Sådan kommunikerer du om prisstigninger i dit projekt
Dansk Fjernvarmes seniorkonsulent Ole Juhl og Fjernvarmens Informationsfonds direktør Majbritt Fegar giver en række gode råd til, hvordan du håndterer kommunikationen, når prisen stiger i dit fjernvarmeprojekt.

Prisstigninger på fjernvarmen er ikke ligefrem en fornøjelse at skulle melde ud.
Og det gælder særligt, når der er tale om tilslutningsprisen på et allerede godkendt fjernvarmeprojekt. Især hvis der allerede er meldt en pris ud.
Ikke desto mindre ser netop den situation ud til at blive en realitet for et stigende antal af landets fjernvarmeselskaber.
Nogle steder er der måske endda allerede indhentet tilmeldinger fra forbrugerne i et kommende konverteringsområder.
Og dertil kommer, at inflation, forhøjede rentesatser og stigende omkostninger til arbejdskraft, entreprenører og materialer rammer også fjernvarmebranchen. Faktorer, som er enormt svære at tage højde for, når konverteringer projekteres flere måneder inden, der skal indsamles tilmeldinger.
Derfor er seniorkonsulent i Dansk Fjernvarmes konverteringsteam, Ole Juhl, ikke i tvivl om, at prisstigninger i fjernvarmeprojekter er noget, der kan ramme mange selskaber i de kommende år.
Og det kan særligt være en udfordring, når der skal konverteres naturgaskunder, som ikke har med fjernvarmen. De er nemlig i høj grad drevet af økonomiske motivationer, fordi de er presset af de høje energipriser, forklarer han.
- Vi ser lige nu prisstigninger på 15-20 procent i gennemsnit på nye fjernvarmeprojekter. Det kan godt gøre nogle forbrugere nervøse for økonomien. Vores bekymring i Dansk Fjernvarme er derfor blandt andet, at flere forbrugere vil falde fra, når projekterne er kommet i gang. Det er en bekymring, som deles af flere fjernvarmeværker. De spørger os til, hvad de kan gøre, lyder det.
Anbefaler at italesætte prisstigninger
Ole Juhl understreger, at rammerne for at fastholde en lav pris i fjernvarmeprojekter, ikke eksisterer lige nu.
Derfor lyder anbefalingen i stedet, at man som fjernvarmeselskab sætter ind med sekundære tiltag. Det kan for eksempel være at holde fokus på den gode fjernvarmehistorie.
- Jeg vil klart anbefale, at både driftspersonale og bestyrelser ser på situationen med åbne øjne og allerede nu overvejer, hvordan de kan håndtere prisstigninger. Vær åbne, hav et svar klar og undgå for alt i verden at gå og putte med bekymringerne. Det kan hurtigt påvirke forbrugernes tillid, siger han og fortsætter:
- Italesæt prisstigningerne og forbered forbrugerne på, at det kan ske. Samtidig skal man selvfølgelig også fortælle, at man gør alt hvad man kan for at minimere dem. Det kan for eksempel være ved at optimere på indkøb, varmeproduktion eller undersøge muligheder for at få flere lokale virksomheder og private med på fjernvarmen. Det er jo en af de ting, fjernvarmen rent faktisk kan – og gør godt.
Dialog er altafgørende
Også hos Fjernvarmens Informationsfond, som blandt andet hjælper fjernvarmeværker med at markedsføre deres konverteringsprojekter, har man bemærket tendensen med prisstigninger i fjernvarmeudrulningen. Her deler man Ole Juhls anbefaling om at få italesat de nye vilkår i sit projekt.
For selvom stigende priser er en udfordring, flere og flere selskaber nok vil møde, mener direktør Majbritt Fegar ikke, at det nødvendigvis udgør en trussel for projekterne – hvis man vel at mærke er vant til at kommunikere med forbrugerne.
- Vores erfaring er, at hvis man har en god dialog med sine forbrugere, er det langt nemmere for dem at tage imod prisstigninger. Så længe man kommunikerer løbende og har styr på sine kommunikationsplatforme, er det langt nemmere at få forventningsafstemt, forklarer hun.
Rækkefølgen af din kommunikation
Helt konkret arbejder Fjernvarmens Informationsfond med en fastlagt metodik og rækkefølge i kommunikationen, når de hjælper med at melde prisstigninger ud.
Det starter først og fremmest med en inddragelse af de lokale fjernvarmeambassadører. Majbritt Fegar fortæller nemlig, at man har gode erfaringer med at invitere dem ind helt tidligt i processen, lige inden man melder noget ud til forbrugerne.
- Få dem klædt godt på med baggrundsviden, så de kan vejlede og svare på spørgsmål i lokalområdet. Det er ofte dem, der ser det først, hvis der opstår tvivl eller bliver spredt misinformation. Derfor er de markant hurtigere til at reagere, forklarer hun og fortsætter:
- Når der så skal kommunikeres mere bredt ud, skal de berørte forbrugere, som allerede har tilmeldt sig fjernvarme, have direkte besked først. Det kan for eksempel være via e-Boks. Derefter melder man prisstigningen ud på sin hjemmeside og så på sociale platforme som Facebook.
Majbritt Fegar anbefaler desuden, at man inviterer til et borgermøde, hvor man stiller sig op og er helt åben overfor de spørgsmål, der måtte komme. På den måde får man involveret de lokale og en bedre føling med den generelle holdning til prisstigningerne i konverteringsområdet.
- Det sidste i rækken er at skrive en pressemeddelelse. Sådan nogle har det godt nok med at blive fordrejet af journalister – men det har man afbødet, når de rigtige budskaber er blevet sendt ud til forbrugerne først, siger hun.
Skriv kommentar