Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Analyser
Konverteringer

Grøn omstilling kræver tusinder af faglærte

Der mangler allerede nu faglært, og det bliver kun mere udtalt i fremtiden, hvis Danmark skal kunne indfri sine mål om grøn omstilling. Det rammer også fjernvarmesektoren, siger Dansk Fjernvarme.

28. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
svejser med maske, der er ved at svejse fjernvarmerør i en regn af gnister

Indhold

    De unge skal i langt større grad end hidtil søge mod erhvervsuddannelserne, hvis de fremtidige mål om grøn omstilling og klimahandlingsplaner skal kunne indfris. Der er nemlig ikke bare mangel på faglærte nu; det bliver der i endnu højere grad i fremtiden, hvis den nuværende søgning på erhvervsuddannelserne ikke bliver ændret markant.

    Ingeniørvirksomheden Cowi har lavet en analyse for organisationen Industriens Uddannelser, der viser, at der i 2030 er brug for ikke mindre end 126.000 ekstra i industrien til at imødekomme de politiske krav om grøn omstilling – bl.a. konverteringer af mange hundredtusinder boliger fra gas og olie til grøn fjernvarme.

    Ifølge analysen vil der eksempelvis være et særligt stort behov for smede, industriteknikere og mekanikere. I forvejen er der i mange af faggrupperne i industrien akut og markant mangel på ansatte, og samtidig er der mange, der vil gå på pension i de kommende år.

    - Vi oplever allerede, at vores medlemmer enten udskyder eller helt aflyser konverteringsprojekter, og det skyldes blandt andet, at der er mangel på faglærte til at håndtere maskiner og gravearbejde. Derfor er vi selvfølgelig optagede af, at der kommer tilstrækkeligt med faglærte til at kunne imødekomme behovet for arbejdskraft i fremtiden, siger afdelingschef i Dansk Fjernvarme, Nicolai Kipp.

    Projekterne bliver for dyre

    Manglen på arbejdskraft betyder blandt andet, at priserne på entreprenøropgaver stiger, så de allerede godkendte konverteringsprojekter enten skal genberegnes eller slet ikke kan bruges længere, fordi tilslutningsprisen og den efterfølgende varmepris for kunderne stiger markant.

    Her og nu kan nogle af projekterne måske reddes af, at inflationen nu er faldende, og dermed kommer priserne helt generelt ned i et lavere leje. Men det er ikke altid nok til at sikre projekterne, ligesom problemet med for få faglærte fortsat er uløst.

    - Det er ikke kun i forbindelse med entreprenørarbejde, fjernvarmeselskaberne har brug for faglærte; det gælder også til de daglige opgaver på værkerne. Det betyder, at selskaberne bliver presset på at kunne finde nye folk, og derfor mener vi i Dansk Fjernvarme, at der er behov for at finde løsninger på at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne til, siger Nicolai Kipp.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...