Gå til hovedindhold
Cybersikkerhed & Beredskab
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Grenaa Varmeværk: Der er et utrolig højt sikkerhedsniveau i dag

Et skærpet beredskab er kommet for at blive i fjernvarmesektoren. Hos Grenaa Varmeværk består det styrkede beredskab af mange elementer lige fra komplicerede routere til hundepatruljer.

22. jul. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

– Der er sket en stor forandring. Krigen i Europa har kun gjort det endnu mere aktuelt at være opdateret på vores beredskabsplaner, vurderer Søren Gertsen, direktør for Grenaa Varmeværk. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Cyberkrig, sabotage, Kina, Rusland, Ukraine, internationale hackere … og så et helt almindeligt fjernvarmeselskab på Djursland.

    Afstanden mellem 2024’s dramatiske verdensorden og den danske fjernvarmesektor er desværre ikke længere så stor og kontrastfyldt, som den ellers kan lyde, når man stiller begreberne over for hinanden.

    Om vi vil det eller ej, så er også danske fjernvarmeselskaber blevet en spillebrik, der har interesse for kræfter, der ikke vil os det godt. Den erkendelse er også nået frem til Grenaa Varmeværk, hvor direktør Søren Gertsen ikke behøver mange øjeblikke til at overveje, hvad der potentielt kunne være det værste angreb, hans fjernvarmeselskab kunne blive udsat for.

    – Det er hackerangreb, fordi angreb på vores it-systemer kan være store, uoverskuelige og svære at løse. Opstår der en brand i en bygning – det kan vi håndtere og med egne øjne se, hvad der bliver skadet, og hurtigt rette op på det igen, fastslår han og fortsætter:

    – Et hackerangreb er mere diffust. Der får hackeren adgang til dine data og til at låse systemet, så det kræver en løsesum at få låst op igen. Det scenarie kan have vidtgående konsekvenser for os som virksomhed.

    Hysterisk sikkerhedsniveau

    Selvom Grenaa Varmeværk ikke har oplevet hverken cyberangreb eller fysiske forsøg på angreb eller sabotage, så er der hen over de sidste ti år kommet et langt større fokus på at øge sikkerheden hos selskabet.

    – Der er sket en stor forandring. Krigen i Europa har kun gjort det endnu mere aktuelt at være opdateret på vores beredskabsplaner, vurderer Søren Gertsen.

    Han tilføjer:

    – Der er generelt kommet en større opmærksomhed. Jeg vil gå så langt som at sige, at der i dag er et hysterisk højt sikkerhedsniveau.

    Se video med Søren Gertsen fra Grenaa Varmeværk. Video: Jesper Voldgaard.

    Se video fra Grenaa Varmeværk med Søren Gertsen. Video: Jesper Voldgaard.

    Konkret betyder det eksempelvis, at der overalt på Grenaa Varmeværk i dag er låsesystemer ved alle indgange. Der er desuden sat hegn og videoovervågning op.

    – Alle vores hegn er 1,80 meter høje, og de har til formål at holde både dyr og mennesker ude. Vi oplever af og til, at rådyr maser sig under hegnet – så derfor er der skabt passagemulighed for dyrene, fortæller direktøren.

    Beredskabsplaner handler dog ikke kun om risiko for indtrængning på grunden. Begrænsning af de skader, en brand – påsat eller ikkepåsat – kan forårsage, står også centralt.

    Grenaa Varmeværks bygninger ligger eksempelvis ikke tæt op ad hinanden. Det kræver en kort køretur at komme rundt på hele varmeværket, og det er helt bevidst.

    Har selskabet behov for at opføre en ny bygning, placeres den et stykke fra de nuværende bygninger. Skulle der opstå brand, sikrer det, at flammerne ikke spreder sig.

    Derudover går Grenaa Varmeværk særligt op i at undgå, at der ligger brændbare effekter op ad varmeværkets vægge.

    Hundepatrulje og kompleks router

    For at skærpe sikkerheden generelt på varmeværket har Søren Gertsen og hans stab i perioder haft en vagt og en hundepatrulje til at holde øje med området om natten.

    Søren Gertsen oplyser, at det i første omgang handlede om at forhindre indbrud og tyveri, men at tiltaget med vagter og patruljer også i fremtiden kan indgå som et værktøj i beredskabskassen – som kan hives frem afhængigt af trusselsbilledet.

    Ud over at Grenaa Varmeværk har garderet sig mod fysiske angreb i form af indtrængning på grunden, har varmeværket også investeret i it-udstyr, som skal sikre, at man kan modstå eventuelle cyberangreb.

    – Vi har implementeret den mest komplekse router, man overhovedet kan forestille sig at få. Forhåbentlig kan den holde hackere ude af vores systemer, fortæller Søren Gertsen.

    Skulle det – trods alle sikkerhedsforanstaltninger – ske, at Grenaa Varmeværk bliver udsat for angreb, skal fjernvarmekunderne i byen ifølge Søren Gertsens vurdering ikke være bekymrede for, om de kan få leveret varme.

    – Hvis eksempelvis det store anlæg bliver ramt, så kan vi levere varme til hele byen via decentrale anlæg. Det har vi ret godt styr på.

    DENNE ARTIKEL ER TIDLIGERE BRAGT I MAGASINET FJERNVARMEN JUNI 2024.

    Andre klikkede på...