Gå til hovedindhold
Varmekilder
Forsyningssikkerhed
Rammevilkår & Regulering

Udvalgsformand: Vi skal overveje at droppe prisloftet

Formand for Klimaudvalget i Folketinget, socialdemokraten Rasmus Horn Langhoff, lufter i debatindlæg sin bekymring over, om prisloftet bremser den grønne omstilling.

05. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    De seneste uger har flere og flere politikere meldt sig på banen med bekymring for, at prisloftet på overskudsvarme modvirker den grønne omstilling, og at man derfor skal overveje at fjerne det.

    Den seneste politiker med det budskab er formanden for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget, socialdemokraten Rasmus Horn Langhoff, der i et debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis understreger, at prisloftet ikke gavner den grønne omstilling.

    Han har for ganske nylig været på besøg i ”Danmarks sidste store gasby, Holbæk”. Det får ham til at erklære, at han vil kæmpe ”hårdt for at få hele Sjælland ind i fjernvarmen” til fordel for ”billig og grøn fjernvarme og overskudsvarme”.

    ”Desværre ser det ud til, at der står lovgivning i vejen for dette arbejde. Særligt er prisloftet for overskudsvarme meget udskældt og betragtes som hovedproblemet ved, at virksomheder kan udnytte den overskudsvarme, der produceres i store mængder. Det betyder, at overskudsvarmen i dag går til spilde i stedet for at gavne klimaet og sjællænderne, ” skriver Rasmus Horn Langhoff i sit debatindlæg.

    Han argumenterer videre for, at samfundet i stedet sætte alle sejl ind for at genbruge energien og varmen fornuftigt.

    ”Derfor bliver vi politikere nødt til at kigge hinanden i øjnene og skabe bedre betingelser for vores fælles varmesektor. For tænk, hvis overskudsvarmen ikke kun varmede fuglene på taget, men blev anvendt i vores fælles fjernvarmenetværk? Der er med andre ord brug for, at vi kigger lovgivningen efter i sømmene og ser, om ikke vi skulle droppe det såkaldte prisloft for overskudsvarme, ” skriver altså Rasmus Horn Langhoff.

    Dansk Fjernvarme: Glædelig udmelding

    Dansk Fjernvarme har igennem længere tid kritiseret prisloftet for, at det både vil hæmme nye overskudsvarmeprojekter, men især at det rammer allerede eksisterende overskudsvarmeprojekter og risikerer at gøre dem urentable.

    - Det er meget positivt, at der er så bred politisk opmærksomhed om, at prisloftet hæmmer vores muligheder for at udnytte energien effektivt og dermed hindrer den grønne omstilling. Der er derfor grund til at rose klimaudvalgets formand for den meget glædelige udmelding, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen.

    V og M er klar til se på prisloftet

    Hans udsagn følger i sporet på klimaordfører Linnea Søgaard-Lidell fra Venstre. Hun har senest meldt ud, at man i Venstre ser det som sund fornuft helt at fjerne prisloftet.

    - Det er sund fornuft at udnytte den varme, der allerede er genereret, lød det dengang fra Linea Søgaard-Lidell til Ritzau.

    - Vi er nødt til at tænke mere i, hvordan vi bruger vores ressourcer og øger energieffektiviteten, hvilket ikke har haft det største fokus i dansk politik, sagde hun videre og understregede, at der alene var tale om en holdning hos Venstre og ikke nødvendigvis fra regeringen som helhed.

    Moderaterne har indtil videre via deres ordfører på området, Henrik Frandsen, meldt ud, at de også vil være klar til at indgå i forhandlinger om prisloftet.

    - Jeg er meget åben for at se på, om det er det rigtige niveau, og om der sker nogle ting i ordningen, der gør, at det ikke er hensigtsmæssigt, det vil jeg rigtig gerne være med til at kigge på, har Henrik Frandsen fra Moderaterne tidligere sagt til TV 2 Øst.

    Andre klikkede på...