Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Konverteringer
Administration & Økonomi

Risikostyring er meget vigtigt for fjernvarmeselskaberne

De store investeringer og udvidelser af ledningsnet betyder, at fjernvarmeselskaber har stigende behov for at sikre stabiliteten. Regionalmøderne giver inspiration til fjernvarmeselskaberne.

06. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Konverteringskurven bare stiger og stiger og har gjort det i nogle år. Og alt tyder på, at konverteringerne fortsætter næsten ufortrødent i de kommende år. Derfor er det måske vigtigere end tidligere for fjernvarmeselskaberne at sikre den økonomiske og finansielle stabilitet, når de kaster sig ud i konverteringsprojekter.

  Dansk Fjernvarme tilbyder nu sine medlemmer en introduktion til risikostyring i forbindelse med de forestående Regionalmøder, der bliver afviklet i ugerne 9, 10 og 11.

  - Der er ingen tvivl om, at fjernvarmeselskaberne er påvirket af både stigende renter og stigende priser, siger seniorkonsulent Klaus Brose fra Dansk Fjernvarme.

  - På Regionalmøderne giver vi en kort introduktion til de redskaber, som vores medlemmer kan benytte til at få det nødvendige overblik. Vi præsenterer også eksempler på aftaler, og hvordan selskaberne kan undgå faldgruber, når de indgår kontrakter, forklarer han videre.

  Han nævner, at Dansk Fjernvarme opfordrer sine medlemmer til at stille sig selv en række spørgsmål, når man kaster sig ud i projektudarbejdelserne, men inden man går i reelle kontraktforhandlinger med fx entreprenører og leverandører.

  Klaus Brose peger bl.a. på, at man helt banalt skal spørge sig selv til den bedste finansiering – skal det fx være fast eller variabel forrentning – og sikre sig, at der er sammenhæng mellem afskrivning, fysisk levetid og likviditet.

  - Men det er også vigtigt, at selskaberne laver en rentestrategi, der beskriver, hvordan ændringer i renterne påvirker økonomien – og dermed den samlede økonomi i selskabet. Det har vi set vigtigheden af det seneste år, hvor renten har fået større andel af varmeprisen, siger Klaus Brose.

  Andre klikkede på...