Prisloft på overskudsvarme: Udvikling den seneste uge
Torsdag den 7. december afholdt Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg et ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme. Mødet affødte både kommentarer og spørgsmål til ministeren. Dansk Fjernvarme giver dig en hurtig overflyvning over udviklingen den seneste uge.
Den 7. december deltog Dansk Fjernvarme med chefkonsulent Jens Christian Nielsen i et ekspertmøde vedrørende prisloftet på overskudsvarme indkaldt af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg. Udover Dansk Fjernvarme deltog også Dansk Industri, Synergi og Forsyningstilsynet.
Eksperthøringen blev sendt live og optage og havde deltagelse af ordfører og medlemmer fra en række forskellige partier
Høringen gik rigtig godt, og der var lydhørhed og forståelse fra samtlige politikere om, at overskudsvarme skal udnyttes, og det skal sikres, at der ikke står regler og lovgivning i vejen for det. Der blev nærmest draget en konklusion inden mødet var afsluttet:
- Der breder sig en stemning af, at det vil være det rigtige at fjerne dette prisloft, som jeg ser som et ekstra lag forbrugerbeskyttelse, bemærkede udvalgsformand Rasmus Horn Langhoff (S) på mødet.
En konklusion, som Dansk Fjernvarme håber, bliver fuldt til dørs.
- Udvalget understregede afslutningsvist, at det rigtige vil være at afskaffe prisloftet, som er den helt afgørende barriere for udnyttelse af overskudsvarme. Både fjernvarmesektoren, industrien og Synergi fremlagde, hvorfor det ikke giver mening at fortsætte med prisloftet på overskudsvarme. Nu håber vi at ministeren og regeringen vil sætte tempo på det videre arbejde, så vi forhåbentlig kan få afskaffet prisloftet og komme videre med grønne omstilling, fortæller Jens Christian Nielsen fra Dansk Fjernvarme.
Læs en fuld reportage fra Claus Djørup, fagpressebureauet, af høringen her: https://www.linkedin.com/pulse/falsk-varme-aflivet-som-myte-p%2525C3%2525A5-h%2525C3%2525B8ring-om-claus-dj%2525C3%2525B8rup-kehcf%3FtrackingId=9jjpyhAbRKiUeVkAEwtJmQ%253D%253D/?trackingId=9jjpyhAbRKiUeVkAEwtJmQ%3D%3D
Spørgsmål til ministeren
På baggrund af eksperthøringen formulerede udvalget seks spørgsmål til Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard. Særligt spørgsmålet om at kommentere på ekspertmødet, forholde sig til oplæggene og debatten efterfølgende er utraditionelt for Folketingets måde at arbejde på, men udvalget vurderede, at sagens alvor og behovet for at få tempo på grønne omstilling, kunne retfærdiggøre denne proces.
Her er spørgsmålene:
- Vil ministeren kommentere på det åbne ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme, som blev afholdt i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 7. december 2023, herunder forholde sig til oplæggene, udvalgsmedlemmernes spørgsmål og oplægsholdernes svar?
- Vil en fjernelse af prisloftet på overskudsvarme vil medføre stigende priser for forbrugerne, fordi overskudsvarmeproducenterne er fritaget for §§ 20 og 21 i varmeforsyningsloven, eller vurderer ministeren, at forbrugerne allerede er beskyttet af en række mekanismer, f.eks. substitutionsprincippet, projektbekendtgørelsen og hvile i sig selv-princippet?
- Er risikoen for stigende priser for forbrugerne for stor ved en fjernelse af prisloftet på overskudsvarme og skyldes det, at overskudsvarmeproducenterne er fritaget for §§ 20 og 21 i varmeforsyningsloven? I bekræftende fald vil ministeren så overveje at tage initiativ til, at overskudsvarmeproducenterne ikke længere fritages for §§ 20 og 21 i varmeforsyningsloven, så prisloftet på overskudsvarme kan fjernes?
- Vil ministeren vurdere evt. med bidrag fra skatteministeren og finansministeren, om og hvor store de økonomiske konsekvenser for staten vil være ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme, f.eks. i forhold til afledt afgiftstab? Og vurderer ministeren, at den varme, som overskudsvarme kan fortrænge, hovedsageligt vil være fra afbrænding af biomasse, som er afgiftsfritaget, eller naturgas?
- Vil en fritagelse for prisloftet på overskudsvarme bidrage til det politiske mål om at udfase brugen af fossile brændsler i fjernvarmeproduktionen?
- Vil ministeren evt. med bidrag fra skatteministeren og finansministeren vurdere de samfundsøkonomiske konsekvenser ved en øget anvendelse overskudsvarme?
Mandag den 11. december: Svar fra ministeren
Det første svar fra ministeren efter ekspertmødet landede mandag den 11. december, og var et svar på spørgsmålet; Vil ministeren bekræfte, at Energistyrelsen evaluerer prisloftet på overskudsvarme, herunder i hvilket omfang reguleringen forhindrer eksisterende og planlagte overskudsvarmeprojekter? Og kan ministeren oplyse, hvornår evalueringen er færdig?
Stillet af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 14. november.
Læs svaret her: https://www.ft.dk/samling/20231/almdel/kef/spm/55/svar/2007112/2796737.pdf
Onsdag den 13. december: Svar fra ministeren på yderligere spørgsmål
Onsdag kom der yderligere en række svare fra ministeren på spørgsmål stillet den 14. november af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.
Herunder spørgsmålene og et uddrag af svarene.
Spørgsmål:
Vil ministeren oplyse, hvornår der senest skal træffes en beslutning om at ændre eller fjerne prisloftet for overskudsvarme, hvis det skal nås inden nytår, hvor det nye prisloft træder i kraft?
Svar:
Eventuel lov- eller bekendtgørelsesændring vedr. prisloftet for overskudsvarme skal som udgangspunkt træde i kraft enten 1. januar eller 1. juli, medmindre der er tungtvejende grunde til at dispensere fra disse frister. Den samlede tid til analyse, beslutning og implementering er derfor vanskelig at skønne over, men vurderes ikke realistisk at nå inden nytår.
Læs hele svaret: https://www.ft.dk/samling/20231/almdel/kef/spm/56/svar/2007548/2797463.pdf
Spørgsmål:
Vil ministeren tage initiativ til at indkalde aftalekredsen bag aftale om overskudsvarme af 7. september 2021 til et møde inden nytår for at drøfte prisloftet på overskudsvarme?
Svar:
Monitoreringen af udviklingen i udnyttelsen af overskudsvarme afrapporteres til aftalekredsen snarest. I den forbindelse vil jeg også drøfte hensyn bag prisloftet for overskudsvarme og mulige løsninger med aftalepartierne bag Opfølgende aftale ifm. Klimaaftale for energi og industri mv.
Læs hele svaret: https://www.ft.dk/samling/20231/almdel/kef/spm/57/svar/2007546/2797459.pdf
Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for, hvor idéen om et prisloft på overskudsvarme stammer fra? Og har konsekvensen af prisloftet været, at fjernvarmeprisen er blevet højere for forbrugerne, og at den grønne omstilling er blevet forsinket?
Svar:
Aftalerne står overordnet set på tre ben:
- Afgiftslempelser
- Energieffektivisering
- Prisregulering
…Det er derfor ikke muligt at sige noget generelt om, hvordan prisloftet vil påvirke fjernvarmeprisen, da det afhænger af lokale forhold. …
…Fjernvarmesektoren ventes langt overvejende at være omstillet til vedvarende energi i 2030, uafhængigt af en øget udnyttelse af overskudsvarme. Den resterende fossile varmeproduktion forventes begrænset til affaldsvarme samt spids- og reservelast. Derfor ventes udnyttelsen af overskudsvarme ikke at have nogen væsentlig klimaeffekt i Danmark i 2030.
Fremadrettet forventes der fortsat at være fossilbaseret overskudsvarme afhængigt af, hvilken sektor, der leverer overskudsvarmen. I den sammenhæng har prisreguleringen til hensigt at fungere som et værn mod afgiftsbetinget fremstilling af overskudsvarme.
Læs hele svaret: https://www.ft.dk/samling/20231/almdel/kef/spm/58/svar/2007556/2797482.pdf
Hvad nu?
Dansk Fjernvarme afventer stadig svar på de resterende spørgsmål stillet af Folketingsudvalget.
- Svaret fra vores medlemmer er helt klart. Hvis vi skal udnytte overskudsvarmen og ikke spilde allerede foretagne investeringer i udnyttelse, så skal prisloftet væk. Det arbejder vi fortsat på. Og jeg bakker særligt op om den reaktion, som et enigt udvalg i Folketinget gav på vores bidrag, og at de var enige i, at prisloftet er en stor barriere, der må ryddes af vejen, siger Jens Chr. Nielsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme
Skriv kommentar