Gå til hovedindhold
Energiforbrug
Varmekilder
Produktion

Evida lægger op til ny tarifstruktur

Fremtidens gastarif bliver baseret en kombination af et fast takst og forbrug, og det skulle give fordele for kunder med et stort forbrug. Men der vil være regionale forskelle.

20. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Skåret helt ind til benet, så vil en varsling fra Evida – den statslige gasdistributør – om en ny struktur for betaling af gas betyde, at de større kunder generelt kan se frem til at skulle mindre end i dag, mens mindre kunder – fortrinsvis private aftagere – skal have flere penge op af lommen hvert år.

    - Målet er at indføre tariffer, der er mere stabile, og hvor kunderne betaler for den omkostning, som de pålægger gassystemet. Evida har stor forståelse for, at det berører vores kunder, når vi laver så store ændringer i tarifmodellen, der ikke har været ændret i mange år, udtaler driftsdirektør Sune Holm fra Evida.

    Evida indfører ifølge en pressemeddelelse de nye tariffer, så alle gaskunder i fremtiden skal betale en fast årlig takst, der vil være den samme uanset forbruget, mens kunderne derudover skal betale en tarif per anvendt kubikmeter.

    I den hidtidige struktur har alle gaskunder betalt en pris for, hvor meget gas de har brugt. Der er altså ikke betalt en fast takst for at være tilsluttet.

    - Evidas tarifmodel skal ifølge loven være det, som kaldes omkostningsægte. Det betyder, at enhver bruger af gasnettet skal dække den omkostning, som man er årsag til. Det vil vores nuværende tarifmodel ikke leve op til, og derfor varsler vi en ny tarifmodel, siger driftsdirektør Sune Holm.

    Ifølge Evidas egne beregninger vil 54 procent af de 288.000 private kunder kunne forvente at skulle betale det samme eller mindre end i dag, og 46 procent kommer til at betale det samme eller mere.

    30 procent vil opleve en stigning på 375 kroner eller mere på et år. Dem, der har et meget lille forbrug, fordi de kun eksempelvis bruger gas til madlavning, vil opleve en stigning på omkring 1800 kroner. Det drejer sig om fem procent af kunderne.

    Ændringerne kommer også til at påvirke de fjernvarmeselskaber, der har gas som del af produktionen. Nogle vil opleve en tarifstigning, men flere vil efter Evidas opgørelse opleve et større fald i tarifferne. Konsekvenserne afhænger af størrelsen på forbruget og kapaciteten hos den enkelte kunde.

    En anden nyhed i forbindelse med de nye tariffer er, at biogasproducenter nu skal betale for at sende deres gas ind i systemet. Det er gratis i dag.

    De nye tariffer skal først godkendes af Forsyningsstyrelsen, inden de kan træde i kraft.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...