Gå til hovedindhold
Konverteringer
Dansk Fjernvarme
Medlemmer

Yderligere 107.000 boliger kan få fjernvarme

Ny rapport viser, at knap 40.000 gaskunder i 2023 vinkede farvel til gassen. Mange flere er på vej, men en slutdato for gas er nødvendig, konstaterer Dansk Fjernvarme.

18. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Fjernvarmeudrulning-Middelfart-til-Strib_700x420_Steen-Kramer-Jensen
  • Læs op

Indhold

    Flere og flere danskere tilvælger en grøn varmeløsning og siger farvel til gassen. Det viser en ny statusrapport, som KL og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har offentliggjort.

    I 2023 har knap 40.000 gaskunder konverteret til fordel for en grøn varmeløsning, mens der er projekter for yderligere 107.000 konverteringer til fjernvarme på vej. Cirka en tredjedel af de tilbageværende gaskunder kan allerede i dag blive tilmeldt fjernvarmen.

    Rapporten viser også, at knap 59.000 har fået afklaring om, at en varmepumpe kan være løsningen, når gasfyret skal på pension. Knap 122.000 danske hjem afventer stadig, om fjernvarme bliver en mulighed for dem.  Af disse vurderer KL, at 65.000 ved udgangen af 2024 vil være omfattet af projektforslag til fjernvarme.

    Selvom rapporten viser, at de danske hjems varmeløsning går i den grønne retning, er målet ikke opnået endnu. Det er der flere årsager til, fortæller Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg. 

    - Kommuner og fjernvarmeselskaber arbejder på højtryk for at indfri aftalens høje ambitioner, og rapporten her viser, at vi er godt på vej. Men vi er ikke i mål, udtaler udvalgsformanden og uddyber:

    - Højere priser på materialer og anlægsarbejde, mangel på arbejdskraft og stigende renter har haft indflydelse på, hvor mange projekter der har kunnet gennemføres. Samtidig har faldende gaspriser betydet, at flere gaskunder beholder deres gasfyr. Vi ser derfor frem til en dialog med ministeren om, hvordan vi får de sidste fjernvarmeprojekter godt i mål. 

    En slutdato er en nødvendighed

    Dansk Fjernvarmes Politiske chef Rune Moesgaard er enig i, udviklingen går i den rigtige retning. Men for at komme helt i mål skal der også handles politisk.  

    - Fjernvarmeselskaberne er kommet rigtig langt med den politisk besluttede udfasning af gas til boligopvarmning. Men det står også tindrende klart, at det kræver det en snarlig slutdato for brug af gas i vores boligopvarmning, hvis vi skal helt ind over målstregen.

    Dansk Fjernvarme peger – som KL – bl.a. på, at en lavere gaspris får mange boligejere til at udsætte gasudfasningen, og derfor er der brug for et incitament for at få flere til at skippe gasfyret i deres bolig.

    - Og her er det vores overbevisning, at en slutdato – og vi skal ikke for langt ud i fremtiden – vil have en gavnlig virkning. Så hvis politikerne mener, hvad de siger – at vi skal have gas udfaset – så er det nødvendigt med en slutdato, siger Rune Moesgaard.

    Næste skridt

    Første skridt bliver nu at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet sammen med KL følger op på rapporten og går i dialog med de kommuner, hvor potentialet for fjernvarme ikke på nuværende tidspunkt har udmøntet sig i et godkendt fjernvarmeprojekt.

    Den nationale energikrisestab, NEKST, har i de seneste måneder dykket ned i området og har givet regeringen anbefalinger til, hvordan gas i opvarmningen hurtigere kan udfases.

    NEKST kommer blandt andet med en række gode råd til, hvordan kommunerne kan lave hurtigere myndighedsprocesser for godkendelse af fjernvarmeprojekter.

    Dernæst skal KL og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet indgå i et dialogudvalg i 2025 for at gøre status på udrulningen af både fjernvarme og individuelle varmepumper.

    Andre klikkede på...