Gå til hovedindhold
Varmepumper & Elkedler
Medlemmer

Køreskole viger pladsen for ny varmepumpe i Slagelse

Manøvrebanen i Slagelse flyttes til fordel for en grønnere og billigere fjernvarme i form af en 10 MW varmepumpe, der skal udnytte strøm fra kraftvarmeværket.

09. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Køreskolerne får i fremtiden en ny manøvreplads, hvor man allerede er igang med anlægsarbejdet. Foto: Envafors.

  • Læs op

Indhold

    Når affaldsforbrændingen i Slagelse lukker ved udgangen af maj 2024, er det samtidig slut med et årelangt samarbejde mellem Slagelse Affaldsenergi og Envafors, der de seneste år har aftaget el og varme fra forbrændingsanlægget for derefter at benytte det til fjernvarmeproduktion.

    Som erstatning for affaldsenergien udvider Envafors med en ny stor 10MW varmepumpe, der efter planen skal være i drift allerede fra sommeren 2025.

    Varmepumpen er endnu et skridt i retning af at indfri målet om fjernvarme produceret 100% på vedvarende energi, fortæller varmechefen i Envafors, Carsten Lunde. Udover de grønne fordele med hensyn til klima og miljø, ser han også en stor økonomisk gevinst ved den nye varmepumpe:

    - Varmepumpen opføres på nabogrunden til vores kraftvarmeværk på Assensvej, hvilket betyder, at vi kan udnytte energien fra kraftvarmeværket i vores varmepumpe. Når strømmen er billig, flytter vi den over i varmepumpen, mens vi ved høje elpriser sælger strømmen via elnettet. Hermed sikrer vi billigere og grønnere fjernvarme, samtidig med at vi skaber et større samspil med elmarkedet.

    En aftale sikrer køreskolerne en ny manøvrebane

    Grunden, hvor den nye varmepumpe opføres, var tidligere ejet af Vestsjællands Kørelærerforening og huser i dag en manøvrebane. At den nye varmepumpe skulle ligge lige her, skyldes, at placeringen er ideel med henblik på at sikre synergier og samspil mellem varmepumpen og kraftvarmeværket, fortæller Carsten Lunde.

    En forudsætning for, at parterne kunne nå til enighed om en købsaftale, var derfor, at fjernvarmen hjalp med at finde et centralt sted i Slagelse, hvor en ny manøvrebane kunne opføres.

    Løsningen blev grunden ved den gamle cirkusplads i Slagelse på hjørnet af Elmedalsvej og Valbyvej, som fjernvarmen købte i foråret. Grunden overdrages som en del af handlen med Vestsjællands Kørelærerforening, der forventer at have en ny manøvrebane klar på cirkuspladsen allerede til sommer, fortæller Kristian Christiansen, der er formand for Vestsjællands Kørelærerforening.

    Andre klikkede på...