Køge godkender fjernvarmeprojekt i Bjæverskov
Bjæverskov Fjernvarme har nu fået kommunens stempel for at kunne gå videre med fjernvarmeprojekt - bl.a. med brug af overskudsvarme.

Blot lidt mere end et år efter, at Bjæverskov Fjernvarme blev stiftet af en række engagerede borgere, har Køge Kommune nu godkendt det projektforslag, der indenfor de kommende år skal sikre fjernvarme til borgerne.
Varmeforsyningen til borgerne i Bjæverskov er i dag baseret på en blanding af naturgas og olie. I fremtiden bliver det baseret på overskudsvarme fra den lokale transformerstation – ejet og drevet af Energinet – der vil stå for omkring 30 procent af varmeproduktionen.
Den resterende del af de anslået 18.000 MWh, der skal dække varmeforbruget på årsbasis, skal produceres på et anlæg, der skal etableres indenfor den kommende tid.
- Hvis alt klapper i et pt ophedet marked, kan vi være klar til at sende fjernvarme ud i slutningen af 2024, siger Lars Have Christensen, der er bestyrelsesformand for Bjæverskov Fjernvarme.
Ifølge bestyrelsesformanden skal der nu erhverves et grundstykke, og derefter følger en række udbud på både opførelsen af selve varmeværket, rørføringen og tilkoblingen til fjernvarmen.
- Vi har haft god sparring med både Køge Kommune og vores rådgivere PlanEnergi, for vi har sammen skulle betræde ny grund. Det er ikke hver dag, man stifter et ny fjernvarmeselskab, siger han i en pressemeddelelse fra Køge Kommune.
Det er Klima- og Planudvalget i Køge Kommune, der har godkendt projektet, og fra Køge Kommune er der roser til borgerinitiativet.
- Det er et imponerende stykke arbejde, initiativgruppen i Bjæverskov har lagt for dagen. Det er ikke ukompliceret at starte et fjernvarmeselskab, og heldigvis viser interessetilkendegivelserne også en meget fin tilslutning til projektet, som både er grønt og en økonomisk gevinst for alle parter. Det har været et rigtig godt samarbejde, som jeg glæder mig til at følge helt i mål, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov.
Med den kommunale godkendelse følger også et tilskud fra Fjernvarmepuljen på 20.000 kr. per konverteret olie- og gasfyr. Samlet set viser beregninger af projektet et såkaldt samfundsøkonomisk overskud på ca. 10 mio. kr. – dette skal ses i forhold til hvad det ville koste, hvis der blev installeret individuelle varmepumper.
Også for den private husholdning vil den fælles fjernvarme være en fordel. Et standardhus i Bjæverskov med naturgas kan opnå en årlig besparelse på op til 4.000 kr./år med de nuværende økonomiske rammer ved at overgå til fjernvarme.
Skriv kommentar