Gå til hovedindhold
Varmekilder
Sektorintegration
Produktion

Venstre vil af med prisloft for overskudsvarme

Overskudsvarme skal udnyttes i stedet for at fyre for fuglene, lyder det nu fra Venstre, der vil af med prisloftet på overskudsvarme. Dansk Fjernvarme roser Venstre for en stærk og kærkommen udmelding.

11. jan. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Den overskudsvarme, der bliver skabt i datacentre og industrien skal udnyttes i stedet for at gå til spilde. Derfor vil Venstre nu have sat en stopper for det forkætrede prisloft, der siden årsskiftet har ramt fjernvarmeselskabernes udnyttelse af overskudsvarme til boligopvarmning.

    - Det er sund fornuft at udnytte den varme, der allerede er genereret, lyder det nu fra klimaordfører for Venstre, Linea Søgaard-Lidell.

    - Vi er nødt til at tænke mere i, hvordan vi bruger vores ressourcer og øger energieffektiviteten, hvilket ikke har haft det største fokus i dansk politik, siger hun til Ritzau.

    Selv om Venstre er i regering, har partiet ikke koordineret en plan med regeringsfællerne fra Socialdemokratiet og Moderaterne.

    - Det her er Venstres holdning, og så håber jeg, at de andre er åbne for det, siger Linea Søgaard-Lidell.

    Hos Socialdemokratiet er klimaordfører Lea Wermelin dog positivt indstillet over for idéen, skriver Ritzau.

    - Vi står det samme sted i forhold til, at det er åbenlyst, at der er et problem, siger hun og nævner, at en løsning kan være at fjerne prisloftet, men at der er også andre muligheder i spil, som skal undersøges, siger Lea Wermelin.

    - I regeringen er vi i gang med at kigge på, hvad der er den bedste mulighed for at løse problemet, siger Lea Wermelin.

    Stærk og kærkommen udmelding

    Dansk Fjernvarme har igennem længere tid argumenteret for, at prisloftet modvirker både de politiske intentioner og ønsker om mere grøn omstilling og samtidig udsætter fjernvarmeselskaberne – og dermed deres varmekunder – for en unødig økonomisk risiko.

    Fjernvarme Fyn kan således stå foran at skulle stoppe et projekt om udnyttelse af overskudsvarme fra Facebooks datacenter i Odense, fordi prisloftet fra årsskiftet også virker med tilbagevirkende kraft.

    - Det er en virkelig stærk og kærkommen udmelding som både Venstre og Socialdemokratiet kommer med om at ville fjerne prisloftet på overskudsvarme, siger chefkonsulent Jens Christian Nielsen fra Dansk Fjernvarme.

    - Det har landets fjernvarmeselskaber og industrien sukket efter, så vi kan få udnyttet det store potentiale, der ligger i at udnytte varmen fra industrien, datacentre, supermarkeder og hvor der ellers ledes varme ud til fuglene i dag, siger han videre.

    Overskudsvarme er effektiv energiudnyttelse

    Forslaget fra Venstre får også opbakning fra videnskaben. Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, ser store perspektiver i at fjerne prisloftet og udnytte overskudsvarmen.

    - Når vi ikke udnytter overskudsvarmen, betyder det, at vi bruger kul, olie, gas og biomasse til at lave varmt vand, selv om der nogle steder er helt ekstremt store mængder overskudsvarme til rådighed, siger han til Ritzau.

    - Helt konkret betyder det, at vi er mindre effektive med vores energi, og det er sådan set det, det er afgørende, at man får ændret på.

    Hans beregninger anslår, at den allerede eksisterende overskudsvarme vil kunne dække 20 procent af fjernvarmeproduktionen. Danmark står dog over for et endnu større potentiale, når flere datacentre og PtX-anlæg, der med vedvarende energi skal lave grønne brændstoffer, ventes opført.

    Andre klikkede på...