Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Konverteringer

Over 6.000 kan få fjernvarme i Roskilde: Der er bare lige et ’men’

Med fem projektforslag, der dækker syv byer og op mod 6.000 forbrugere, kan Fors få sin sag for i fjernvarmeudrulningen til Roskilde Kommune. Der er dog en række forbehold og forhindringer for, at projekterne kan blive til noget

19. sep. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Nogenlunde sådan her kan det komme til at se ud i en række bysamfund i Roskilde, hvis fjernvarmen kommer. Foto: Fors

  • Læs op

Indhold

    Der kan være fjernvarme på vej til hele syv nye byer og op mod 6.000 forbrugere i Roskilde Kommune.

    Forsyningsselskabet Fors, der er ejet af kommunerne Holbæk, Lejre og Roskilde, har nemlig været ude med den store lommeregner for at undersøge en række potentielle fjernvarmeområder, som er udpeget i Roskilde Kommunes varmeplan.

    Og heldigvis er resultatet opløftende – der er positiv samfundsøkonomi at finde i hele syv byer. Derfor indsendte man i foråret i alt fem projektforslag til godkendelse, som tilsammen dækker over 6.000 potentielle forbrugere i byerne Veddelev, Ågerup/Store Valby, Gadstrup/Snoldelev, Viby/Dåstrup/Gl. Viby og Jyllinge.

    Nu er det første af de fem projektforslag blevet godkendt for Veddelev, og det betyder, at Fors kan gå i gang med det næste vigtige skridt i arbejdet med at skaffe fjernvarme til byen: en tilslutningskampagne, der skal sikre, at minimum 70 procent af byen takker ja til fjernvarme.

    Vi har været nødt til at lave en række forbehold for projekterne, fordi vi ikke kender de præcise priser, vi får hjem i sidste ende.

    Camilla Hay, Programleder for fjernvarme i Fors

    Fjernvarme med forbehold

    Det er bestemt en god nyhed, hvis man bor i Veddelev og er utålmodig for at få fjernvarme. Men samtidig understreger programleder for fjernvarme i Fors, Camilla Hay, at alle fem af forsyningsselskabets projektforslag er underlagt nogle ret afgørende forbehold.

    Og det skyldes kort sagt, at forudsætningerne for at udrulle fjernvarme bare ikke er lige så gode i dag, som de var for et par år siden. Fjernvarmen skal udrulles i en fart – og det har sammen med krigen i Ukraine presset priserne på anlægsarbejde og materialer i vejret og gjort dem usikre.

    - De svingende anlægspriser har gjort det svært for os at finde positiv samfundsøkonomi i byerne, og derfor har vi sammen med kommunen sikret os, at vi har brugt tal i projektforslagene, der så vidt muligt stemmer overens med virkeligheden, fortæller hun og fortsætter:

    - Samtidig har vi været nødt til at lave en række forbehold for projekterne, fordi vi ikke kender de præcise priser, vi får hjem i sidste ende.

    Helt konkret er der tale om tre forbehold. Det første er tilslutningsprocenten, som skal være forholdsvis høj: En tilslutning på 70 procent indenfor en kampagneperiode på tre måneder.

    - For det andet må de anlægspriser, vi får hjem, ikke overstige de priser, vi har regnet med i projektforslagene. Derfor er vi desværre nødt til at vente på, at udbudsprocessen er færdig, før vi kan give folk endeligt svar på, om der kommer fjernvarme. Og det kan godt tage noget tid, forklarer hun og fortsætter:

    - For det tredje kræver alle projekterne – udover Veddelev – at vi etablerer lokale produktionsanlæg. Derfor er der også et forbehold for, at vi i lokalplanen kan få godkendt en produktionsgrund til de anlæg, der skal levere varmen.

    Vi skal bruge nogle priser, som ligger et sted mellem det tidligere niveau og de nyeste, vi har kunnet hente ind.

    Camilla Hay, Programleder for fjernvarme i Fors

    Vil finde løsninger på projekternes sårbarheder

    Alt i alt er der altså en vis sårbarhed i de fem projekter. Men netop fordi man i Fors er opmærksomme på den sårbarhed, har man også forberedt sig med en plan for, hvordan man vil forsøge at omgå den.

    At produktionsanlæggene afhænger af en godkendelse, er der selvfølgelig ikke ret meget at gøre ved. Lige på det punkt er Camilla Hay dog også fortrøstningsfuld – og i Veddelev er det slet ikke en udfordring, da byen kan kobles på det eksisterende net.

    Hvad angår usikkerheden omkring de stigende anlægspriser, vil man forsøge at ændre sin udbudsstrategi. Da man for nylig havde et andet projekt i udbud, var prisniveauet nemlig så højt, at projekterne i Roskilde ville være faldet til jorden, fortæller Camilla Hay.

    - Vi skal bruge nogle priser, som ligger et sted mellem det tidligere niveau og de nyeste, vi har kunnet hente ind. Derfor ser vi på, hvordan vi kan ændre vores udbudsformer, så vi rammer bredere. Hvordan skal udbudsteksten lyde, og hvilke aktører inviterer vi ind til at byde på opgaven? Vi håber, det kan hjælpe os til at få bedre priser ind, siger hun.

    Vi er i gang med projekter så mange steder, at vi ikke har kapaciteten til at stå nede i den lokale købmand.

    Camilla Hay, Programleder for fjernvarme i Fors

    Intens kampagne skal sikre tilslutning

    Og så er der jo ikke mindst spørgsmålet om tilslutningsprocenten. Tre måneder er ikke lang tid til at sælge fjernvarmen, når gaspriserne lige nu er lave og tidshorisonten for at blive tilsluttet skal regnes i år frem for måneder. Den opgave vil Fors løse med en lokal tilslutningskampagne – og det er netop den, man skal til at i gang med i Veddelev.

    - Vi holder først et møde med de lokale initiativtagere og Roskilde Kommune om, hvordan vi sikrer, at kampagnen lykkes. Derefter forventer vi at skyde kampagnen i gang med et fysisk informationsmøde i byen, forklarer Camilla Hay og fortsætter:

    - Vi sørger også for at sende breve ud til forbrugerne, give opdateringer på vores hjemmeside og holde online-møder løbende. Undervejs følger vi indsamlingen af tilmeldinger sammen med kommunen og vurderer, om vi skal sætte yderligere ind på specifikke områder.

    Det er nogenlunde samme kampagneform, man forventer at bruge i de andre projekter, når de forhåbentlig også bliver godkendt, fortæller Camilla Hay. Og særligt karakteristisk for alle projekterne er, at kampagnen hovedsageligt føres fra centralt hold.

    - Vi er nødt til at tænke i en kampagne, hvor vi ikke er fysisk til stede hele tiden. Vi er i gang med projekter så mange steder, at vi ikke har kapaciteten til at stå nede i den lokale købmand, siger hun.

    Jeg tror, vi er nødt til at gentænke tanken om, at vi alle sammen skal udrulle fjernvarme samtidig. Medmindre man sætter andre infrastrukturprojekter på pause, tror jeg ikke, man kan gøre det i hele landet på én gang

    Camilla Hay, Programleder for fjernvarme i Fors

    Vil gøre alt hvad man kan for at få projekterne i mål

    Udfordringer til trods ser Fors positivt på fjernvarmeudrulningen i Roskilde. Og man vil bestemt gøre sit for, at der kommer kollektiv varme til så mange af de syv byer som muligt.

    - Det er jo byer af en størrelse som gør, at fjernvarme er en oplagt løsning. Så jeg forventer da, at det bliver til noget i nogle af byerne. Men jeg kan ikke love, at det bliver dem alle sammen, siger en ærlig Camilla Hay.

    Hvornår der helt konkret kan åbnes for det varme vand i den enkelte by, kan hun af gode grunde ikke svare på. Den foreløbige tidsplan siger dog, at projekterne skal føres ud i livet mellem årene 2025 og 2028.

    - Men det kommer meget an på, om de alle sammen bliver til noget på samme tid. Sker det, har vi lige nu ikke kapaciteten til at kunne udføre alle fem projekter på én gang. Vi vil selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at få projekterne i mål til tiden – men vi skal først have opbygget en organisation, som kan håndtere det. Og det går vi ikke i gang med, før vi ved, hvor mange af projekterne der bliver til noget, forklarer Camilla Hay.

    Usikre forudsætninger for fjernvarmeudrulningen

    Hun konstaterer, at det at udrulle fjernvarme er blevet en langt mere kompliceret proces, nu hvor alle er gået i gang med det på samme tid. Det giver en stor usikkerhed i projekternes forudsætninger – særligt når det bliver kombineret med en generel uklarhed omkring de fremtidige rammer for branchen.

    - Jeg tror, vi er nødt til at gentænke tanken om, at vi alle sammen skal udrulle fjernvarme samtidig. Medmindre man sætter andre infrastrukturprojekter på pause, tror jeg ikke, man kan gøre det i hele landet på én gang, siger Camilla Hay og tilføjer:

    - Vi er helt med på, at fjernvarme kun skal udbredes der, hvor det er den bedste og billigste løsning. Men det kunne bestemt være rart, hvis rammerne kommer på plads, inden vi skal i gang med alle de her projekter.

    Andre klikkede på...