Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning

Endnu et fjernvarmeprojekt kan falde til jorden i Næstved

Først faldt et fjernvarmeprojekt med godt 800 ejendomme i Næstved-bydelen Appenæs til jorden – og ved årsskiftet står endnu et projekt måske til samme skæbne. Et alvorligt slag for den grønne omstilling, lyder det fra Næstved Fjernvarme.

8. dec. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Direktør Jens Andersen ærgrer sig gevaldigt over, at Næstved Fjernvarme ikke har fået den opbakning til projekterne, man ellers havde håbet på. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Den grønne omstilling i Næstved-bydelen Appenæs må vente.

    Det står nu klart, efter at Næstved Fjernvarme i slutningen af november måned kunne konstatere, at kun 27,4 procent af områdets ejendomme havde takket ja til fjernvarme. Langt fra de 60 procent, som var påkrævet for at kunne sætte udrulningen i gang.

    Og det har fjernvarmeselskabet nu taget den yderste konsekvens af: Appenæs er blevet afmeldt som fjernvarmeområde, de indgåede kontrakter er annulleret, og dermed må godt 800 ejendomme vinke farvel til den grønne omstilling for nu.

    - Det er vi enormt ærgerlige over, konstaterer direktør i Næstved Fjernvarme, Jens Andersen.

    - Og det vi er mest ærgerlige over, er jo den grønne omstilling. For der ser ud til at være lange udsigter til, at vi kommer helt i mål med den. I hvert fald i Næstved, men måske også på landsplan. Vores projekt er jo ikke det eneste, der er blevet skrinlagt i den sidste tid, fortsætter han.

    Et nyt fjernvarmeområde er i fare

    Desværre bliver Appenæs muligvis heller ikke det sidste fjernvarmeprojekt, der bliver skrinlagt i Næstved.

    Lige nu er man nemlig i gang med at indsamle tilmeldinger i en række kvarterer i den nordlige del af byen omkring Jens Jørgens Vej. Og her er tilslutningen blandt de i alt 600 ejendomme kun nået op på omkring 14 procent – vel at mærke under en måned fra deadline, som er ved årets udgang.

    - Det ser desværre også ud til, at det område falder. Isoleret set betyder det jo ikke noget for Næstved Fjernvarme. Vi kan stadig drive forretningen og tilslutte de kunder, der ønsker det. Men for vores samlede fjernvarmeplan, som omfatter i alt 4.900 ejendomme, har det en afgørende betydning. Det er mere end en fjerdedel af grundlaget, der ryger med de to områder, forklarer Jens Andersen og fortsætter:

    - Vi kan blive nødt til at revurdere og nedskalere de kommende produktionsanlæg - og så betyder det jo også, at hele planlægningsprocessen bliver vanskeliggjort. Vi ved ikke, hvornår vi kan gå i gang med at bygge produktionsanlæggene, fordi vi ikke er klar over, hvornår der er nok nye kunder til det. Det giver store udfordringer, hvis vi skal nå at blive færdige indenfor de fem år, planen løber i.

    Vi slår sådan set alternativerne på pris, miljø, plads, støj, komfort og convenience. Så fjernvarmen er stadig et godt tilbud.

    Jens Andersen, Direktør i Næstved Fjernvarme

    Gasprisen er afgørende årsag

    Ser man isoleret på de seneste to fjernvarmeområder i Næstved, er det altså svært at være optimist på fjernvarmens vegne.

    Men det er dog ikke alle steder i byen, at fjernvarmen må strække gevær. Lige nu er man for eksempel i gang med at konvertere to områder med cirka 350 ejendomme. Her er tilslutningsprocenten helt oppe omkring de 90.

    Der er dog en helt klar forskel, mener Jens Andersen. De to områder blev nemlig tilmeldt fjernvarmen sidste år, hvor gasprisen stadig var høj.

    Godt nok er tilslutningsprisen i Næstved steget fra 60.000 til 84.000 kroner i mellemtiden – særligt på grund af fordoblede anlægsomkostninger og en femdobling af renten – men alene den stigning kan ikke forklare forskellen mellem en tilslutning på 27 procent og én på 90.

    - Den altoverskyggende årsag må være gasprisen. Havde den været lige så høj som sidste år, havde det nok set helt anderledes ud. Og samtidig har omkring 14 procent af boligerne i Appenæs allerede installeret en varmepumpe. Det er med til at udhule grundlaget for fjernvarmen, siger direktøren og fortsætter:

    - Vi hører dog også om andre årsager, der kunne stikke under. I Appenæs bor der for eksempel en del ældre, og nogle af dem ser hellere, at det er de næste husejere, som tager valget om den grønne omstilling.

    Nogle borgere føler sig måske snydt

    Og så er der lige det med tilslutningsprisen.

    I lang tid kunne Næstved Fjernvarme tilslutte nye forbrugere helt uden beregning. Med ledig kapacitet på affaldsanlægget krævede det nemlig ikke de store investeringer, når det bare var et spørgsmål om at grave ledninger ind til ejendomme. Det betød, at det helt frem til 2021 var gratis at komme med på fjernvarmen.

    Nu er den ledige kapacitet dog fyldt ud, mens omkostningerne til at udrulle fjernvarme er steget voldsomt.

     Og det betyder, at man ikke længere kan tilslutte nye kunder gratis. Men mange har ikke glemt det gode tilbud, forklarer Jens Andersen.

    - Det sidder stadig i borgerne, og nogle føler sig ligefrem snydt, fordi de ikke kan få fjernvarmen til samme pris. Det kan være svært at forklare folk, at man laver fjernvarme i projektforslag – så selvom vi med vores beregninger kan vise, at vi både er klart billigere end både varmepumper og gasfyr, er budskabet ikke trængt igennem, siger direktøren.

    En stor kommunikationsopgave for kommune og fjernvarme

    Netop den måde, man løser kommunikationsopgaven, kan derfor blive helt afgørende for den grønne omstilling i Næstved. Og det har kommunen også fået øjnene op for, fortæller Jens Andersen.

    - De er jo også ærgerlige over udviklingen. Det er deres varmeplan, som er begyndt at smuldre. Derfor har Næstved Kommune arrangeret en energikonference for borgerne, som skal være med til at motivere folk til at træffe et valg om den grønne omstilling. Nu har de fravalgt fjernvarme – så skal de tage stilling til, hvilken vej de vil gå i stedet, siger han og tilføjer:

    - Kommunen kan jo godt se, at der kan gå mange år, før boligerne i Appenæs bliver omstillet til en grønnere varmeløsning. Og så når vi jo ikke i mål i rette tid.

    Næstved Fjernvarmes egen kommunikationsindsats forventer direktøren ikke at gøre så meget ved. Man har haft stor succes med den model, man har brugt – indtil nu – og derfor er det ikke oplagt at revurdere den, mener han.

    Nu rykker man derfor de kommende projekter i tidsplanen frem. Borgermøderne starter op igen i det nye år, og man vil fortsat kommunikere løbende om de igangværende projekter og besøge de beboere, som gerne vil høre mere om fjernvarme.

    - Vores opgave er jo at give folk så mange informationer som muligt, så de selv kan træffe deres valg. Vi slår sådan set alternativerne på pris, miljø, plads, støj, komfort og convenience. Så fjernvarmen er stadig et godt tilbud, siger han og tilføjer til sidst:

    - Det skal vi bare sikre, at vi får kommunikeret ud.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...