Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Varmekilder
Produktion

Tyra-feltet gør igen Danmark selvforsynende med gas

Danmark kan nu igen både dække sit eget behov for gas og samtidig eksportere gas. Men fokus bør fortsat være på gasudfasning i opvarmningen af danske husstande, mener energiprofessor.

25. mar. 2024
 • Læs op

Indhold

  Der har siden september 2019 været lukket for gashanerne på det danske Tyra-felt i Nordsøen, som har været igennem en omfattende renovering. Men natten til fredag blev der åbnet, så naturgassen igen strømmer igennem rørledningerne fra feltet, der befinder sig 225 kilometer vest for Esbjerg.

  Først om fire måneder er Tyra-feltet dog tilbage på fuld kraft, og først da vil Danmark igen være selvforsynende med naturgas og dermed igen uafhængig af gas fra Rusland.

  Ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, vil Danmark endda have så meget gas i overskud, at vi kan bidrage med gas til de øvrige lande i Europa.

  - Feltet har været under rekonstruktion, og det har fået en noget forlænget levetid. Det betyder, at vi i Danmark altså nu bliver selvforsynende og nettoeksportør. På den måde står vi i en rigtig god situation, siger han til Ritzau.

  Det kommer også til at mærkes på det nationaløkonomiske niveau, at Tyra-feltet nu er åbnet igen. Det fremgår af en tidligere prognose fra Danmarks Nationalbank. Konkret vil det bidrage til den fortsatte økonomiske vækst med 0,5 procentpoint.

  Fossil opvarmning skal skrottes

  Men selv om genåbningen af Tyra-feltet altså både styrker forsyningssikkerheden og økonomien, er det ifølge Brian Vad Mathiesen vigtigt at holde fokus på det politiske mål om, at fossil opvarmning skal skrottes til fordel for alternativer – fx fjernvarme.

  For selv om vi i Danmark er længere end langt de fleste af vores sydlige naboer, så må genåbningen af Tyra-feltet ikke blive en sovepude rent energipolitisk

  - Det er rigtig fint, at vi har fået genetableret det her anlæg, som vi havde i gang i forvejen. Men det er også sådan, at det ikke må være en sovepude i forhold til den grønne omstilling, siger han til Ritzau.

  - Og man skal heller ikke tro, at det er sådan en gamechanger i forhold til europæisk forsyningssikkerhed. Der er Tyra-feltet kun en dråbe i havet, siger Brian Vad Mathiesen.

  Mere robust forsyning

  Ifølge Energistyrelsen bidrager genåbningen til robustheden for dansk gasforsyning.

  - Vi ser frem til den første gas fra Tyra til markedet, når der er etableret tilstrækkeligt tryk i rørledningen, skriver Energistyrelsen på X, det tidligere Twitter.

  Målet er, at Danmark helt skal udfase brugen af olie og gas senest i 2050. For gas i opvarmningen af husstande er målet dog allerede fra 2035.

  Andre klikkede på...