Gå til hovedindhold
Afgifter & Tilskud

Misforståelse skaber usikkerhed om afkoblingspuljen

Boligejere, der har modtaget tilskud gennem afkoblingspuljen, mister ikke sit tilskud, hvis de vælger egen VVS-installatør. Det indtryk kunne man ellers få i en artikel, som Tekniq Arbejdsgiverne netop har offentliggjort.

8. feb. 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Indhold

    En boligejer, der afkobler sit gasfyr og har modtaget tilskud gennem afkoblingspuljen, kan selv vælge, om det er Evida eller en selvvalgt VVS-installatør, der forestår nedtagningen uden at miste sit tilskud. Det slår Evida fast, efter at Tekniq Arbejdsgiverne i en artikel ellers skriver, at tilskuddet går tabt.

    Præciseringen er vigtig, lyder det fra fjernvarmeselskabernes brancheforening, da der ikke er brug for at skabe usikkerhed om den vigtige opgave med at udfase de naturgasfyrene og dermed også den sorte, dyre gas.

    - I energisektoren står vi med en stor og vigtig opgave i at få udfaset den sorte, dyre gas og erstattet den med grøn energi som fjernvarme. I den sammenhæng har afkoblingspuljen været en afgørende faktor for mange boligejere, der ønsker at få fjernet deres naturgasfyr, siger Jens Christian Nielsen, seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer alle landets fjernvarmeselskaber.

    Hvis en boligejer ikke får del i afkoblingspuljen, koster afkoblingen ca. 8.000 kr. Prisen dækker bl.a. omkostninger til fysisk afkobling af måler og stikledning hos kunden, samt administrative omkostninger hos Evida.

    I aftalen om afkoblingspuljen kan der gå op til 18 mdr. fra kunden har opsagt aftalen med Evida til den fysiske afkobling af stikledning finder sted. I praksis går det oftest væsentligt hurtigere. Måleren nedtages dog langt tidligere i processen, så kunden kan blive slutafregnet. P.t. er behandlingstiden overordnet set indenfor 3 mdr.

    Usikkerhed om puljen fremmer ikke omstillingen

    Siden november har Evida åbnet for at kunder, der har opsagt aftalen med Evida, kan bruge egen autoriseret VVS’er når de skal have nedtaget måler og fjernet målerskab, hvis det sidder i vejen for installation af fjernvarme. Det skal ses som en service for hurtigere at skabe plads til den nye installation. Denne proces er præciseret på Evidas hjemmeside.

    - Både afkoblingspuljen, og i særdeleshed fjernvarmepuljen, har i mange tilfælde været helt afgørende i forhold til at konvertere de enkelte boliger fra sort til grøn energi. Der er derfor ikke brug for at skabe usikkerhed om de muligheder man som boligejer – eller fjernvarmeselskab – har for at hjælpe omstillingen på vej, siger Jens Christian Nielsen.

    Hvis en boligejer vælger at bruge egen VVS’er vil afkoblingspuljen ikke dække omkostningerne til VVS’eren, men stadig dække øvrige omkostninger i forbindelse med afkoblingen.

    Det er Evida, der administrerer puljen, der i 2023 har lydt på i alt 100 mio. kr.

    Andre klikkede på...