Ny varmepumpe skal levere halvdelen af varmen i Nykøbing Sj.
I slutningen af 2023 skal et CO2-baseret varmepumpeanlæg på 7 MW stå klar i Nykøbing Sjælland. Anlægget kan levere varme nok til at dække halvdelen af forbrugerne, og kan udfase hele 72.000 tons CO2.

Det har krævet et par års tilløb – men nu er man på Nykøbing Sjælland Varmeværk så godt som klar til at begynde arbejdet på et nyt, stort varmepumpeanlæg.
Et anlæg, der med sine 7 MW kan producere halvdelen af det samlede varmebehov, sænke CO2-udledningen med 72.000 tons og hæve andelen af vedvarende energi i produktionen fra 54,7 procent til 86,1 procent.
Dermed er det ikke en forandring i småtingsafdelingen, man står overfor. Og det afspejler sig også i størrelsen på den investering, som Nykøbing Sjælland Varmeværk lægger i projektet, der udover varmepumpeanlægget også tæller en akkumuleringstank på 2.500 m3 og en energioptager på 600 m2.
Alt i alt kommer det med et tilskud fra Energistyrelsen til at koste cirka 54 millioner kroner – ikke så lidt for et mindre varmeværk med godt 2.200 forbrugere.
Kommunegarantien er i hus
Investeringen har man lige fået kommunegaranti på i Odsherred Kommunes byråd. Og det glæder driftsleder Klaus Hansen, som forklarer, at man nu er tæt på at kunne gå i gang med anlægsarbejdet.
- Vi havde bestemt forventet at få garantien, da kommunen gennem hele projektet har været en god medspiller. De er jo selvfølgelig interesserede i, at vi kan levere billigere varme til forbrugerne og få udfaset en del af naturgassen, siger han og fortsætter:
- Nu mangler vi bare en byggetilladelse, og så er vi klar til at sætte vores entreprenør i gang. Efter forventningen står varmepumpeanlægget klar senest ved årets udgang – og gerne før.
Og det er ikke kun på varmeværket, at man er glade for udsigterne til at få en ny energikilde ind i produktionen. I forbindelse med byrådets behandling af lånegarantien, fik Nykøbing Sjælland Varmeværk nemlig også rosende ord med på vejen fra flere lokalpolitikere.
- De stigende energipriser har presset kunderne, og nu får man flere strenge at spille på. Det kommer forbrugerne til gode, lød det blandt andet fra Felex Pedersen (S) til TV2 Øst efter byrådsmødet.
Et projekt uden tilfældigheder
Den endelige beslutning om, at der skulle opføres et varmepumpeanlæg i Nykøbing Sjælland, blev taget i foråret 2022. Men faktisk går de første tanker om projektet helt tilbage til 2019. At naturgassen skal udfases på varmeværket, er nemlig noget, man har arbejdet på over en længere årrække.
I 2014 etablerede man solvarme, og da det næste middel mod naturgassen – en ny elkedel – blev opført i 2019, sørgede man allerede dengang for at grave to sæt kabler ned, så der også var strømforsyning klar til endnu en ny produktionsenhed.
Dengang vidste man nemlig godt, at man nok på et tidspunkt skulle have en varmepumpe eller noget lignende.
- Og hvorfor har vi så egentlig ventet til nu, spørger Klaus Hansen retorisk og svarer:
- Det skyldes kort sagt, at vi havde brug for at samle erfaringer for at tage den rette beslutning om, hvilken type varmepumpe, der gav bedst mening for vores varmeværk.
- Vores valg er faldet på en CO2-varmepumpe. Det har selvfølgelig været et spørgsmål om COP-værdien, men også om selve driften. Varmepumpen skal virke fra starten, og den skal kunne køre hele tiden. For planen er, at den skal blive en del af grundlasten. Og her tror vi på, at den vi har valgt, har en fordel, lyder det.
At projektet har været nogle år undervejs betyder til gengæld også, at Nykøbing Sjælland Varme har haft tid til at planlægge det nøje.
Man har vidst, præcis hvilke materialer, der skulle bruges – og i samarbejde med rådgiverne, har man sørget for at bestille dele såsom transformere hjem i god tid. På den måde vil man forsøge at undgå at blive bremset af lange leveringstider.
Og netop derfor forventer Klaus Hansen heller ikke, at der dukker nogle større bump op på vejen mod anlægget.
Svært at forudsige den nye varmepris
Til gengæld gør de ustabile energipriser, at driftslederen har svært ved forudsige, hvad det nye anlæg og overgangen til mere grøn energi vil betyde for forbrugernes økonomi.
Han understreger dog, at forbrugerne i Nykøbing Sjælland med sikkerhed kan forvente et fald i deres udgifter til fjernvarme.
På CO2-kvoter alene er der nemlig allerede en markant besparelse at hente, når man som Nykøbing Sjælland Varmeværk reducerer udledningen med 3.000 tons hvert eneste år.
Siden midten af februar har CO2-kvoter kostet mere end 750 kroner per ton – så der skal ikke ret meget hovedregning til for at konkludere, at det hurtigt løber op i længden.
Hvor meget der kan spares på at udfase naturgassen, er til gengæld et langt sværere regnestykke. Og energikrisen har ikke ligefrem gjort det mere simpelt.
- Da vi i starten af projektet regnede på den potentielle besparelse for en almindelig husstand, tog vi udgangspunkt i energipriserne i 2019. Her kunne man spare mellem 3.000 og 3.500 kroner. Men det kan man jo på ingen måde regne med nu. Det kan både blive mere eller mindre, siger han og tilføjer:
- Vi holder meget øje med elmarkedet lige nu, og kigger på indikationerne for, om det giver bedst mening at lave en fastprisaftale eller køre ud fra spotmarkedet. Så på den front forbereder vi os også, så meget vi kan.
Forbliver et kraftvarmeværk
Når varmepumpeanlægget er sat i drift, er andelen af fossile brændstoffer i Nykøbing Sjælland Varmeværks produktion nede på 14 procent.
En stor del af det skyldes dog, at man som kraftvarmeværk stadig vil køre videre med sine gasmotorer og indgå i regulerkraftmarkedet
Der er nemlig ikke planer om at udfase kraftvarmen.
- Men med solvarme, elkedel og varmepumpe, bliver vi 86 procent fossilfri, slår Klaus Hansen fast.
Skriv kommentar