mulighed for “direkte linjer” – altså en direkte forbindelse mellem elproduktion og elforbrug uden om det kollektive elnet.
Det grønne tog kører med høj hastighed, selvom de præcise rammer – eksempelvis omkring direkte linjer – ikke i alle tilfælde er på plads. Det er svære betingelser at foretage langsigtede investeringer under, og det stiller store krav til kommunikation og koordination for at opnå den bedste sektorkobling.
Fordele ved, at fjernvarmen bliver egenproducent
Fjernvarmen får i fremtiden et endnu større behov for at være koblet på elnettet. I dag er det primært som elproducent, men i fremtiden bliver det i stigende grad også som elforbruger. Det er oplagt at forestille sig, at fjernvarmeselskaber – også helt lokalt – kan være begge dele. Der er stadig fordele ved at blive egenproducent af el, selvom de høje elpriser fra 2022 ikke forventes at fortsætte i 40 år.
Egenproduktion af el til varme kan være relevant for mange fjernvarmeselskaber, særligt hvis der er et areal til rådighed i området, hvor der kan etableres solceller eller vindmøller. Det er dog væsentligt, at det ikke ses som en snuptagsløsning, men som et tiltag, der analyseres grundigt.
Ud over de samfunds- og klimamæssige fordele ved at producere grøn strøm giver egenproduktion af el bedre kontrol med input til varmeproduktionen og en mulighed for at sælge strøm på markedet. Fleksibel elproduktion giver gode muligheder for at sælge el, når prisen er høj og eludbuddet lavt. Og i kombination med en akkumuleringstank kan varme produceret på billig el gemmes.
Som fjernvarmeselskab skal man dog huske, at der er en øvre grænse for, hvor store investeringer i elproduktion der kan finansieres under varmeforsyningslovens regler om nødvendige omkostninger. Grænsen er ikke defineret i lovgivningen, men det primære formål med etablering af elproduktion skal være at bruge strømmen til egen varmeproduktion.
Fjernvarmeselskaber er tit placeret tæt på elnettet og på transformere. Det gør det smart at placere elproduktion, der også kan bruges til varmeproduktion, i samme område. Og netop tanken om at placere produktion og forbrug tæt på hinanden fylder meget i den nye lovgivning, fordi det skal være med til at bringe os effektivt ind i et elektrificeret samfund. Med elforbrug og elproduktion tæt på hinanden kan de nødvendige investeringer i eltransmissions- og eldistributionssystemet reduceres, og derfor giver det god mening med et samspil mellem elproduktion og eldrevet varmeproduktion. Hvis elproduktionen kommer tæt på forbruget, reduceres belastningen af det kollektive elnet. Med det rigtige setup reduceres omkostningerne også, fordi der ikke skal betales fuld tarif for transport af el i det kollektive net.
Tilslutning med direkte linjer uden om det kollektive net
I de seneste år er det blevet muligt at tilslutte det kollektive elnet med begrænset adgang. I løbet af 2023 forventes det at blive muligt at tilslutte helt uden om det kollektive elnet. Tilslutning med en direkte linje vil kræve godkendelse fra Energistyrelsen. De præcise regler og tariffer kendes ikke, men det kan åbne nogle ekstra muligheder for de fjernvarmeselskaber, der ønsker at blive egenproducent.
I Energistyrelsens udkast til regler for direkte linjer kan man dog se, at enten produktions- eller forbrugsanlægget skal være nyt, for at man kan etablere en direkte linje. Man må altså ikke etablere en direkte linje mellem et eksisterende produktionsanlæg og et forbrugsanlæg, der allerede er tilsluttet elnettet. Et andet kriterium for en godkendelse er, at den direkte linje skal aflaste det kollektive elnet.
Green Power Denmark og Energinet planlægger at sende et forslag til en tarifmodel for direkte linjer til Forsyningstilsynet i starten af 2023. Tilsynet skal godkende modellen, inden den kan bruges.
Energistyrelsen har også udarbejdet udkast til regler for interne elforbindelser, der tidligere hed “interne net”. Hidtil har der været et krav om, at anlæggene til elforbrug og elproduktion var på samme matrikel. Med de nye regler er der ikke længere et matrikelkrav, men et krav om såkaldt reel og geografisk sammenhæng. Myndighederne foreslår en grænse på 500 meter mellem produktion og forbrugsenheder. Dansk Fjernvarme har gjort myndighederne opmærksomme på, at det afstandskrav er alt for restriktivt, og at det vil begrænse mange projekter. Vindmøller placeres typisk 600 meter eller mere fra naboen. Vi håber, myndighederne lytter, og at afstandskravet er forøget væsentligt i de endelige regler, som forventes klar i første halvdel af 2023.
Find den bedste tilslutning
Som fjernvarmeselskab er det vigtigt at finde den rigtige tilslutning til elnettet, der gør det muligt både at sælge strøm på elmarkedet og trække strøm til eldrevet varmeproduktion, når der er behov for det.
Det er derfor en fordel at tage kontakt til den lokale netvirksomhed tidligt i processen. I den forbindelse er det en god ide at overveje fordele og ulemper ved alle tilslutningsmuligheder.

Jens Christian Nielsen
Varmepumper
Overskudsvarme
Distribution
LER/GIS
Mobil: +45 20 54 54 73
E-mail: jcn@danskfjernvarme.dk

Michael Søgaard Schrøder
El-tariffer
Elforsyningssikkerhed
Compliance
Finansiel elprissikring
Systemydelser
Energimarked (Day-ahead, intraday, balancemarked)
Mobil: +45 30 90 27 66
E-mail: mss@danskfjernvarme.dk