Solrød: Op mod 3.000 kan få fjernvarme frem mod 2028
Fjernvarmepotentialet er enormt i Solrød, og det lokale varmeværk arbejder på højtryk for at indfri det i de kommende år. Men skal det lykkes, skal rammerne på plads – og priserne må ikke stige meget mere.

Solrød Fjernvarme er i fuld gang med en opgave af en størrelse, man aldrig har prøvet før.
Frem mod 2028 skal der nemlig konverteres op mod 3.000 forbrugere i Solrød Kommune fra individuel opvarmning såsom naturgas, olie og træpiller – og over på den grønne fjernvarme.
Med 3.400 eksisterende forbrugere kan fjernvarmeselskabet derfor potentielt næsten fordoble forbrugerbasen på bare 6 år. Det kræver en enorm indsats fra et forholdsvis lille selskab som Solrød Fjernvarme. Og den er man villig til at yde.
Faktisk gik arbejdet allerede i gang sidste år, hvor det lykkedes at konvertere godt 130 forbrugere til fjernvarme. Et flot resultatet – som dog med al sandsynlighed kommer til at blegne ved siden af det, forsyningschef Hans Odder forventer at man kan præstere i 2023 og de kommende år:
- Vi regner med at komme op på 350 færdige fjernvarmeinstallationer i år, primært i nye områder. Og tager vi udgangspunkt i den tilslutningsprocent, vi som minimum skal bruge i vores fjernvarmeprojekter, forventer vi at have koblet 2.000 nye forbrugere i 2028, siger han.
Op mod 500 nye forbrugere om året
Med forsyningschefens ganske konservative vurdering skal cirka 330 nye forbrugere altså have fjernvarme hvert år i Solrød. Indfrier man det fulde potentiale, stiger det tal til hele 500.
Og det glæder Hans Odder, at Solrød Fjernvarme kommer til at kunne tilbyde fjernvarme til så mange lokale borgere.
- Vi vil jo gerne have rullet så meget fjernvarme ud som muligt, så det er alle tiders. Men samtidig er vi tæt på at være lagt ned af det enorme potentiale, der er. Derfor har vi også lavet aftaler med vores rådgivende ingeniører, som hjælper os med at besøge de forbrugere, som skal have fjernvarme, forklarer han.
De høje priser gør, at projekterne kan risikere at gå i stå – og det er uhensigtsmæssigt.
Forsyningskæden skyder sig selv i foden
I det hele taget er den efterspørgsel på en hurtig udrulning, som fjernvarmesektoren lige nu oplever, noget der godt kan bekymre Hans Odder.
- Der er så stor efterspørgsel på fjernvarme, at alt stiger til ekstreme prisniveauer. Den største showstopper er priserne fra entreprenører og rørleverandører, siger han og fortsætter:
- Når vi får priserne for et givent område hjem fra entreprenørerne, står vi pludselig og kigger ind i, at vores forbrugere skal give 80.000 eller 100.000 kroner for fjernvarmen, før vi kan få det til at løbe rundt. Så forsyningskæden skyder sig selv i foden. De høje priser gør, at projekterne kan risikere at gå i stå – og det er uhensigtsmæssigt.
Masser af parametre, man kan skrue på
Selvom varmeprisen hos Solrød Fjernvarme er væsentligt lavere end hvad det koster at varme op med for eksempel naturgas, kan den høje tilslutningspris kombineret med faldende gaspriser risikere at sætte en stopper for udrulningen i Solrød, mener Hans Odder.
Særligt fordi de nuværende regler og procedurer i fjernvarmeprojekter gør, at det kan tage mellem 4 og 6 måneder fra man går i gang i et nyt område, og til at gravearbejdet kan begynde. I den tid kan forudsætningerne have ændret sig drastisk – for eksempel når priserne eller renten stiger.
- Vi er glade for regeringens udmelding om, at så mange som muligt skal have fjernvarme. Men vi er ikke glade for, at procedurerne og rammerne stadig er de samme. For selvom regeringen har sagt, at der skal fart på, er der ikke noget af det bagvedliggende, der har ændret sig, siger Hans Odder og fortsætter:
- Og der er masser af parametre, man kan skrue på. Man kunne for eksempel indføre grønne lån med rentegaranti. Samtidig er de små sjatter, der hældes i fjernvarmepuljen og afkoblingspuljen ikke noget, der gør en reel forskel, når de er tømt igen efter 10 dage, lyder det.
Både potentialet og viljen til at indfri det er på plads i Solrød – det er indiskutabelt.
Men den gode fortælling rummer nogle usikkerhedsmomenter, som man på ingen måde kan se bort fra, lyder opsummeringen fra Hans Odder:
- Det er ikke så nemt, som nogen gerne vil gøre det til, siger han.
Rekordmange fik fjernvarme i 2022
Året 2022 var på alle måder et travlt år for fjernvarmebranchen. Efterspørgslen på den kollektive varme steg enormt som følge af energikrisen – og det ses også på antallet af danskere, som blev koblet på fjernvarmen.
I en undersøgelse blandt medlemmerne har Dansk Fjernvarme estimeret, at op mod 58.400 flere danskere fik fjernvarme sidste år. 43.000 af dem var konverteringer fra en individuel opvarmningsform som naturgas, olie eller træpiller.
Sammenlignet med 2021 er der tale om den største stigning i nye fjernvarmekunder i 30 år.
Læs også pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme:
Skriv kommentar