Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning

Fjernvarmerekord i 2022: SK Forsyning sætter ikke farten ned

Hele 400 ejendomme blev tilsluttet fjernvarme fra SK Forsyning i 2022, og i de kommende år håber man på at kunne fortsætte med samme høje fart. Det kræver dog, at rammebetingelserne er på plads.

1. maj 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Efterspørgslen på fjernvarme i Slagelse og Korsør er enorm.

    Det må SK Forsyning konkludere efter et rekordsættende 2022, hvor man koblede 400 ejendomme på fjernvarmenettet - svarende til 1.400 gennemsnitlige husstandes årlige forbrug.

    En fjernvarmetilslutning, der ifølge energichef Carsten Lunde blandt andet kan tilskrives energikrisen, som for alvor ramte i foråret sidste år.

    - Vi gik i gang med at konvertere flere boliger til fjernvarme for nogle år siden, og dengang havde vi svært ved at skabe incitament til at skifte fra naturgassen – selvom folk kunne spare penge og få grøn energi. Det gjorde, at vi valgte at køre med en lav tilslutningspris på 10.000 kroner. Til den pris kunne vi få 70 procent tilslutning. Men det, der skete i Ukraine, har virkelig sat skub i tingene, fortæller han og uddyber:

    - I et typisk projektforslag til fjernvarme, har vi normalt indregnet en potentiel tilslutning på 80 procent i det pågældende område. Men med efterspørgslen sidste år, indfriede vi mere end 100 procent af det potentiale i både Korsør og Halsskov. Derfor har vi nu ændret vores praksis og regner i vores kommende område med en potentiel tilslutning på 100 procent.

    Vi skulle gå fra at kunne etablere 200 fjernvarmestik om året til nu at have en kapacitet på 2.000 i stedet.

    Carsten Lunde, Energichef i SK Forsyning

    Udviklingen fortsætter med samme fart

    Sidste års 400 ejendomme var en blanding af både villaer, industri og lejlighedskomplekser, hvilket gjorde det samlede varmebehov langt større end antallet af ejendomme. Det er dog et billede, Carsten Lunde ikke forventer at se gentage sig i de kommende år.

    Frem mod 2027 skal der nemlig tilbydes fjernvarme til godt og vel 5.300 ejendomme i Slagelse og Korsør – og langt de fleste af dem er villaer. En kæmpe opgave, som har krævet en del omrokeringer blandt forsyningsselskabets personale at blive klar til.

    - Vi skulle gå fra at kunne etablere 200 fjernvarmestik om året til nu at have en kapacitet på 2.000 i stedet. Vi omskoler VVS’ere til at kunne arbejde med fjernvarme, og vi har digitaliseret alle vores processer fra tilmelding og kontraktindgåelse til hele kundeforløbet – ellers ville vi ikke kunne overkomme den arbejdsmængde, vi står overfor, forklarer Carsten Lunde.

    I 2017 leverer SK Forsyning 230.000 MWh fjernvarme. I dag leverer man 330.000 MWh, og i 2027 forventer man, at tallet lander på 460.000 MWh, hvis alle potentielle fjernvarmeprojekter realiseres. Der er dermed tale om en fordobling af varmesalget på kun 10 år.

    Og for blot at understrege den vilde udvikling, svarer det rundt regnet til, at man har kunnet tilbyde varme nok til 1.270 gennemsnitlige forbrugere hvert år.

    - På 5 år har vi været igennem den samme udvikling, som vi oplevede på de foregående 50. Og i de kommende år håber vi på at kunne fortsætte med samme fart, lyder det fra Carsten Lunde.

    Prisen stiger i fjernvarmeprojekter

    Men det er en udvikling, som ikke er uden udfordringer. Først og fremmest skal der investeres i ny produktionskapacitet som kan understøtte de mange forbrugere, SK Forsyning forventer at få. Her gælder det om at foretage de rette, langsigtede investeringer, forklarer Carsten Lunde.

    Blandt andet skal der etableres 3 store varmepumper, mens man også har kig på geotermi i Slagelse og strømproduktion fra vindmøller.

    At sikre tilstrækkelig varmekapacitet er dog langt fra den største udfordring, SK Forsyning står overfor. Prisen på fjernvarmeprojekter er nemlig steget voldsomt på få måneder, fortæller energichefen.

    - Stigninger i priserne på entreprenørarbejde og materialer har gjort det dobbelt så dyrt at etablere fjernvarme. Vi har set prisstigninger på 40 procent i omkostninger til entreprenører og markant øgede tilbagebetalingstider. Derfor har vi hævet prisen på tilslutning fra 10.000 til 37.500, siger han og understreger, at fjernvarme stadig er billigt sammenlignet med alternativer.

    Men risikoen ved fjernvarmeprojekter er steget så markant, at man hos SK Forsyning har været nødsaget til at dele de store projekter i Korsør og Slagelse op i mindre bidder.

    - Vi kan i værste fald risikere, at projekterne ikke længere er samfundsøkonomisk forsvarlige – og så vil vi gerne sikre os, at så mange forbrugere som muligt kan få tilbudt fjernvarme, forklarer Carsten Lunde.

    Staten må jo spæde til, hvis det her skal lykkes. Tilskuddene følger ikke med prisstigningerne, og vi er på den yderste kant hvad angår afskrivninger.

    Carsten Lunde, Energichef i SK Forsyning

    Rammebetingelser er ikke på plads

    I tilfælde af, at man ikke kan honorere de priser, entreprenører tager for fjernvarmearbejdet, er det underordnet, at store byer som Slagelse og Korsør er oplagte steder at udrulle den kollektive varme.

    Dertil kommer, at forbrugerne ikke bare skal have råd til fjernvarme – de skal også takke ja til den. Og derfor går Carsten Lundes bekymring på, om folks hukommelse er kort efter at gaspriserne er faldet igen.

    Derudover mangler der klare svar på, om der kommer flere penge i afkoblingsordningen, og om man kan få tilskud fra fjernvarmepuljen. Hvis ikke de rammebetingelser er på plads, og det er for risikabelt at komme med, kan det være sværere for forbrugerne at sige ja til fjernvarmen, lyder energichefens bekymring.

    - Staten må jo spæde til, hvis det her skal lykkes. Tilskuddene følger ikke med prisstigningerne, og vi er på den yderste kant hvad angår afskrivninger, siger han og konkluderer:

    - Nogle politikere har ambitioner om, at vi skal løfte langt mere, end vi kan. Vi har ikke overskud og kapacitet til at gå i gang i flere områder endnu. Og vi skal for alt i verden ikke etablere fjernvarme nogle steder på bekostning af de eksisterende forbrugeres økonomi.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...