Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Forsyningssikkerhed

Styrkelse af elnettet er et vigtigt fokus

Energinet og Green Power Denmark har sammen præsenteret syv initiativer, der skal styrke tilkobling til elnettet. Fjernvarmesektoren er og bliver store kunder i elnettet, og initiativerne hilses positivt velkommen af Dansk Fjernvarme, som ser frem til øget dialog og samarbejde.

08. jun. 2023
  • Læs op

Indhold

    Styrkelse af elnettet er et vigtigt fokus

    Energinet og Green Power Denmark har sammen præsenteret syv initiativer, der skal styrke tilkobling til elnettet. Fjernvarmesektoren er og bliver store kunder i elnettet, og initiativerne hilses positivt velkommen af Dansk Fjernvarme, som ser frem til øget dialog og samarbejde.

    Green Power Denmark og Energinet præsenterede torsdag den 8. juni en fælles rapport kaldet ”Net til Tiden” med syv initiativer, som skal skabe hastighed i netudbygningen i Danmark.

    Initiativerne kommer i en tid, hvor der er fuld fokus på den grønne omstilling og dermed øget elektrificering af det danske samfund. Fjernvarmesektoren er allerede en stor elkunde for elnetselskaberne og i takt med, at fjernvarmeselskaberne udbygger med varmepumper og elkedler stiger elektrificeringen af sektoren.

    Derfor er det positivt, at Green Power Denmark og Energinet nu sætter fokus på behovet for et elnetsystem, der kan håndtere den øgede elektrificering, den grønne omstilling bringer.

    -  I takt med en øget elektrificering af fjernvarmesektoren, stiger behovet for at udbygge og investere i elnettet. Vores fælles ambitiøse grønne målsætninger breder sig ud over den enkelte sektor, og rapporten og initiativerne bidrager til den kommunikation og planlægning som er en nødvendig forudsætning for de mange investeringsbeslutninger, der skal tages i de kommende år - både i fjernvarmesektoren, hos Energinet og hos netselskaberne, siger Michael Søgaard Schrøder, økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme.

    Skal sikre effektiv tilslutning

    De syv initiativer skal sikre, at en netkunde oplever en hurtig, effektiv og smidig tilslutningsproces ved tilslutning til elnettet. Derudover vil branchen indlede et tæt samarbejde på tværs af netkunder, aktører og myndigheder for at skabe de bedst mulige forudsætninger for en accelereret grøn omstilling.

    - Det er rigtig positivt, at Green Power Denmark og Energinet arbejder sammen om at skabe hurtigere og bedre tilslutninger. Nu ser vi frem til, at der følges op på de syv initiativer, så de realiseres. Og der er stadig et potentiale for at arbejde videre med at fjerne barrierer og silotænkning. For eksempel spiller projektbekendtgørelsen dårligt sammen med reglerne for tilslutning til elnettet, og det trækker mange tilslutningsprocesser i langdrag, siger Michael Søgaard Schrøder.

    Det er en stor samfundsopgave at udbygge elnettet til fremtidens elforsyning, og Dansk Fjernvarme mener derfor, at det er vigtigt, at netvirksomhederne er aktive og opsøgende og ikke holder sig tilbage i udviklingsprocessen.

    - Som nogle af de største ”kunder i elnettet” er fjernvarmesektoren ikke tilhænger af, at man suspenderer effektivseringskravene i netselskabernes økonomiske regulering i 10 år, som Green Power Denmark ellers foreslår. Kravene er der for at sikre forbrugerbeskyttelse for elkunderne, og de skal stadig være gældende i  ambitionen om udbygning af elnettet på en effektiv måde, slutter Michael Søgaard Schrøder.

    Green Power Denmarks og Energinets 7 initiativer:

    • Tydeligere proces og rollefordeling.
    • To mulige spor for tilslutning
    • Styrket samarbejde mellem netselskaberne og Energinet
    • Tilbud om midlertidige tilslutninger
    • Mere transparens og dialog om langsigtede netudbygninger
    • Styrket dialog og proces med myndigheder
    • Rammer der understøtter hastighed og langsigtede investeringer.

    Læs hele rapporten ”Net til Tiden”

    Andre klikkede på...