Gå til hovedindhold
Administration & Økonomi
Projekter & Planlægning

Trods positivt resultat i 2023 måtte Kredsløb hæve varmeprisen

Kredsløbs årsregnskab for 2023 viser, at det aarhusianske forsyningsselskab lander et pænt overskud på 54 mio. kroner. Overskuddet har dog ikke kunnet afbøde stigende omkostninger til fjernvarme, og derfor har man måttet hæve prisen fra starten af 2024.

10. jun. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Økonomidirektør Thomas Elgaard Jensen kalder Kredsløbs resultat for 2023 'tilfredsstillende', men ligger ikke skjul på, at man gerne havde undgået prisstigninger. Foto: Kredsløb

  • Læs op

Indhold

    Et positivt resultat i regnskabsåret 2023 var ikke nok til at forhindre prisstigninger på den aarhusianske fjernvarme. Det oplyser Kredsløb i en pressemeddelelse.

    2023 medførte nemlig et markant fald i indtjeningen på el, øgede omkostninger til køb af fjernvarme fra Ørsted og stigende priser på både brændsel og materiel. Og det har samlet set gjort det dyrere at levere fjernvarme til aarhusianerne.

    Gennem Kredsløbs kommercielle aktiviteter er det på trods af prisstigningerne på fjernvarme alligevel lykkedes at få sorte tal på bundlinjen.

    Det samlede resultat for hele forsyningsselskabet lyder således på 54 mio. kroner. Penge, som er øremærket til investeringer i fremtidens forsyningsteknologier og den grønne omstilling. Men sammenlignet med resultatet fra sidste år – hele 259 mio. kroner – ser det måske ved første øjekast ud til, at der ikke er meget at fejre.

    Økonomidirektør Thomas Elgaard understreger dog, at resultatet fra 2023 skal ses i lyset af de nuværende omstændigheder. Med det i baghovedet kalder han de 54 mio. kroner for ’tilfredsstillende’.

    - Vi så nogle markante fald i elprisen i 2023, og det medfører en tilsvarende lavere indtjening på den el, Kredsløb producerer på kraftvarmeværket i Lisbjerg. Elprisen falder fra et svimlende højt niveau i 2022 til et mere normalt niveau i 2023, så faldet i el-indtægten er helt naturligt, forklarer han og fortsætter:

    - Derudover hæfter jeg mig ved, at Kredsløb i sommeren 2023, efter det store fald i elprisen, ekstraordinært vælger at overføre 71 mio. kr. tjent på el til varmekunderne for at sikre varmepriserne. Årets resultat skal derfor også ses i det lys. At vi laver en opsparing på 54 mio. kr. er ganske enkelt en grundlæggende forudsætning for at kunne levere på klimastrategien fra Aarhus Kommune.

    Vigtigt at forbrugerne forstår, hvorfor varmeprisen stiger

    Hvordan det hænger sammen, at man som forsyningsselskab både kan have et overskud og være nødt til at hæve priserne, kan måske være svært for den almindelige forbruger at hitte rede i.

    Netop derfor er Kredsløb også opmærksomme på, at årsregnskabet skal præsenteres sammen med en forklaring af hvile-i-sig-selv-princippet, fortæller presseansvarlig Anders Rødkjær Rasmussen.

    - Vi regner med at lave noget indhold på de sociale medier i forbindelse med årsregnskabet – og her er det jo oplagt at få uddybet, hvordan man kan have en prisstigning for kunderne samtidig med, at man kommer ud med et overskud på de kommercielle områder, siger han og fortsætter:

    - Jeg tænker også, at det er oplagt at have en faktaboks med, som forklarer hvile-i-sig-selv-princippet, når vi informerer vores forbrugere om årsregnskabet.

    Sparer op for at sikre stabil og fremtidssikker varme

    Med de 54 mio. kroner fra 2023 har Kredsløb nu en egenkapital på 551 mio. kroner. Det gør dem godt rustet til at sikre fremtidens forsyning. Og det betyder ikke mindst, at man forventer at kunne levere stabile og konkurrencedygtige fjernvarmepriser i de kommende år.

    Udover at investere i udvikling, vedligeholdelse og effektivisering af eksisterende teknologier, har man desuden større energiprojekter i planerne.

    Konkret er der blandt andet tale om et stort geotermisk fjernvarmeanlæg og et kommende CO2-fangst-anlæg, der udover at optimere forsyningen, medvirker betragteligt til de lokale og nationale klimamålsætninger. Alle sammen tiltag, der kræver massive investeringer frem mod 2030. 

    I Kredsløb havde man selvfølgelig gerne set, at man både havde fået et bedre resultat og nok på kistebunden til undgå prisstigninger for blandt andet fjernvarmekunderne, understreger økonomidirektør Thomas Elgaard og siger:

    - Realiteten er dog, at vi har haft et år med ekstraordinært store udgifter, særligt med varme fra Ørsted som den helt store post, samt lavere el-indtægter. Vi kommer heller ikke udenom, at det er blevet dyrere at omstille og fremtidssikre forsyningen, så vi har en sikker forsyning, vi kan regne med og en stabil prisudvikling i morgen og i fremtiden, forklarer han og slutter:

    - Det sagt er Kredsløb en robust og økonomisk sund virksomhed, som er rustet til fremtiden.

    Andre klikkede på...