Nu skal det være slut med olie- og gasfyr i Nykøbing Mors
Med tilsagn om et tilskud på 28 mio. kroner fra fjernvarmepuljen kan Morsø Varme nu tilbyde fjernvarme til op mod 1.800 forbrugere i Nykøbing Mors. Det skal være med til at udfase byens mange olie- og gasfyr.
![](/media/ee2pgyav/sallingsundbroen-mors.jpg?width=800&height=530&v=1d9bb57bdca2230)
Der er god grund til at glæde sig til at fjernvarmen kommer, hvis man bor i Nykøbing Mors vest for Sallingsundbroen.
Den ligger lige til højrebenet. Som ’gaskommune’ har vi mange individuelle anlæg, som er ved at være udtjent.
Tætbebyggede villakvarterer med gamle, udtjente gas- og oliefyr.
Det lyder jo som ren guf for en fjernvarmeforsyning med udvidelsesplaner. For meget mere oplagt til fjernvarme bliver et område vel næppe.
Står det til Morsø Varme – og ikke mindst selskabets ejerkommune – skal den slags områder derfor også være fortid i øens med længder største by, Nykøbing Mors.
I dag er kun dele af byen forsynet med fjernvarme, og det vil man nu råde bod på med et projektforslag, som potentielt kan sende fjernvarme til op mod 1.800 nye forbrugere fordelt på tre områder.
Områderne er udlagt til fjernvarme i Morsø Kommunes seneste varmeplan, og Morsø Varme, som er datterselskab til Morsø Forsyning, har allerede fået tilsagn om 28 millioner kroner fra fjernvarmepuljen til projektet. For nylig tog man også næste skridt ved at afholde et borgermøde og tage hul på indsamlingen af interessetilkendegivelser.
Det kræver tilslutning fra 60 procent af forbrugerne, hvis projektet skal blive til noget – og spørger man Peter Therkildsen, som er bestyrelsesformand for Morsø Forsyning, er der ingen tvivl:
- Den ligger lige til højrebenet. Som ’gaskommune’ har vi mange individuelle anlæg, som er ved at være udtjent, og derfor ser vi et stort potentiale for, at vi kan tiltrække mange nye kunder, siger han og fortsætter:
- Nu hvor varmeplanen er vedtaget i kommunen, kan man samtidig ikke længere få tilskud til individuelle alternativer til fjernvarme. Forbrugerne bliver kort sagt skubbet i vores retning, forklarer han.
Det er jo tæt på, at projektets økonomi bliver løftet med 10 procent.
Vigtig pulje gør fjernvarmen til en overskuelig investering
Det store konverteringsprojekt kræver en investering på den gode side af 300 millioner kroner – udover et ledningsnet skal der nemlig også etableres et 9 MW varmepumpeanlæg, mens det store fjernvarmeværk i Nykøbing Mors også får en halmkedel.
Og lige nøjagtig fordi, der er tale om så stor en investering, har fjernvarmepuljen været afgørende, forklarer Peter Therkildsen.
- Det er jo tæt på, at projektets økonomi bliver løftet med 10 procent. Det er en meget væsentlig faktor, for uden tilskuddet havde det virkelig været op ad bakke. Vi bor jo i en del, hvor gennemsnitsindkomsten er lavere en gennemsnittet, så folk er meget omkostningsbevidste. Det kan godt være en uoverskuelig investering at skulle skifte til fjernvarme, fortæller formanden og fortsætter:
- Men nu tegner der sig et projekt, som på alle måder er økonomisk ansvarligt. Det bliver simpelthen billigere at varme sin bolig op, uanset hvad man sammenligner med. Og så bliver de nye områder desuden begunstiget af et ledningssystem med nye rør, som er mere effektive.
Mulig sammenlægning af fjernvarmen på vej
Der er altså god grund til optimisme, hvis man håber på at få fjernvarme i Nykøbing Mors. Men selvom det lige nu er Morsø Varme, som indsamler tilmeldingerne – er det endnu ikke helt på plads, hvad det selskab, som skal levere varmen, kommer til at hedde.
I øjeblikket er man nemlig i gang med forhandlinger omkring en sammenlægning af nogle af varmeværkerne på Mors. I dag forsyner andelsselskabet Nykøbing Mors Varmeværk omkring 2.000 forbrugere i øens største by. Dermed er der altså to varmeværker, et kommunalt og et andelsejet selskab, som deles om forbrugerne i byen.
Forhandlingerne og overvejelserne går derfor på, om man kan få en mere effektiv varmeforsyning ved at nøjes med ét fjernvarmeselskab: Det større, andelsejede Nykøbing Mors Fjernvarme.
- Vi må se, hvad det ender med – men i hvert fald er der positive tilkendegivelser fra alle sider. Så jeg ser det som en klar mulighed, at en sammenlægning kan falde på plads henover efteråret, siger Peter Therkildsen og fortsætter:
- Fusionen vil gøre fjernvarmen forbrugerejet på hele Mors. Men nu skal vi selvfølgelig først og fremmest have afdækket forudsætningerne, de interne værdier og eventuelle risici. Og så skal der laves en differentieret varmepris i en årrække. Det er de ting, der arbejdes med i bestyrelsen.
Jeg forventer bestemt, at der kommer tilmeldinger nok, men der skal laves noget benarbejde for det.
Indsamling af tilmelding starter for alvor efter sommer
Indtil man er kommet frem til en eventuel aftale om en fusion af fjernvarmen i Nykøbing Mors, fortsætter Morsø Varme selvfølgelig arbejdet med at realisere fjernvarmeudrulningen til flere af byens forbrugere.
- Der tikker løbende tilmeldinger ind. Vi arbejder med det, og så er vi klar til for alvor at begynde at gå i gang med indsatsen efter sommerferien. Jeg forventer bestemt, at der kommer tilmeldinger nok, men der skal laves noget benarbejde for det. Derfor overvejer vi blandt andet at få en ansat, som kan komme ud og stemme dørklokker, fortæller Peter Therkildsen.
At man er klar til at arbejde intenst for sagen understreges ikke mindst af den korte deadline, Morsø Varme har givet for tilmeldinger til fjernvarmen: Senest 1. oktober skal minimum 60 procent være tilmeldt.
Jeg tror på, at den grønne omstilling kommer til at buldre frem. Det er sådan, vi ser fremtiden.
Flaskehalse kan komme i vejen for tidshorisonten
Hvornår man derefter helt konkret kan gå i gang med udrulningen, er der endnu ikke lagt en tidsplan for. Men skal man holde fast i tilskuddet fra fjernvarmepuljen, lyder projektets bagkant på fem år fra den dato, man fik tildelt de 28 millioner. Sådan er de nuværende regler for puljen nemlig.
- Den tidshorisont kan godt risikere at blive hårdt presset. Men den er jo politisk bestemt – og så kan den vel også ændres politisk, siger Peter Therkildsen og tilføjer hurtigt:
- Selvfølgelig er det fint, at der er et tidskrav. Men jeg forventer bare, at vi kommer til at ramme nogle flaskehalse i projektet. Udfordringen kan blive at få de rette hænder til de rette opgaver – svejsere, gravere og så videre. Der er så mange, der skal i gang med projekter, at det kan blive svært. Og så følger vi selvfølgelig også med i, hvad prisen på rør er, men vi har endnu ikke indhentet priser i projektet.
Når alt det så er sagt, er formanden stadig fortrøstningsfuld. De lokale presser på for, at fjernvarmen bliver rullet ud og Morsø Varme er i fuld gang med at undersøge muligheder for at benytte alternative varmekilder – såsom overskudsvarme fra et potentielt kommende PtX-anlæg i Salling.
- Jeg tror på, at den grønne omstilling kommer til at buldre frem. Det er sådan, vi ser fremtiden, konstaterer Peter Therkildsen.
Skriv kommentar