Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Cybersikkerhed & Beredskab
Dansk Fjernvarme

Fjernvarme skal være en del af fremtidens energilandskab

Der bliver sat spot på, hvordan fjernvarmen kan blive en del af fremtidens energilandskab, når den årlige energikonference bliver afholdt i Esbjerg i slutningen af april.

17. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Maskinmestrene og Dansk Fjernvarme står endnu en gang bag den årlige energikonference, der bliver afviklet i Esbjerg den 29. april. Denne gang sker det under den fælles overskrift ”Hvordan sikres fremtidens energilandskab”, og her kommer bl.a. fjernvarmesektoren i fokus flere gange i løbet af dagen.

  Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, er bl.a. moderator på en af debatterne om formiddagen, hvor spørgsmålet til paneldeltagerne er, hvordan forsyningsselskaberne sikrer, at forsyningen – fx af fjernvarme – kan være både sikker og bæredygtig.

  - Beredskabet i forsyningsbranchen har været meget aktualiseret med krigen i Ukraine, hvor mange virksomheder – også i forsyningssektoren – har været ramt af cyberangreb. Det er en udfordring, som fjernvarmesektoren skal – og også tager – alvorligt som en del af samfundskritiske infrastruktur, siger Kim Mortensen.

  Den del af debatten på Energikonferencen 2024 bliver bl.a. med deltagelse af direktør for energi i Hofor, Gorm Elikofer, samt CEO Morten Stobbe fra Veks, og Kim Mortensen ser frem til, at der også bliver sat fokus på den kommende elektrificering af forsyningsområdet.

  - Elektrificeringen skal være med til at understøtte bæredygtigheden i energiforsyningen og energiforbruget. Men det forudsætter, at der er tilstrækkeligt med termisk kapacitet fra fjernvarmen til, at elektrificeringen kan balanceres uden udfald – eller i hvert fald uden for mange og langvarige udfald, slår Kim Mortensen fast.

  Affald til energi

  Glenda Napier, der er direktør i Energy Cluster Denmark, har på den anden side af frokosten et indlæg under overskriften ”Energiens fremtid – hvor sker udviklingen” som optakt til en debat, der vil have fokus på, hvor vi – altså samfundet – bedst henter vores energi i 2030.

  Det bliver CEO Bjarne Munk Jensen fra Kredsløb – det aarhusianske forsyningsselskab for bl.a. fjernvarme – der skal være med i den debat, hvor han særligt vil lægge vægt på, at vi også i fremtiden udnytter vores affald til energi – bl.a. varmeforsyning.

  - Dansk Fjernvarme har siden indgåelsen af Klimaaftalen i 2020 været kritiske  overfor konkurrenceudsættelsen af affaldsenergien, fordi der fra politisk side ikke dengang var en forståelse for, at affaldsenergien spiller en stor rolle i den samlede forsyningssikkerhed og for forståelsen af den samlede konkurrence på det europæiske marked for affaldsenergi. Derfor ser jeg frem til, at det bliver italesat på konferencen, siger Kim Mortensen.

  Andre klikkede på...