Haderslev: Nu er fjernvarme til op mod 3.700 en realitet
På trods af prisstigninger er det lykkedes Haderslev Fjernvarme at få tilslutning i alle kommende fjernvarmeområder. Planen er nu, at de flere tusinde nye forbrugere senest har fået fjernvarme i starten af 2026.

81,5 procent tilslutning til fjernvarmen.
Sådan lød den samlede status for Haderslev Fjernvarmes konverteringsområder midt i april. Med tilstrækkelig tilslutning i alle 13 områder betyder det, at op mod 3.700 forbrugere kan se frem til at komme med på fjernvarmen.
Tager man udgangspunkt i den nuværende tilslutningsprocent er det altså lidt over 3.000 boliger, der skal have fjernvarme. Og lykkes det Haderslev Fjernvarme at holde den nuværende tidsplan, får den sidste forbruger senest åbnet for det varme vand i starten af 2026.
Der bliver med andre ord nok at se til i de næste godt 2,5 år. Indtil videre har man nemlig koblet godt og vel 900 af de nye forbrugere på fjernvarmen, mens der stadig resterer mere end 2.000 konverteringer. Og alene i år har Haderslev Fjernvarme en målsætning om at konvertere 7-800 boliger, fortæller direktør, Morten Hartmann.
- Det er en pæn slat for os. Men vi er jo også i gang fem steder i byen med fem forskellige gravehold. Så der er noget at se til. Lige nu og her har vi en 150-200 boliger, hvor vi åbner for vandet og kan gå i gang med det indvendige installationsarbejde indenfor de næste 14 dage. Så det kommer i små klumper, fortæller han.
Tilmeldingerne er kommet lidt af sig selv
At det er lykkedes for Haderslev Fjernvarme at skabe så stor tilslutning til fjernvarmen, er ifølge Morten Hartmann blevet hjulpet godt på vej af krigen i Ukraine, den efterfølgende energikrise og den opmærksomhed, det har bragt på fjernvarme.
- Det er gået vores vej, for vi har ikke nødvendigvis behøvet at gøre ret meget aktivt. Tilmeldingerne er kommet lidt af sig selv. Det var især, da gaspriserne og elpriserne stak fuldstændig af, at der kom rigtig mange til. Men det blev heller ikke sværere at samle tilmeldinger, da gaspriserne faldt igen, fortæller han og fortsætter:
- Nogle har selvfølgelig spurgt os, om vi ville sætte varmeprisen ned, men det er tydeligvis lykkedes os at overbevise folk om, at fjernvarmen er en god ide.
Det er dog også de lokale, som har været med til at gøre Haderslev Fjernvarmes massive udvidelser til en realitet. I landsbyen Marstrup var det for eksempel en gruppe af lokale ildsjæle, der gjorde et kæmpe stykke arbejde for sikre fjernvarmen i deres lokalområde.
Marstrup var sammen med en anden Haderslev-bydel, Engkær, et af de sidste områder, hvor man opnåede tilslutning – og selvom det var lige på et hængende hår, lykkedes det altså også her at få nok tilmeldinger.
Vi kan prise os lykkelige over, at vi lige præcis nåede at komme i gang, før alt steg og der blev mangel på entreprenører
Forestående prisstigning satte gang i tilmeldinger
Og faktisk var det – sjovt nok – blandt andet en stigning i tilslutningsprisen, som for alvor fik de manglende fjernvarmetilmeldinger i hus rundt omkring i Haderslev.
Omkring årsskiftet stod det nemlig klart for Haderslev Fjernvarme, at stigende udgifter til materialer, entreprenører, fjernvarmeunits og ikke mindst rentestigninger, ville gøre projektet en del dyrere end forventet.
- Det har tynget projektøkonomien så meget, at det har været nødvendigt at hæve prisen. Men vi ville stadig gerne give beboerne en chance for at komme med til den gamle pris. Vi satte en deadline for tilmelding til den 31. marts, hvis man ville undgå prisstigningen, fortæller Morten Hartmann og tilføjer:
- Og det, kunne vi se, gjorde en forskel.
Faktisk så stor en forskel, at langt de fleste kommende forbrugere i Haderslev nåede at tilmelde sig til den gamle pris og dermed ikke helt dækker de udgifter, Haderslev Fjernvarme har til projektet.
Den problematik har man dog primært løst ved at øge afskrivningsperioden fra 20 til 30 år, forklarer Morten Hartmann.
Entreprenørmangel kan blive en udfordring
I det store hele er det begrænset, hvad Haderslev Fjernvarme indtil videre har mødt af barrierer i forbindelse med fjernvarmeudrulningen. Det skyldes ifølge Morten Hartmann blandt andet, at projektets timing nok ikke kunne have været meget bedre.
- Vi kan prise os lykkelige over, at vi lige præcis nåede at komme i gang, før alt steg og der blev mangel på entreprenører, lyder det fra direktøren.
Af fremtidige udfordringer i udrulningen er det da netop også primært entreprenørmangel, han ser som en mulig barriere.
- Vi har styr på leveringstiderne på rør og har kontrakterne på plads. Men vi mangler lige at sende den sidste del af projektet i udbud. Det gør vi i slutningen af året, og her er vi meget spændt på at se, hvad vi får af priser – og om vores nuværende entreprenører vil byde ind på det. Og det er jo lige præcis det, som udfordrer alle lige nu, siger han.
Mere fleksibel varmeproduktion på vej
Mens entreprenøren måske lige mangler at komme helt på plads, er der til gengæld fuldstændig styr på, hvordan varmen til de mange nye forbrugere skal produceres.
- Vi har faktisk et udbud i gang på et større varmepumpeanlæg. Og vi er ved at få etableret en elkedel, der skal bruges som spids- og reservelast. Derudover kommer der yderligere en elkedel i udbud, forklarer Morten Hartmann.
Der er altså fuld gang i elektrificeringen i Haderslev – ligesom så mange andre steder i landet. I dag kan man næsten dække al varmeproduktionen med flis, mens de sidste 1,5 til 5 procent stadig kommer fra naturgas.
Det har ramt fjernvarmeselskabet en smule på varmeprisen, eftersom at prisen på flis steg voldsomt og ikke ligefrem er faldet med samme hast igen.
Direktøren ser derfor frem til, at man får mere el og fleksibilitet ind i produktionen.
Mon ikke det også giver lidt billigere fjernvarme til de mange nye forbrugere i Haderslev? Der er i hvert fald grund til begejstring, hvis man er en af de 3.000, som allerede har tilmeldt sig.
Skriv kommentar