Gå til hovedindhold

Finanslov: Milliardbeløb til grøn trepart

Regeringen vil øremærke 1,7 mia. kroner i 2025 til udmøntning af den grønne trepart. Det fremgår af det Finanslovforslag, som er fremlagt fredag – derudover er det bl.a. eksportordningen, der bliver begunstiget.

30. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Finansminister Nicolai Wammen mener, at de mange milliarder til den grønne trepart er en god begyndelse. Foto: Morten Fauerby.

  • Læs op

Indhold

    Den nye minister for den grønne trepart – Jeppe Bruus – får ganske mange midler at råde over i de kommende år. Forslaget til ny Finanslov indeholder nemlig 1,7 mia. kroner i 2025 og yderligere 900 mio. kroner hvert af de følgende år fra 2026 til 2028, der bliver øremærket til at omsætte den politiske aftale.

    - Vi sætter øjeblikkelig handling bag ordene, lød det fra finansminister Nicolai Wammen, da finanserne for de kommende år blevet præsenteret på et pressemøde fredag i Finansministeriet

    Han mener ikke, at det afsatte beløb er en "lille andel", i forhold til hvad den grønne trepart samlet kommer til at koste.

    - Det er en rigtig god begyndelse. Den grønne trepart er jo en aftale, der rækker meget langt frem.

    Dog er forslaget ikke særligt konkret. Der står således i forslaget til Finanslov ikke noget om, hvordan midlerne skal udmøntes, og hvad midlerne konkret skal bruges på.

    Derudover er der en række indsatser inden for den grønne omstilling. Regeringen kalder det selv for ”grønne prioriteringer. Det dækker bl.a. over 155,3 mio. kr. i 2025 og 207 mio. kr. årligt i 2026-2028 til Klima-, Energi- og  Forsyningsministeriets departement og Energistyrelsen til arbejdet med implementering af politiske aftaler på klima- og energiområdet.

    Samtidig vil regeringen ”fortsætte og udvikle myndighedssamarbejdet med lande verden over for at danske erfaringer med den grønne omstilling udbredes, og grønne danske styrkepositioner veksles til eksport for danske  virksomheder”.

    Det er den såkaldte eksportordning, og den bliver tildelt 30,6 mio. kr. årligt i 2025-2028 til en forlængelse og styrkelse af den nuværende ordning på energiområdet.   

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...