Gå til hovedindhold
Konverteringer
Ledelse & Bestyrelse
Projekter & Planlægning

Fjernvarmeudrulningen i Ribe trodser udfordringer

Selvom udrulningen af fjernvarme til flere områder i og omkring Ribe har mødt udfordringer undervejs, er Ribe Fjernvarme i fuld gang med at sikre varme til flere forbrugere.

02. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Ribe Fjernvarme - dronefoto 2
  • Læs op

Indhold

    Ribe Fjernvarme har igennem længere tid arbejdet målrettet på at udrulle fjernvarme til endnu flere forbrugere i og omkring Ribe. Arbejdet skrider planmæssigt frem, lyder meldingen fra bestyrelsen, der dog også må erkende, at der har været udfordringer undervejs.

    I den positive ende er alle forbrugere snart tilsluttet i Øster Vedsted. I maj blev de første forbrugere i Øster Vedsted tilsluttet, og Ribe Fjernvarme forventer at have alle 265 nye forbrugere ombord i løbet af de kommende måneder.

    - Men vi må desværre erkende, at projektøkonomien er overskredet af en række uforudsete årsager. Blandt andet er der blevet lagt flere rør end først budgetteret, mens ændringer i rørføringen har ført til øgede omkostninger, fremgår det af en pressemeddelelse fra bestyrelsen.

    Derudover er entreprenøren blevet udfordret af uventede forhindringer i gravearbejdet, samtidig med at et regnfuldt år også har påvirket projektet.

    Det betyder samlet set, at den bevilligede kommunegaranti er blevet overskredet med 13,5 millioner kroner, og derfor har Ribe Fjernvarme sendt en ansøgning om udvidelse af garantien til Esbjerg Kommune.

    Bestyrelsen forventer, at den bliver bevilget, da Ribe Fjernvarme fortsat er et veldrevet varmeværk, understreger bestyrelsesformand Henrik Holst.

    - For nye forbrugere i Øster Vedsted betyder det desværre, at vi er nødt til at fastholde varmepristillægget på 200 kr. per MWh længere end forventet. For et standardhus med et forbrug på 18,1 MWh svarer det til et månedligt tillæg på cirka 300 kroner – men det sænkes, hvis mange nye forbrugere tilmelder sig fjernvarmen, forklarer han og tilføjer:

    - Vi er selvfølgelig ærgerlige over situationen. Men samtidig skal der ikke være tvivl om, at det er vores ambition i bestyrelsen, at alle forbrugere i Ribe Fjernvarme med tiden skal betale den samme pris for varmen.

    De første får snart fjernvarme i Ribe Vest

    Den læring, Ribe Fjernvarme har fået fra fjernvarmeudrulningen i Øster Vedsted, er kommet selskabet til gode i Ribe Vest, hvor projektet nu for alvor er startet op med en styrket projekt- og økonomistyring. Da projektet er mindre komplekst, er det forventningen at kunne tilslutte de første forbrugere inden udgangen af 2024.

    - Vi kan selvfølgelig ikke være helt sikre på, hvad vi finder i jorden, når vi begynder at grave og lave underboringer af åer og veje. Men det er altid en udfordring i denne type projekter, og derfor er vi opmærksomme på det, forsikrer Henrik Holst.

    Egebæk-Hviding og Vester Vedsted igangsættes i 2025

    Mens de to projekter i Øster Vedsted og Ribe Vest skrider hastigt frem, er der også taget et vigtigt skridt i Egebæk-Hviding og Vester Vedsted. Inden sommerferien fik Ribe Fjernvarme nemlig godkendt et tilskud fra Fjernvarmepuljen til projektet – og det er med til at sikre økonomien.

    Inden man går videre med projektet, vil man sikre sig, at der er ressourcer nok i organisationen til at kunne føre det til dørs, forklarer Henrik Holst:

    - Det betyder, at vi først går i gang med projektet, når vi er nået et godt stykke i Ribe Vest. Dermed igangsætter vi selve planlægningen af projektet i slutningen af 2024, mens vi for alvor starter op i andet halvår. Vi forventer at kunne levere fjernvarme i slutningen af 2026 eller i starten af 2027, fortæller formanden og fortsætter:

    - Allerede nu er vi dog forberedt på at levere store mængder varme til forbrugerne i området, idet vi har sikret tilstrækkeligt store rør til at transportere varmt vand inde fra fjernvarmecentralen i Ribe.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...