Seneste nyt om CO2-kvote-ordningen
Energistyrelsen og Erhvervsstyrelsen har netop afholdt de årlige roadshows om opdateringer på kvoteområdet. Dansk Fjernvarme opsummerer her et par vigtige punkter.

Dansk Fjernvarme har samlet en række nedslagspunkter fra de såkaldte roadshows, som Energistyrelsen og Erhvervsstyrelsen har gennemført. Her kan du bl.a. læse om indberetninger i EnergiData Online (EDO), overvågningsmetodeplanen (MMP) samt biomasse og CO2-kvoter for 2023.
Indberetninger i EnergiData Online
I december åbnede ALC-rapporteringen, som er indberetning af aktivitetsniveau med henblik på at blive tildelt gratiskvoter. Denne rapportering foregår nu i Energistyrelsens digitale indberetningsplatform EnergiData Online (EDO).
Overvågningsmetodeplanen (MMP) uploades ligeledes i EDO. MMP har til formål at sikre retvisende opgørelser af relevante aktiviteter, og det er en forudsætning for ansøgning om og tildeling af gratiskvoter, at selskabet har en MMP, der er godkendt af Energistyrelsen.
I EDO kan man hente en ”Forberedt ALC-skabelon”, som Energistyrelsen har præudfyldt på baggrund af tidligere ansøgning om gratiskvoter.
Frist for upload af ALC-rapport og verifikationsrapport er, ligesom tidligere år, d. 31. marts 2023.

Kilde: Energistyrelsen (Roadshow 2023)
Frist for returnering af kvoter er d. 30. april 2023. Vi anbefaler Erhvervsstyrelsens præsentation fra det årlige roadshow for nærmere detaljer om dette.
Både Energistyrelsens og Erhvervsstyrelsens præsentationer fra Roadshows 2023 kan findes på ens.dk her: Roadshow og webinarer | Energistyrelsen (ens.dk)
ALC-rapportering og kraftvarmeværktøj
I ALC-rapporten skal man angive navnet på den seneste overvågningsmetodeplan (MMP), der ligger til grund for ALC- og verifikationsrapporten. Det skal naturligvis stemme med den version af MMP, som er uploadet i EDO.
Har man kraftvarmeproduktion, er det fremover obligatorisk at udfylde kraftvarmeværketøjet på ark D, Emissions i ALC-rapporten. Udledninger fra brug af biomasse skal også angives her (se i øvrigt afsnit om biomasse og CO2-kvoter nedenfor). Kraftvarmeværktøjet beregner brændselsinputtet til el-produktion. Dette skal stemme med oplysningen på arket E, Energyflows.
Har man gennemført energieffektiviserende tiltag, der har betydning for tildeling af kvoter, indsendes dokumentation for tiltagene til Energistyrelsen sammen med ALC-rapporteringen. Sagsbehandling vil dog først ske i maj, da ALC-rapporteringerne har førsteprioritet.
Er der ændringer i jeres tildeling som skal godkendes af EU-Kommissionen, ses det i ark K, Summary, hvor der nederst vil stå ”Sand” som svar på, om der er ændringer i ”Allocation level”.
Se mere om ALC-rapporteringen på ens.dk her Indberetning af ALC-rapport til kvotetildeling | Energistyrelsen (ens.dk)
Overvågningsmetodeplanen (MMP) og beregning af ”urimelige omkostninger”
Energistyrelsen har gjort tidligere versioner af overvågningsmetodeplanerne (MMP) tilgængelige i EDO, men dog uden bilag. Sker der ændringer i MMP, uploades ny version. Driftsleder anbefales kort at beskrive de ændringer, der er sket i MMP'ens versionsstyringsark.
Nye delinstallationer og tekniske forbindelser skal angives i ark C, ligesom flowdiagram bør opdateres.
Vedr. valg af datakilder skal det bestræbes, at man anvender de mest nøjagtige (højst rangerende) datakilder. Vælges en lavere rangerende datakilde, er det muligt at anføre ”urimelige omkostninger” som årsag til valg af datakilde. Energistyrelsen har indført ny regnemetode til bestemmelse af urimelige omkostninger. F.eks. afskrives etableringsomkostninger til anlæg, der kunne muliggøre at anvende en mere nøjagtig datakilde, på baggrund af anlægges forventede levetid.
Beregningsværktøj til bestemmelse af urimelige omkostninger findes på Overvågningsmetodeplan | Energistyrelsen (ens.dk). Beregningen udføres for hver delinstallation.
Biomasse og CO2-kvoter for 2023
Pr. 1. januar 2023 er VE II-Direktivets krav til overholdelse af bæredygtigheds- og CO2 besparelseskriterier for biomasse implementeret i kvote-lovgivningen. Kravene er implementeret i MR-forordningens artikel 38, stk. 5. MR-forordningen er Kommissionens forordning om overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner. Lovkravene implementerer EUs direktiv for vedvarende energi (VE II-direktivet) for så vidt angår krav til bæredygtigheden af biomasse.
Det betyder, at der fra 2023 kræves dokumentation for, at VE II-krav til anvendt biomasse er overholdt, når CO2-kvote verifikatoren (ETS-verifikator) skal godkende 0-emissioner af CO2 fra biomasse. Er VE II-kravene overholdt, skal der fortsat ikke leveres kvoter for biomasse.
To verifikationer, der spiller sammen
Der er tale om to separate verifkationer: Èn i henhold til kvote-området og én i henhold til den danske implementering af VE II-direktivets krav om bæredygtig biomasse.
Hvis enten VE-verifikator eller ETS-verifikator finder, at der mangler tilstrækkelig dokumentation for biomassens bæredygtighed i henhold til VEII-direktivet, kan det resultere i, at der skal leveres kvoter for den ikke tilstrækkeligt dokumenterede mængde. Dette gælder dog kun i forhold til VEII-direktivets krav – ikke de strammere danske lovkrav for bæredygtighed.
Når der skal afrapporteres dels ALC-rapport og dels bæredygtighedsdokumentation for 2023 i marts 2024, bør det derfor undersøges, om VE-verifikation kan foretages inden CO2-kvote verifikationen. Alternativt skal der ske en opfølgning på CO2-kvote verifkationen, når VE-verifikation er gennemført, såfremt VE-verifikator rejser kritikpunkter vedr. biomassen.
Ovenstående gælder først for indberetninger i marts 2024. Det ændrer dog ikke på, at den danske implementering af VE-bæredygtighedskravene til biomasse skal overholdes allerede nu.
Læs mere
Om overvågningsplan og biomasse: https://ens.dk/ansvarsomraader/co2-kvoter/stationaere-produktionsenheder/overvaagningsplan-og-udledningstilladelse
Om bæredygtighedskrav til biomasse her: https://ens.dk/ansvarsomraader/bioenergi/baeredygtighedskrav-til-faste-biomassebraendsler