Gå til hovedindhold
Digitalisering
Medlemmer
Energiforbrug

Digitale data skal føre til klogere forbrug

Verdo styrker sin digitale dagsorden med en ny digital dataplatform, der skal transformere millioner af kundeindsigter til grønne besparelser.

26. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Der florerer millionvis af forsyningsdata og hos Verdo, der er en af de store aktører i forsyningsbranchen, vil man fremover bearbejde og anvende de mange indsigter endnu grundigere og til fordel for deres mange forbrugere.

  Data opstår, hver gang du tænder ovnen, skruer på termostaten eller åbner for vandet, fordi det registreres hos det pågældende forsyningsselskab. Derfor er Verdo i gang med et større digitaliseringsprojekt, der skal gøre de mange datasæt til brugbar viden. Det fortæller divisionsdirektør Jesper Møller Larsen:

  - Vi indsamler hele tiden data. Hvert andet minut får vi nye værdier ind, og derfor sidder vi også med en enorm stor viden, som vi skal have omsat. Med vores nye digitaliseringsprojekt Effektiv forretning - sammen skal vi hjælpe vores kunder til at forstå deres forbrug og det aftryk, det har, siger han og fortsætter:

  - Ved at udnytte og analysere vores målepunkter får vi indblik i vores produktion og de tab, der er. De indsigter kan vi bruge til at synliggøre forbruget endnu tydeligere over for kunderne gennem selvbetjeningsløsningen Mit Verdo. Her kan vi samtidig i højere grad ”nudge” den enkelte husstand til at forbruge, når det er grønnest og billigst og generelt spare på energien og ressourcerne.”

  Klogere data, klogere forbrug, klogere produktion

  Projektet er udarbejdet i samarbejde med konsulenthuset Implement, og et af målene er at gøre digitalisering til en naturlig og integreret del af at være et moderne forsyningsselskab.

  - Selvfølgelig er vores kunder i fokus, og det er i høj grad for deres skyld, vi gør det.

  Jesper Møller Larsen, divisionsdirektør, Verdo

  Den randrusianske virksomhed har investeret massivt i at skabe en dataplatform, der samler indsigterne på tværs af forbrug og produktion og giver dem – og deres kunder – en konkurrencefordel sammenlignet med mindre enkeltstående forsyninger.

  - Selvfølgelig er vores kunder i fokus, og det er i høj grad for deres skyld, vi gør det, men der er også et strategisk aspekt, hvor det handler om at optimere vores drift og vores arbejdsgange, fortæller Jesper Møller Larsen.

  Digitale tvillinger

  Som led i den proces har Verdo også sat turbo på arbejdet med digitale tvillinger, så de også i fremtiden kan være en stabil leverandør af el, vand og varme i Randers og Herning.

  - Vi er i gang med at bygge kopier af hele vores system – både produktionsanlæg og distribution. Det gør vi blandt andet for at fremtidssikre og forberede os til, hvordan forsyningen kan se ud om 10, 20 og 30 år. Og jo klogere vi bruger vores data nu, jo klogere en produktion får vi fremtiden, forklarer Jesper Møller Larsen og tilføjer:

  - Men det er ikke alt, der ligger langt ude i horisonten. Vi har også et projekt, som arbejder med at optimere produktionen nu og her, så vi altid har det optimale energimix.

  Alle de nye digitale tiltag har betydning for Verdo’s udvikling som forsyningsselskab. Med både el, vand og varme i porteføljen er det helt afgørende, at virksomheden omstiller sig og kontinuerligt søger at optimere driften – både for kundernes og egen skyld.

  - Med de nye redskaber kan vi både vise værdien ved bedre forbrugeradfærd over for kunderne, og vi kan tilføje en digital dimension til vores forretning, der optimerer vores produktion.

  Andre klikkede på...