Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Afgifter & Tilskud

Næstved Fjernvarme sikrer sig 66 mio. fra fjernvarmepuljen

Det lokale fjernvarmeselskab i Næstved har fået tildelt hele 66 mio. kroner fra fjernvarmepuljen til de kommende års konverteringer. Det skal sikre konkurrencedygtig fjernvarme til op mod 4.900 forbrugere.

09. jun. 2023

Sådan her kommer en del veje nok til at se ud i Næstved, når der skal konverteres op mod 4.900 forbrugere i de kommende år. Foto: Næstved Fjernvarme.

  • Læs op

Indhold

    Med et tilskud fra fjernvarmepuljen på 66 millioner kroner og en endelig godkendelse fra kommunen, er alt lagt i kakkelovnen til de kommende mange års konverteringer i Næstved.

    Det betyder, at 4.900 forbrugere kan se frem til muligheden for at få fjernvarme senest i 2028. Og med tilskuddet ser Næstved Fjernvarme direktør Jens Andersen frem til, at man kan udbyde fjernvarmen til en konkurrencedygtig tilslutningspris og samtidig minimere risiciene i projektet.

    - Vi håber jo, at næste skridt i projektet bliver, at folk tilmelder sig fjernvarmen, fordi vores produkt er konkurrencedygtigt sammenlignet med individuelle løsninger. Det skal de selvfølgelig gøre op med sig selv, om de synes, siger han.

    Det er næsten en femtedel af årets fjernvarmepulje på i alt 381 millioner kroner, som er gået til Næstved Fjernvarme – lige omkring 17,3 procent for at være helt nøjagtig.

    Deres fjernvarmeprojekt er det største samlede projekt, som har fået tilsagn i år. Og ifølge Jens Andersen viser det om noget, at der ikke er mangel på fjernvarmeambitioner i hans hjemby.

    - Vi har fået en opgave fra Næstved Kommune om at lave projektforslag, der kunne levere fjernvarme til flest mulige. Det har vi gjort. Måske kan man kalde os lidt dumdristige – det ved jeg ikke, om vi er. Men vi er muligvis lidt mere modige end de andre, siger han og fortsætter:

    - Det skyldes også, at vi har arbejdet med fjernvarmekonverteringer i de sidste tre år. Sidste år konverterede vi 745 forbrugere, og vi har vurderet, at vi i de kommende år kan lægge fjernvarme ind til cirka 1.000 om året. Det er mange, så man skal også været gearet til det og skarp på, hvad det kræver.

    Jeg vil ikke sige, at det er sket på rekordtid. Men det er i hvert fald tæt på.

    Jens Andersen, Direktør i Næstved Fjernvarme

    Samarbejde med kommunen sikrede tidlig ansøgning

    Næstved Fjernvarme indsendte deres ansøgning til fjernvarmepuljen tilbage i slutningen af februar. Og som forventet skulle det vise sig at være en god ide at være tidligt ude, hvis man gerne ville kunne servere en bid af kagen for sine kommende forbrugere.

    Allerede i foråret var puljen nemlig oversøgt – og seneste melding fra Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Aagaard lyder, at der ikke kommer flere midler i år.

    Netop derfor er Jens Andersen glad for, at man lykkedes med at være ude i god tid. Det er dog ikke en bedrift, han og Næstved Fjernvarme alene kan tage æren for. Det har også krævet et godt samarbejde med Næstved Kommune.

    - Kommunen har givet os et påbud efter varmeforsyningsloven, som har betydet, at de har kunnet springe alt det analysearbejde over, som de normalt bruger store mængder af tid på – og som ingen rigtig kan bruge til noget, siger han tørt og fortsætter:

    - Det folk kan bruge, er jo et projektforslag. Så i stedet for at bruge tid på at fortælle kommunen, hvad de skulle skrive i det brev, der skulle udsendes sidste år, udarbejdede vi et projektforslag. Det gjorde os i stand til at sætte farten op, og efterfølgende blev forslaget så udgangspunkt for kommunens køreplan. For der står jo sort på hvidt i projektforslaget, hvor der kommer fjernvarme, forklarer direktøren.

    Han roser  Klima-, Miljø- og Friluftsturistudvalget i kommunen for det effektive samarbejde. Og det er en ros, man godt kan forstå. For da Næstved Fjernvarme indsendte deres projektforslag til kommunen fredag den 24. februar, fik de allerede en administrativ godkendelse den følgende mandag. Tre kvarter senere kunne man sende en ansøgning til fjernvarmepuljen.

    I sidste uge kom tilsagnet så, og den 6. juni vedtog Næstved Kommune projektforslaget.

    - Jeg vil ikke sige, at det er sket på rekordtid. Men det er i hvert fald tæt på, lyder det fra Jens Andersen.

    Derfor tænker jeg, at vi kommer til at importere endnu mere affald, hvilket ironisk nok er det stik modsatte af, hvad Folketinget har ønsket med den nye lov.

    Jens Andersen, Direktør i Næstved Fjernvarme

    Affaldsvarme bliver hovedkilde trods ny lov

    Der skal selvfølgelig også en masse varme til, hvis man vil forsyne de mange nye forbrugere. I fremtiden skal varmen blandt andet komme fra to nye halmkedler, en elkedel og to nye akkumuleringstanke.

    Men størstedelen af fjernvarmen vil i 2029 – ligesom i dag – komme fra AffaldPlus. Efter forventningen er der tale om 73 procent.

    Og med vedtagelsen af den nye, omdiskuterede affaldslov, ville man måske tænke, at der var skår i glæden at spore for Næstved Fjernvarme. Det er dog ikke helt tilfældet.

    - Selvom AffaldPlus jo i hvert fald får nogle nye rammer at arbejde under, tror vi på, at vi stadig har affaldsvarme her i Næstved i mange år endnu. Jeg er optimistisk, fordi AffaldPlus er gældsfri i år 2026. Det tror jeg, giver dem en stor konkurrencefordel, når der skal tiltrækkes affaldsudbud, siger Jens Andersen og fortsætter:

    - Og udover at lovgivningen er ændret i Danmark, har man også ændret den i EU. Der kommer et forbud mod at deponere affald. Det betyder, at det skal nyttiggøres – og dermed kommer det til at generere rigtig meget affald i EU, som skal energiudnyttes. Jeg forestiller mig, at vi i Danmark bliver en stor bidragsyder i at hjælpe med EU’s affaldsproblem. Derfor tænker jeg, at vi kommer til at importere endnu mere affald, hvilket ironisk nok er det stik modsatte af, hvad Folketinget har ønsket med den nye lov, lyder vurderingen.

    Jens Andersen oplyser desuden, at det første borgermøde i konverteringsområdet allerede afholdes efter sommerferien i august måned.

    Og til marts 2024 forventer han, at man kan sætte spaden i jorden, inden man i løbet af 2028 vil være færdige med at tilkoble alle dem af de 4.900 mulige forbrugere, som gerne vil have fjernvarme.

    Andre klikkede på...