Gå til hovedindhold
Konverteringer
Medlemmer
Projekter & Planlægning

Nordjyske landsbyer får alligevel fjernvarme

De nye millioner fra Grøn Fond betyder, at fjernvarmeudrulningen fra Aalborg Forsyning til Ajstrup og St. Restrup alligevel kan blive en realitet.

17. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det ser nu alligevel ud til, at der kan komme fjernvarme fra Aalborg Forsyning i radiatorerne i Ajstrup og St. Restrup. Aftalen om Grøn Fond, som regeringen og aftalepartierne offentliggjorde mandag, betyder, at der i 2024 bliver sendt 265 millioner kroner til de fjernvarmeudrulningsprojekter, som ikke fik del i de statslige støttekroner i fjernvarmepuljen i februar.

    Blandt de projekter er udrulningen af fjernvarme fra Aalborg Forsyning til Ajstrup og St. Restrup, hvor Aalborg Forsyning havde søgt om 1,6 millioner kroner. Aalborg Forsynings bestyrelsesforkvinde, Anna Aaen, glæder sig også over, at regeringens ambitioner om at udfase den russiske gas til fordel for en udbygning af fjernvarmen nu bliver fulgt op med ekstra økonomisk støtte:

    - Det er jo ikke længe siden, at krigen i Ukraine og den deraf følgende energikrise med stigende priser på gas og olie tydeliggjorde vigtigheden af, at vi skal frigøre os fra russisk gas. Vi har stadig en vigtig samfundsopgave i at gøre os uafhængige af energi fra Rusland, og med dansk fjernvarme i radiatorerne kan borgerne både få stabil og fremtidssikret varme, siger Anna Aaen i en pressemeddelelse.

    Aalborg Forsyning har 48.000 fjernvarmekunder. I 2022 fik Aalborg Forsyning 1.400 nye fjernvarmekunder, i 2023 valgte 961 fjernvarme til, og med Astrup og St. Restrup kan der komme yderligere 205 til.

    - Vi er rigtig glade for, at vi nu alligevel får den økonomiske støtte, som vi havde søgt om, og som er en forudsætning for, at vi kan gennemføre projekterne. Det betyder, at borgerne i de to byer kan ånde lettet op, da fjernvarmen nu er inden for rækkevidde, og vi er kommet et afgørende skridt nærmere på at kunne levere fjernvarme til Ajstrup og St. Restrup, siger Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning.

    Hvis udrulningen af fjernvarme til Ajstrup og St. Restrup skal blive til noget, kræver det dog, at 60 procent af byernes husstande siger ja til fjernvarme fra Aalborg. Borgerne har frem til 31. maj 2024 til at tage stilling.

    Andre klikkede på...