Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme: Medlemmer skal skrue op for elforbruget

Energinet opfordrer producenter af VE til at skrue ned for produktionen, når solen skinner, og der er fart på vinden. Dansk Fjernvarme opfordrer til gengæld sine medlemmer til at skrue op for forbruget.

15. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Energinet har ansvaret for at sikre balance mellem elproduktion og elforbrug. Det er en opgave, der bliver sværere og sværere i takt med, at der tilsluttes mere VE elproduktion – altså strøm produceret på vindmøller og solceller.

  Elsystemet er historisk opbygget, så elforbruget var fast, mens elproduktionen blev tilpasset efterfølgende. Derfor opererer Energinet med begreberne opregulering for mere elproduktion eller nedregulering for mindre elproduktion.

  I dagens elsystem, så kan opregulering dog både være mere elproduktion OG mindre elforbrug. Tilsvarende, så dækker nedregulering både over mindre elproduktion OG mere elforbrug. Når Energinet køber op- og nedregulering, så er det i systemydelsesmarkederne, og fjernvarmen har de tekniske egenskaber til byde på alle markederne.

  Den 7. april

  Mange husker foråret som vådt og koldt, men søndag den 7. april var en både solrig og vindblæst forårsdag. På denne dag var Energinet og elbalancen presset til det yderste. Selvom der var negative elpriser, så kørte elproduktionen på fuld knald, og det fik Energinet til at købe store mængder nedregulering.

  Elproducenterne fortsatte med at producere på trods af de negative priser. Det fik prisen på nedregulering til at stige, og Energinet var tæt på at tvinge produktionsanlæg til at stoppe. Da prisen var på det højeste tilbød Energinet via systemydelsesmarkedet 1.000 euro/MWh for at nedregulere, dvs. enten bruge strøm eller reducere elproduktionen.

  Fordi elprisen var lav i day ahead-markederne, så havde mange fjernvarmeværker allerede tændt for deres elkedel eller varmepumpe – og derfor kunne de ikke levere den ekstra nedregulering, der var behov for. Derfor opfordrer Energinet også VE elproducenterne til at holde mere øje med systemydelsesmarkederne.

  Overskudselproduktion i sommeren 2024?

  Energinet kigger bekymret frem mod sommeren 2024 og håber, at VE-elproducenterne begynder at kigge på systemydelsesmarkederne og husker erfaringerne fra den 7. april.

  Fra Dansk Fjernvarme lyder opfordringen til Energinet om at købe nedreguleringsreserver og i det hele kigge mod fjernvarmen, så vi som samfund samler energien op, når den bliver produceret.

  - Vi opfordrer også alle vores medlemmer til at holde godt øje mod systemydelsesmarkederne – både til sommer og i de kommende år. Der kan være penge at hente, hvis man er klar til tænde for elkedel og varmepumpe og fylde akkumuleringstanken op, når elproduktionen fra VE stiger, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder.

  Andre klikkede på...