Mors: Fjernvarmen kan være på vej til en række landsbyer
Sdr. Herreds Kraftvarmeværker er lige nu i gang med at indsamle tilmeldinger i tre konkrete fjernvarmeprojekter. Tilsammen kan de fordoble forbrugerbasen og sende fjernvarme til fem af øens landsbyer.

Hvis alt går efter planen, kan Sdr. Herreds Kraftvarmeværker på Mors se frem til en fordobling af forbrugerbasen i de kommende år.
Fjernvarmeselskabet med i dag cirka 585 forbrugere, er nemlig for alvor i gang med at yde deres bidrag til udfasningen af naturgas på Mors: tre konkrete fjernvarmeprojekter, der omfatter en række af øens landsbyer.
Lige nu er man i fuld gang med at indsamle tilmeldinger i alle tre projekter. Tilmeldingsfristen er den 1. marts, og inden da skal tilslutningerne derfor være i hus, for at de enkelte projekter kan blive til noget.
Indtil videre ser det særligt godt ud i projektet for Øster Jølby, Erslev og et nærliggende erhvervsområde – her har man nemlig fået omkring 85 procent af de påkrævede tilmeldinger.
I Vils mangler man lidt mere end halvdelen, mens der i det nyeste projekt i Solbjerg og Sundby er tilmeldt cirka en tredjedel af de nødvendige forbrugere.
Erhvervskunder og genanvendt biomasse
Bestyrelsesformand Poul Kristensen har en klar forventning om, at projektet i Erslev og Øster Jølby bliver godkendt. Og projektet, som også er det største af de tre, fører ikke kun nye forbrugere med sig, forklarer han.
Varmen til området skal nemlig blandt andet komme fra et stort damptørringsanlæg, hvor man for eksempel kan udnytte tørret have-/parkaffald, materiale fra rensningsanlæg og græsprotein som biomasse.
- Det taler lige ind i vores klimaplan for Mors og gør også, at vi aftager varme til en fast pris. Vi snakker omkring 5-6 MW, og som reserve-/spidslast etablerer vi så en 7 MW elkedel, fortæller han og fortsætter:
- Udover det, ligger tørringsanlægget ude i et større industriområde med 25-30 virksomheder. Får vi dem med på fjernvarmen, ser vores projekt helt anderledes ud. I dag har tre af dem takket ja til fjernvarme, men tanken er, at vi skal ud og besøge resten.
Lokale ildsjæle satte gang i projekt
Projekterne i Vils og Solbjerg/Sundby, er formanden til gengæld ikke lige så skråsikker på udfaldet af. Selvom han selvfølgelig håber og tror på, at der er tilstrækkelig opbakning, er han alligevel spændt på at se, hvordan forbrugere tager imod dem.
Lige præcis i Sundby hersker der dog ikke tvivl om den lokale opbakning. Egentlig var planen nemlig ikke at tilbyde fjernvarme til byen endnu, men da en gruppe ildsjæle kontaktede Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, valgte man alligevel at give sig i kast med de indledende undersøgelser.
- Sundby er en af de byer, som er nævnt i kommunens strategiske varmeplan, men det var arbejdsgruppens vedholdenhed som gjorde, at vi valgte at gå i gang nu. De så fjernvarmen som vigtig for deres bys udvikling og en måde at gøre deres lokalmiljø mere attraktivt på, fortæller Poul Kristensen og tilføjer:
- Men projektet kræver, at der også er opbakning fra Solbjerg, som ligger tættere på det eksisterende ledningsnet. Er opbakningen der, kommer der et godt projekt ud af det.
Fjernvarmepuljen kan blive afgørende
I det hele taget er der et godt samspil mellem fjernvarmeselskabets projekter. Bliver alle tre til noget, får man både en bredere vifte af produktionsformer og endnu bedre sammenhæng i ledningsnettet.
Udover at tilslutningerne skal i hus, er der dog også lige et tilskud fra Fjernvarmepuljen, som skal sikres, inden man er helt i mål. En pulje, som allerede nu tegner til at blive oversøgt i første kvartal af 2023.
Og netop Fjernvarmepuljen gav også udfordringer for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, da den i en periode var tom sidste efterår.
- Det betød nok, at vi spildte en måned eller to, hvor vi gik i uvidenhed. Det er nok den dybere grund til, at vi ikke er kommet længere i projekterne, selvom vi faktisk var i gang i god tid, inden man talte om en hurtig fjernvarmeudrulning, forklarer Poul Kristensen og fortsætter:
- Vi kan ikke nå at søge puljen for Sundby i første kvartal, men vi har dog en stor tiltro til, at der nok skal komme flere midler i. Hvis det ikke sker, er jeg til gengæld ikke i tvivl om, at fjernvarmeprojektet falder til jorden. Det er ulempen ved, at vi kommer ud i de små landsbyer. Der skal stadig være en sikkerhed i projektet, og der skal være et miks af varmeleverancer – det koster penge.
Roser kommunen
Alle tre projekter, som Sdr. Herreds Kraftvarmeværker arbejder på, er en del af Morsø Kommunes strategiske varmeplan, der blev godkendt tilbage i november.
Faktisk er der ifølge den endnu flere landsbyer, som med fordel kunne blive kunder hos fjernvarmeselskabet – men nu starter man lige med at undersøge, om der er opbakning til de første, siger Poul Kristensen, som roser kommunen for at støtte op om fjernvarmen:
- I det hele taget har vi haft et virkelig godt samarbejde med kommunen. De er gået ind til arbejdet med udgangspunkt i, at man har nogle forpligtelser overfor indbyggerne på Mors og samfundet i det hele taget. Derfor har de også hjulpet alle de steder, hvor de kan.