Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Klima- & Miljøforhold

EP-VALG 2024: Tre skarpe til Sigrid Friis (R)

Dansk Fjernvarme har stillet tre spørgsmål til en række topkandidater til EU-valget. Denne gang De Radikales Sigrid Friis.

29. maj 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  1) Sidste EU-valg blev af mange beskrevet som et klimavalg. Hvor meget tror du, klima og grøn omstilling kommer til at præge valgkampen denne gang?

  - Klimakrisen raser, temperaturstigninger buldrer derudaf og utallige forskningsrapporter slår fast med syvtommersøm, at vi står ved en skillevej. Rigtig mange oplever allerede ekstremt vejr og oversvømmede byer. Klimakrisen er bogstaveligt talt skyllet ind over landet.

  - Klimaet er den allerstørste udfordring for vores kontinent og den grønne omstilling bør være omdrejningspunktet for nuværende og kommende europæiske politikere. Det er ved at være sidste udkald, hvis vi skal nå Paris-aftalens mål. Der skal handles nu!

  - I Radikale Venstre vil vi gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent, som inspirerer og fremmer udviklingen i andre lande og regioner uden for EU. Vi vil skabe et samfund, hvor vi stadig har en høj levestandard og ikke kun bevarer, men vi også styrker jordens ressourcer og øger biodiversiteten.

  2) Hvor meget kommer du selv til at have fokus på energi og grøn omstilling, når det gælder din kommende indsats i Parlamentet – og hvilke andre mærkesager er vigtige for dig?

  - For mig og for Radikale Venstre bliver krydsfeltet mellem sikkerhedspolitik, energipolitik og klimapolitik derfor den vigtigste prioritering i den kommende valgkamp til Europa-Parlamentet. Der er holdt nok skåltaler, indgået nok aftaler på papir, og givet nok løfter. Men intet har ført til den handling, som for alvor kunne øge Ukraines chancer i krigen og vores mulighed for at give en anstændig klode videre til vores børn og de unge generationer.

  - Energipolitik er den afgørende nøgle til at løse flere kriser på én gang. For mens EU står side om side med Ukraine i kampen for frihed og demokrati og leverer militær støtte til kampen mod Rusland, så har vi et stort problem. Der postes fortsat penge i Putins krigsmaskine, hver eneste gang vi køber ind af russisk olie og gas til det europæiske energimarked. Det er kulsort!

  - Den første og største opgave for mig som nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet bliver at få frigjort Europa fra russisk olie og naturgas. Det kræver at den europæiske energiforsyning er grøn, billig og enkelt kan flyde på tværs af landegrænser. Vi må nedbryde de nationale grænser på el-markedet og bedre udnytte den energi, vi skaber. Vi skal reducere EU’s CO2-udledninger med 65% i 2030, og der skal være delmål og bindende krav for reduktionerne. Og så skal EU være klimaneutral allerede i 2040.

  3) Hvordan kan du som måske kommende dansk parlamentariker arbejde for, at grøn omstilling, herunder via fjernvarme, kommer til at fylde mere i Europa?

  Jeg har ambitioner om at sikre mig en plads i udvalget for Industri, Forskning og Energi, ITRE.  Her vil jeg kunne udfolde min faglighed fra flere års arbejde i Dansk Fjernvarme og sætte fokus på de grønne løsninger, der ligger foran os. Med nye teknologier som CO2-fangst og Power-to-X industri kan fjernvarmen spille en nøglerolle i fremtidens grønne energisystemer.

  Radikale Venstre sider i den progressive RENEW-gruppe som netop er kåret som den mest indflydelsesrige gruppe på energiområdet – så jeg glæder mig til forhåbentligt at kunne trække i arbejdstøjet og gøre en reel forskel for både Danmark og Europas energipolitik.

  Interviewet med Sigrid Friis er første gang bragt i en kortere version i magasinet Fjernvarmen 2/2024.

  Andre klikkede på...