Gå til hovedindhold
Produktion
Distribution & Lagring

Fjernvarmetemperaturen skal være lavere på Frederiksberg

Frederiksberg Forsyning vil undersøge mulighederne for at effektivisere kommunens fjernvarme med lavere temperaturer i ledningsnettet. Det skal sikre både klimamæssige og økonomiske gevinster.

02. feb. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Frederiksberg Forsyning vil undersøge mulighederne for at sænke temperaturen i fjernvarmenettet. Foto: Frederiksberg Forsyning.

  • Læs op

Indhold

    Temperaturen i fjernvarmeledningerne på Frederiksberg skal sænkes.

    I hvert fald hvis det står til Danmarks ældste fjernvarmeselskab, Frederiksberg Forsyning.

    Sammen med Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forenede Boligselskaber er man nemlig i gang med et samarbejde, der skal undersøge mulighederne for optimere varmeforsyningen i kommunens etagebyggeri.

    Samarbejdet, ”Grøn Omstilling i Etageboliger”, blev etableret i september 2023 – og for nylig tog man et vigtigt skridt, da den første aftale med en boligforening – Solbjerg Have – blev underskrevet.

    At man nu kan sætte gang i arbejdet mod lavtemperaturfjernvarme er positivt, fordi man længe har ønsket at sænke klimabelastningen fra fjernvarmen på Frederiksberg. Det fortæller Lone Loklindt, bestyrelsesformand for Frederiksberg Forsyning på LinkedIn.

    - Selvom fjernvarmen allerede i dag er en af de mest miljørigtige varmekilder, så baseres den stadig primært på noget vi brænder af, nemlig biomasse, affald, gas og olie, skriver hun og fortsætter:

    - Ved at få mere eldreven energi ind i fjernvarmeproduktionen kan vi bedre udnytte energi fra sol og vind. Det opnår vi ved at koble store varmepumper til fjernvarmenettet, og de drives mest energieffektivt, når temperaturen på fjernvarmevandet sænkes.

    Om samarbejdet

    Arbejdet med at undersøge potentialerne for lavtemperaturfjernvarme på Frederiksberg er samlet under projektnavnet 'Grøn Omstilling i Etageboliger'. Projektet er tværkommunalt og blev startet i september 2023 i et samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning.

    Samarbejdet, der er støttet af EU og Interreg, går ud på at undersøge potentialer for lavtemperaturfjernvarme i udvalgte FFB-afdelinger og udvikle redskaber til klargøring af etageboliger sammen med FFB.

    Samtidig skal projektet udvikle redskaber, der kan hjælpe etageboligejerne med at klargøre deres ejendomme til at modtage fjernvarme med lavere temperaturer og opbygge et netværk på tværs af etageboligforeninger og -organisationer.

    Et vigtigt led i kommunens grønne omstilling

    Fjernvarme med en lavere temperatur har et særligt stort potentiale på Frederiksberg, da så mange bor i etagebyggeri.

    Det kan give både klimamæssige og økonomiske gevinster, når man sænker temperaturen, fordi varmetabet i ledningsnettet ikke er lige så stort.

    Men lavere fjernvarmetemperaturer stiller særlige krav til de bygninger, der modtager fjernvarmen, og derfor er det vigtigt for Frederiksberg Forsyning at sikre, at energisystemet fungerer optimalt, så borgerne fortsat kan have en behagelig temperatur i deres hjem.

    - At undersøge mulighederne for at indføre lavtemperaturfjernvarme – uden at gå på kompromis med kundernes komfort – er udgangspunktet for det samarbejde Kommunen, Frederiksberg Forsyning og FFB har indgået. Den fælles indsats er et vigtigt skridt på vej mod et CO2-neutralt Frederiksberg, skriver Lone Loklindt.

    Frederiksberg Kommune har et mål om allerede at være CO2-neutral i 2030.

    Andre klikkede på...