Gå til hovedindhold
Konverteringer
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Fjernvarmepuljen blev oversøgt på 7 minutter

Ansøgninger for i alt 400 mio. kr. er indtil videre landet i Energistyrelsens indbakke. Dermed er den statslige Fjernvarmepulje overansøgt med 250 mio. kr. Den store efterspørgsel kalder på handling mener Dansk Fjernvarme.

05. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Fjernvarmepuljen, som er den pulje, fjernvarmeselskaberne kan søge som supplement til deres investering i konverteringer af større eller mindre boligområder opvarmet med naturgas, åbnede torsdag den 1. februar.

  Puljen kom på Finansloven for 2024 med 150 mio. kr. efter det i 2023 var tydeligt, at der var stor efterspørgsel på puljens tilskud. Torsdag morgen, efter blot syv minutter, havde Energistyrelsen modtaget ansøgninger for mere end 150 mio. kr. og der er i indtil nu blevet ansøgt for 399,9 mio. kr. Det fremgår af Energistyrelsens hjemmeside.

  Oversigt over ansøgninger til Fjernvarmepuljen

  Status for Fjernvarmepuljen fra Energistyrelsen - den 5. februar 2024:

  https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Forsyning/status_fjernvarmepuljen_05-02-2024.pdf 

  Hos fjernvarmeselskabernes brancheforening ser man ansøgningerne som udtryk for en meget stor efterspørgsel fra fjernvarmeselskaberne til at udrulle fjernvarme og konvertere naturgassen i Danmark til en grøn varmeforsyning-

  - Det er voldsomt at opleve så stor efterspørgsel efter fjernvarme. Nu har fjernvarmeselskaberne gjort deres med at lave konkrete planer for udfasning af naturgas, efter statsministerens og regeringens ønske. Nu er det på tide at regeringen og Folketinget sikrer, at planerne også kan bæres ud i livet, så vi kan komme af med den fossile gas, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

  - Fjernvarmepuljen er det vigtigste værktøj for fjernvarmeselskaberne, når de skal skabe tilslutning og sikkerhed for deres konverteringsprojekter. Derudover er puljen også et vigtigt værktøj for udfasning af naturgas i vores rumopvarmning – noget der både gavner klimaet og forsyningssikkerheden. Vi kan kun appellere til, at de kommende forhandlinger om Den Grønne Fond tager efterspørgslen på Fjernvarmepuljen med i overvejelserne, når der skal fordeles midler, slutter Rune Moesgaard.

  Fjernvarmepuljen for 2024 har i alt modtaget 41 ansøgninger, hvoraf de 12 første ansøgninger til puljen er blevet tildelt en ”reservation” af midler fra puljen såfremt ansøgningen lever op til kravene. Det reserverede beløb er indtil videre 135,3 mio. kroner.

  Andre klikkede på...