Ny juridisk vurdering: Garantiprovisioner skal kun dække risiko
Dansk Fjernvarme har indhentet en vurdering fra Bruun & Hjejle, der konkluderer, at garantiprovisionen efter de danske regler alene må dække kommunens risiko, og at kommunen ikke må tjene penge på at stille en lånegaranti.

Kort før sommerferien oplyste klimaminister Lars Aagaard, at han havde bedt sit ministerium om at indgå i dialog med relevante aktører, som kan sikre, at der ikke længere vil herske tvivl om reglerne for garantiprovisioner på fjernvarmeområdet.
Til brug for denne dialog har Dansk Fjernvarme bedt advokatfirmaet Bruun & Hjejle om en juridisk vurdering af, hvilke regler der rent faktisk gælder, når en kommune opkræver provision for at stille garantier for lån til fjernvarmeprojekter. Du kan finde Bruun & Hjejles juridiske vurdering i højre spalte her på siden.
Bruun & Hjejles vurdering
Bruun & Hjejles konklusioner er kort fortalt, at kommuner skal opkræve provision ved garantistillelse på fjernvarmeområde, og at reglerne er ens, uanset om garantien stilles for kommunalt ejede og forbrugerejede fjernvarmeselskaber.
Hvis garantien stilles efter de danske regler i varmeforsyningsloven, må garantiprovisionen alene dække kommunens risiko, men ikke en fortjeneste. Det vil normalt være de danske regler, der vil gælde, når garantien stilles for lån i KommuneKredit.
- Forklaringen på det er, at KommuneKredit alene må låne penge til fjernvarmeprojekter, når KommuneKredit vurderer, at rentefordelen ved et lån enten ikke udgør støtte eller udgør lovlig støtte efter EU's statsstøtteregler, fortæller Michael Fibiger fra Dansk Fjernvarme.
- Kommunerne bør nå frem til det samme, når de skal vurdere, om fordelen ved den tilhørende kommunale garanti derfor enten heller ikke udgør støtte eller udgør lovlig støtte efter EU-reglerne. Og når det er tilfældet, er det alene de danske regler i varmeforsyningsloven, der gælder, lyder det fra Michael Fibiger.
Bruun & Hjejle slår desuden fast, at kun i det tilfælde, hvor en kommune vurderer, at fordelen ved en garantistillelse vil udgøre en ulovlig støtte efter EU-reglerne, skal provision fastsættes efter EU-reglerne. I denne situation skal provisionen eliminere støttefordelen ved både at dække kommunens risiko og en markedsmæssig fortjeneste.
Kommunerne har desuden ifølge Bruun & Hjejle pligt til at vurdere, om provisionen skal fastsættes efter de danske regler eller EU-reglerne
Ser frem til dialog og afklaring
Hos Dansk Fjernvarme ser man frem til dialogen med Energistyrelsen, og at der forhåbentlig snart kommer en afklaring af reglerne.
- Der er stor forskel på, hvordan kommunerne opgør og fastsætter provisionerne i dag, og der er mange forskellige opfattelser af, hvordan reglerne skal forstås, og hvilke reglerne der rent faktisk gælder for forskellige typer af selskaber. Der er derfor også et stort behov for en grundig dialog, der forhåbentlig kan munde ud i en afklaring af reglerne, som alle kan bakke op om, siger Michael Fibiger.
- Nu har Bruun & Hjejle så lavet den første grundige juridiske vurdering af, hvordan reglerne skal forstås, og den tager vi med til dialogen med Energistyrelsen, slutter Michael Fibiger.
Garantiprovisioner - læs notat fra Bruun & Hjejle

Michael Fibiger
Økonomisk regulering
Affaldsenergi
Garantiprovisioner
Mobil: +45 24 90 93 82
E-mail: fib@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar