Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Klima- & Miljøforhold
Varmekilder

2040-strategi skuffer Dansk Fjernvarme

EU-Kommissionens nye 2040-strategi har en række mangler, lyder det fra Dansk Fjernvarme i et høringssvar, hvor man efterlyser anerkendelse af den rolle opvarmning og køling skal have.

20. feb. 2024
 • Læs op

Indhold

  EU-Kommissionen har meddelt et første mellemmål for sin 2040-strategi. Det indeholder blandt andet en reduktion af nettodrivhusgasemissionerne med mindst 55 procent inden 2030 og kræver samtidigt, at Kommissionen i 2024 skal foreslå et næste mellemmål for 2040.

  Dansk Fjernvarme har afgivet et høringssvar på meddelelsen til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og selv om brancheforeningen finder positive træk i meddelelsen fra Kommissionen, så er der generelt skuffelse over de forslag, som Kommissionen har lagt frem.

  ”Dansk Fjernvarme er skuffet over, at strategien ikke anerkender den rolle opvarmning og køling kan/vil betyde for opfyldelsen af det ambitiøse 2040-mål, ” slår Dansk Fjernvarme således fast og uddyber:

  ”For bygningssektoren fokuserer meddelelsen for ensidigt på elektrificering af bygninger.”

  Klare problemstillinger

  EU-Kommissionens særlige prioritering af elektrificering af bygninger for yderligere dekarbonisering er altså en årsag til skuffelse, fremgår det af høringssvaret fra Dansk Fjernvarme.

  ”De løsninger, der foreslås for at fremskynde dekarbonisering af bygninger, er meget ensidigt orienteret mod "grøn elektrificering af bygninger", og der savnes klar omtale af effektive varme- og kølenet og anvendelsen af overskudsvarme og VE-varme, ” skriver Dansk Fjernvarme i sit høringssvar.

  Den samme problemstilling gælder for implementering af vedvarende energi og mere fart på godkendelsen af VE-anlæg. Her er fokus fra Kommissionen også alt for entydigt på elektrificering, selv om fx geotermi dog er nævnt som en fremtidig energikilde til opvarmning.

  Samtidig lyder der en klar opfordring fra Dansk Fjernvarme til den danske regering om at presse på for en fornyelse af EU’s ”Strategy for Energy System Integration”.

  ”Det bør Danmark prioritere, fordi strategien kan bruges til at forstærke den systemiske tænkning og effektivitet, som fjernvarme og -køling tilbyder, ” skriver Dansk Fjernvarme.

  Positive elementer

  På positiv-siden peger Dansk Fjernvarme i sit høringssvar på, at EU-Kommissionen har fokus på CCS/CCUS-teknologier samt at der bliver varslet yderligere tiltag for at strømline og simplificere adgang til finansiering.

  ”Vi anerkender også, at adgang til statsstøtte har været en stor flaskehals for at fremskynde fjernvarme-/-køleprojekter, så det er positivt, at der kan forventes forslag til at tackle dette i næste mandat, ” hedder det ligeledes fra Dansk Fjernvarme.

  Andre klikkede på...