Gå til hovedindhold

Odsherred Varme: Varmeforsyning begæret i rekonstruktion

Odsherred Kommune og Nordea har som de to finansielle kreditorer i bl.a. Odsherred Varme været ude af stand til at nå til enighed. Derfor har Nordea nu begæret om rekonstruktion, fremgår det af en pressemeddelelse fra Odsherred Kommune.

27. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Siden marts 2024 har de to finansielle kreditorer i såvel Odsherred Forsyning som Odsherred Varme forsøgt at finde en holdbar løsning på spørgsmålet om en del af den samlede gæld. En gæld der er opstået som følge af en kuldsejlet udrulning af fjernvarme til omkring 2.500 ejendomme i den sydlige del af Odsherred.

    Op til weekenden meddelte Odsherred Kommune, at Nordea nu har begæret begge selskaber i rekonstruktion – tidligere kendt som betalingsstandsning. Det betyder, at der inden for de første fire uger skal fremlægges en indledende plan, og at hele processen skal som udgangspunkt være afsluttet inden for ét år.

    - Vi har kæmpet for at finde en løsning, der varetager borgernes interesser. Selvom rekonstruktionen er en trist situation, fortsætter arbejdet for at finde en holdbar fremtid for Odsherred Varme A/S og Odsherred Forsyning A/S. Borgerne kan være helt trygge ved, at varmeforsyningen ikke bliver afbrudt, og vi arbejder videre med at sikre forsyningssikkerheden og en langsigtet løsning, udtaler borgmester i Odsherred Kommune Karina Vincentz.

    Konkret har Odsherred Varme optaget et lån i Nordea for 680 millioner kroner med såkaldt selvskyldnerkaution, hvor de har sat pant i moderselskabet Odsherred Forsyning. Det lån hæfter Odsherred Kommune for, ligesom kommunen hæfter for et tilsvarende beløb for andre lån, der er optaget i selskaberne under Odsherred Forsyning.

    Men årsagen til rekonstruktionen skal altså findes i det lån, der er optaget af Odsherred Varme i Nordea for 680 millioner kroner – et lån som borgmester Karina Vincentz på et pressemøde fredag afviste at have haft kendskab til.

    - Den daværende formand og administrerende direktør underskrev den her aftale uden at involvere hverken bestyrelsen i Odsherred Forsyning og eller kommunen som ejer. Og for at sige det helt tydeligt, så har de med de lånebetingelser reelt pantsat hele forsyningskoncernen uden at spørge ejeren, altså kommunen, om lov, lød det fra Karina Vincentz ifølge DR-Nyheder.

    Og det faktum, at kommunen er kautionist for lånet fra Nordea kan have alvorlige følger for kommunen og for borgerne i Odsherred Kommune, fremgår det af pressemeddelelsen fra Odsherred Kommune.

    ”I yderste konsekvens kan det betyde, at Odsherred Kommune bliver frataget ejerskabet over Odsherred Forsyning A/S. Denne risiko har været et centralt punkt i forhandlingerne, og kommunen har været fast besluttet på ikke at acceptere den,” oplyser Odsherred Kommune.

    Allerede nu advarer borgmester Karina Vincentz om, at sagen – uanset udfaldet af rekonstruktionen – vil kunne mærkes helt kontant hos de borgere, der i dag modtager fjernvarme.

    - Der er ingen vej udenom, at kunderne kommer til at kunne mærke det her på deres varmeregning, udtaler Karina Vincentz således på fredagens pressemøde, hvor hun også erkendte, at økonomien generelt i Odsherred Kommune vil blive påvirket.

    - Det er klart, at der er ting, som vi ellers kunne have gjort, men som vi nu ikke har råd til, siger hun ifølge DR-Nyheder.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...