Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Medlemmer

Meningsmåling: Danskerne ser store fordele i fjernvarme

Kun 0,1 procent af danskere med fjernvarme overvejer i høj eller meget høj grad at skifte til noget andet. Det viser en meningsmåling foretaget af Megafon.

25. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Danskerne er generelt rigtig godt tilfredse med deres fjernvarme. Meget få overvejer at skifte væk fra fjernvarme, og skal de lokkes over på en anden forsyningsform, skal det være, fordi den kan tilbyde store økonomiske besparelser.

    Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for Dansk Fjernvarme.

    – Undersøgelsen dokumenterer en meget høj tilfredshed med fjernvarmen, og at langt de fleste ikke så meget som overvejer andre løsninger. Det bør politikerne og embedsværk tage helt centralt med i betragtning, når de udformer de kommende justeringer i den økonomiske regulering af sektoren, konstaterer Michael Fibiger, chefkonsulent i Dansk Fjernvarmes afdeling for Public Affairs og regulering.

    Han fortsætter:

    – Der er - sagt på godt dansk - ingen grund til at ændre på noget, der er fint, som det er – nemlig en hvile i sig selv-regulering, der har fungeret i årtier, og som har leveret generelt billig fjernvarme til danskerne, samtidig med at sektoren er i fuld gang med en grøn omstilling.

    Få vil skifte væk fra fjernvarme

    Megafons undersøgelse består af svar fra 1.965 boligejere, hvoraf 1.012 har fjernvarme. Undersøgelsen viser blandt andet:

    • Meget få forbrugere overvejer at skifte væk fra fjernvarme. Blot 0,1 pct. svarer, at de i ”meget høj” eller ”høj” grad overvejer at skifte fjernvarme ud med anden opvarmningsform, mens 96 pct. svarer, at det overvejer de kun i mindre grad eller slet ikke.
    • Forbrugerne skal have meget store økonomiske besparelser, hvis de skal skifte fjernvarme ud med varmepumper. 41 pct. har svaret, at de ikke vil udskifte fjernvarmen, selv hvis opvarmning med varmepumpe var helt gratis. De resterende 59 pct. har i gennemsnit oplyst at skulle have en besparelse på 37,6 pct. for at vælge at udskifte fjernvarmen med en varmepumpe.
    • De boligejere, som i dag har naturgas, svarer i undersøgelsen på, om de ville skifte til fjernvarme, hvis de fik mulighed for det. Næsten 3/4 af dem svarer, at det er ”meget sandsynligt” eller ”sandsynligt”.

    Forskelle på opvarmning er synlige for danskerne

    Megafonmålingen viser desuden, at fjernvarmeforbrugerne ser klare fordele ved fjernvarme i sammenligning med varmepumper, og at forbrugerne derfor alene vil overveje at skifte til varmepumper, når der er en betydelig økonomisk fordel ved det.

    I meningsmålingen bliver boligejerne spurgt ind til, hvor bevidste de er om, at der på en række parametre er forskel på at have forskellige opvarmningsformer i deres bolig. De bliver herefter bedt om at rangere disse forskelle, alt efter hvilken betydning de tillægger dem ved valg af varmekilde.

    Denne del af meningsmålingen viser, at det især er boligejerens ”ansvar for drift og vedligeholdelse”, ”det med at være afhængig af elpriserne”, ansvaret for anskaffelse og installation samt støj, der har betydning for boligejernes valg af opvarmningskilde.

    Denne artikel er tidligere bragt i magasinet Fjernvarmen fra juni 2024.

    Andre klikkede på...