Gå til hovedindhold
Jura
Medlemmer

Løsning for Odsherred Varme forventes klar efter sommerferien

Der bliver forhandlet om fremtiden for fjernvarmen i Odsherred, og man har taget hul på den afgørende fase, oplyser Odsherred Kommune. Løsningen skal sikre fortsat drift af Odsherred Varme A/S.

05. jul. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Odsherred Kommunen udtrykker nu håb om, at man på den anden side af sommerferien vil kunne præsentere en løsning, der vil sikre den fortsatte drift af Odsherred Varme A/S, som er en del af Odsherred Forsyning A/S. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.

  Det fremgår af pressemeddelelsen, at problemerne er isoleret til at omfatte Odsherred Varme A/S, mens de øvrige dele af Odsherred Forsyning A/S ”vurderes at være uden for risiko”.

  - Vi havde håbet på, at vi havde en afklaring inden sommerferien. Det har desværre ikke været muligt, udtaler kommunaldirektør i Odsherred Kommune, Claus Steen Madsen.

  - Alle parter har arbejdet hårdt og konstruktivt for at finde rammer, som kan skabe stabile forudsætninger for fjernvarmen på kort sigt – men også giver grundlaget for, at Odsherred Varme A/S kan blive en bæredygtig forretning på langt sigt. Det er ikke nemt, og der er utrolig mange hensyn, som skal gå op i en højere enhed – men vi oplever en stor fælles vilje til at nå i mål, udtaler han videre i pressemeddelelsen.

  Siden de økonomiske udfordringer omkring fjernvarmeudrulningen i Odsherred Kommune blev kendt, har Odsherred Forsyning sammen med Odsherred Kommune og selskabets største kreditor, Nordea, været i forhandlinger for at finde en løsning, som kan skabe en stabil fremtid for fjernvarmen i Odsherred Kommune.

  Det er disse komplicerede forhandlinger om både gældsafvikling og varmepris, der nu går ind i sin afgørende fase, og som parterne altså forventer en afklaring på kort efter sommerferien, skriver Odsherred Kommune i pressemeddelelsen.

  - Vi blev i denne uge enige om de overordnede rammer for den løsning, der skal findes for Odsherred Varme A/S, og vi har derfor en stærk tro på, at vi efter sommerferien kan finde en løsning, som alle kan se sig selv i – ikke mindst fjernvarmekunderne, siger Claus Steen Madsen.

  Advokatundersøgelse er vedtaget

  Odsherred Kommune besluttede på et byrådsmøde den 25. juni at igangsætte en advokatundersøgelse af forløbet i Odsherred Forsyning. Undersøgelsen gennemføres i samarbejde mellem Odsherred Kommune og Odsherred Forsyning og skal gennemgå hændelsesforløbet samt vurdere, om der er baggrund for at stille aktører til ansvar.

  Kommissoriet for advokatundersøgelsen er på nuværende tidspunkt ved at blive udarbejdet, og det vides endnu ikke, hvornår undersøgelsen er færdig.

  Samtidig besluttede Byrådet, at der ikke meddeles såkaldt decharge til forsyningens bestyrelse og direktion, hvilket vil sige, at direktion og bestyrelse ikke på forhånd er fritaget for et eventuelt ansvar for forløbet i selskabet.

  Kommer fjernvarmen eller ej?

  Odsherred Kommune understreger i den sammenhæng, at det er en vigtig prioritet for både selskab og kommune at tage maksimalt hensyn til de borgere, der i dag er tilmeldt fjernvarmen, men hvor det er uvist, om den kommer.

  Beboerne i disse områder har i dag ikke mulighed for at få tilskud til alternative energikilder. Hvis der er områder, som med den kommende løsning ikke kan sluttes til fjernvarmen, vil disse områder blive aflyst med det samme. Beboerne i disse områder vil herefter kunne søge tilskud til etablering af anden varme gennem de almindelige offentlige puljer.

  Da sagsbehandlingen blandt andet kræver høring, vil det tage 3-4 måneder at aflyse planlagt fjernvarme, efter at en løsning for Odsherred Varme A/S er besluttet”, siger Torben Greve, adm. direktør hos Odsherred Forsyning A/S.

  Andre klikkede på...