Gå til hovedindhold
Medlemmer

Varme- og affaldschef fejrer 25 år i Aarhus

Bjarne Munk Jensen har ikke længere røde eller gule kort i baglommen. I stedet har han nu igennem et kvart århundrede været involveret i varme og affaldshåndtering i Aarhus.

27. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Tilbage i 80’erne lå det nok ikke direkte i kortene, at en ung elektriker fra Silkeborg skulle ende med at stå i spidsen for et af landets største forsyningsselskaber. Skæbnen ville det anderledes, og i dag kan den administrerende direktør for Kredsløb i Aarhus se tilbage på 25 år med varme og affald som centrale fokuspunkter.

    Oprindelig tog karrieren sin begyndelse som faglært elektriker i hjembyen Silkeborg. Efter nogle år med fingrene i mulden valgte Bjarne Munk Jensen at læse videre til stærkstrømingeniør ved Aarhus Teknikum, og blev efterfølgende ansat som planlægningschef ved Midtjysk Elforsyning (red: I dag Norlys).

    Det blev startskuddet til en karriere, hvor Bjarne har bevæget sig gennem stort set hele energisektoren – fra el til affald og til varme.

    Kom til Aarhus inden årtusindeskiftet

    Inden årtusindeskiftet var det atter tid til at prøve nye græsgange, og derfor skiftede Bjarne Munk Jensen elsektoren ud med affaldssektoren i et job som affaldschef i Aarhus kommune. Det blev mødet med en helt ny branche og verden af kompleksiteter.

    Men selvom det ikke just var hjemmebane fra start, var den nyudnævnte affaldschef stålsat på at ikke blot at lære sektoren at kende, men at gøre en forskel og sætte sit eget præg.

    Hans tilgang til ledelse kunne man hurtigt se perspektiver i, og derfor valgte man i Aarhus kommune også at overdrage ansvaret for varmeforsyningen i forbindelse med sammenlægningen af affald og varme i forvaltningen.  

    Undervejs var læringskurven stejl, da mødet med forsyningstilsyn, varmeforsyningslov og begreber som over- og underdækning var ukendt stof, ligesom mødet med den politiske verden og det at gebærde sig i spændingsfeltet mellem politik, forsyning og forvaltning var en disciplin, der skulle tillæres med erfaring, men alligevel var noget, den daværende affaldschef med sin diplomatiske tilgang og store kendskab til foreningslivet og fingerspitzgefühl, hurtigt befandt sig aldeles hjemme i.

    Hurtig konfliktløsning, overblik, konkret handling og det at træffe beslutninger og tage ansvar for dem var ikke kun hverdagskost i arbejdssammenhæng, men også en central del af fritiden for Bjarne Munk Jensen, der allerede dengang rejste verden tyndt som elitedommer i international håndbold.

    Trods benspænd undervejs er det blevet til masser af sejre i jobbet som forvaltningschef og senere adm. direktør for Kredsløb, hvilket også er en af grundene til, at Bjarne kan fejre hele 25 års jubilæum i branchen den 1. april 2024.

    Omstilling – før og nu

    Tilbage i 2017 blev Aarhus fx blandt de første af de større byer i Danmark, der per definition fik omstillet varmeforsyningen til at køre på CO2-neutral varme. Arbejdet med at omstille forsyningen gik mange år forud, og er sidenhen fortsat med et ihærdigt fokus på at fremtidssikre forsyningen og gøre den vedvarende, mere stabil og konkurrencedygtig med alle alternativerne.

    Helt konkret er det ført til et storstilet samarbejde med det mærsk-ejede Innargi om at opføre EU’s største geotermiske anlæg, der om få år skal levere hele 20 pct. af den samlede fjernvarme med varme fra jordens indre og omstille en stor del af forsyningen, så den bliver vedvarende.

    I det hele taget har synergier og samarbejde på tværs af brancher altid været lidt af et hjertebarn for Bjarne Munk Jensen. Bl.a. gennem bestyrelsesposter i fx Dansk Fjernvarme, hvor fordelene i at sammentænke og indbyde til samarbejde med andre ligesindede har været på tegnebrættet, længe før ord som sektorkobling blev moderne.

    Men også på de interne linjer har Bjarne Munk Jensen været motiveret af at øge samarbejdet og nedbryde siloer, hvad end det handlede om at styrke samarbejdet, skabe sammenhæng mellem forskellige afdelinger eller øge den generelle trivsel.

    Administrerende direktør

    For knap to år siden blev Bjarne Munk Jensen udnævnt til adm. direktør i det daværende Affaldvarme Aarhus og har siden stået ved roret i rejsen fra kommunal forvaltning til det kommunalejede selskab med det nye sigende navn Kredsløb.

    Trods et kvart århundrede i branchen, har Bjarne fortsat store visioner for fremtidens forsyning, for selvom vi er godt på vej til at omstille energisystemet, er der ifølge Kredsløb-direktøren stadig meget der skal nås og store potentialer, der bør indfries.

    Beslægtede brancher indenfor forsyning har alletiders mulighed for at rykke tættere sammen i bussen i arbejdet for de mange fælles mål og dermed stå stærkere til de udfordringer og den omskiftelighed, som branchen og samfundet i stigende grad mødes af.

    Samtidig er der store og helt nødvendige målsætninger for at reducere byens og hele landets CO2-udledning, og det kan kun gøres ved fortsat at udvikle forsyningen og tænke i både ny og kendt teknologi og det gode samarbejde mellem mennesker.

    Andre klikkede på...