Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Sektorintegration
Klima- & Miljøforhold

Borgmester: Energipark med gratis fjernvarme er stor gevinst for området

Vesthimmerlands borgmester anerkender lokalbefolkningens modstand overfor ny energipark med 630 solceller og 200 MW vindmøller. Alligevel bakker han op om projektet, der kan levere store mængder grøn energi og gratis fjernvarme til hans kommune.

15. jan. 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

- Der er protester i området over energiparkens placering. Det er primært solcellerne, de lokale er utilfredse med, oplyser borgmester Per Bach Laursen, der dog - efter at have lyttet og talt med de lokale i Vesthimmerland om projektet – bakker op om energiparken.

Indhold

    Diskussionen om, hvordan fremtidens danske landskab skal se ud, er i fuld gang i Vesthimmerlands Kommune. Her er en stor energipark på tegnebrættet, og den kan levere store mænger grøn energi og lokale arbejdspladser – men den pynter ikke i landskabet.

    Hvordan de forskellige hensyn skal afvejes, er aktuelt en opgave for kommunens byråd med borgmester Per Bach Laursen (V) i spidsen.

    Kommunen har således søsat en ambitiøst målsætning om, at kommunen skal have en grønnere energiforsyning. Det skal blandt andet ske med en ny energipark, der skal anlægges i området mellem Farsø, Haubro og Vester Hornum. I det område ligger der i forvejen et større biogasanlæg ejet af Biocirc. Det er i det område, at Biocirc har opkøbt en masse jord, og virksomheden har ansøgt om at lave en større energipark med omkring 630 hektar solceller og 200 MW vindmøller samt en udvidelse af biogasanlægget fra at kunne håndtere 750.000 ton ”landbrugsprodukter” til 2.000.000 ton i fremtiden.

    Desuden ønsker Biocirc at lave Power-to-X via elektrolyse, etablere CO2-fangst, pyrolyse af fiberfraktionen fra biogassen samt anlægge en erhvervspark for energitunge virksomheder. Biocirc har ifølge Per Bach Laursen lovet Vesthimmerlands Kommune, at al overskudsvarme, der bliver tilgængelig, når energiparken er i funktion, bliver stillet gratis til rådighed for fjernvarmeselskaberne i kommunen.

    Meget mere fjernvarme

    Per Bach Laursen har store ambitioner for kommunen, hvis projektet bliver til virkelighed.

    – Jeg tror på, at der bliver udrullet fjernvarme de næste 10-20 år i hele Vesthimmerland, hvis projektet med overskudsvarmen bliver en realitet, understreger borgmesteren.

    Borgmesteren ser flere fordele ved, at Vesthimmerland potentielt har udsigt til at få en energipark, som i størrelsesorden svarer til en af Danmarks største energiparker i areal.

    – Jeg ser flere fordele ved at få en energipark. Med en energipark bliver det muligt at begrænse landbrugets CO2-udslip, og med et Power-to-X-anlæg kan det forventes, at der vil være efterspørgsel på over 100 medarbejdere til anlægget. Desuden bliver vi selvforsynende på energikilder til forbrugerne, siger han og tilføjer:

    – Det tiltaler mig særligt, at vi kan lokke højtuddannet arbejdskraft, som har lyst til at arbejde med grøn energi, hertil.

    Mindst mulig gene

    Inden energiparkprojektet bliver en realitet, er der flere mellemregninger, som skal gå op, vurderer borgmesteren. Først og fremmest skal de lokale borgere være med på idéen. I den sammenhæng er det borgmesterens pointe, at energiparken skal skabe mindst mulig gene for de lokale. Han ved allerede nu, at der er utilfredshed med projektet.

    - Der er protester i området over energiparkens placering. Det er primært solcellerne, de lokale er utilfredse med, oplyser han.

    – Byrådet og jeg investerer i fremtiden uden 100 procent at kende resultatet, men vi skal stå på mål for projektet, selvom tidshorisonten er ekstremt lang, fortæller Per Bach Laursen.

    Per Bach Laursen har lyttet og talt med de lokale i Vesthimmerland om projektet – men trods protesterne bakker borgmesteren op om energiparken.

    – Det er nødvendigt med et energiskift. Vi må se klimaforandringerne i øjnene, vi skal være mindre afhængige af russisk gas og skabe egne energikilder, mener han.

    Gratis overskudsvarme luner

    Vesthimmerlands borgmester har fremtidsbrillerne på, når han vurderer både fordele og ulemper ved energiparken.

    Borgmesteren pointerer, at han aldrig havde støttet projektet, hvis ikke Biocirc havde planer om en markant udvidelse af biogasanlægget og samtidig om at omdanne det til en decideret energipark med solceller, Power-to-x og CO2-fangst. Desuden kan Aars Fjernvarme og andre fjernvarmeselskaber modtage gratis overskudsvarmen derfra.

    Per Bach Laursen understreger, at han betragter energiparken fra et helikopterperspektiv.

    – Vi ville have alt for meget strøm, hvis der kun blev opført vindmøller og solceller. Det har hele tiden være planen, at der skal placeres en industripark ved siden af energiparken, hvor energitunge virksomheder kan drage fordel af den grønne energi.

    Borgmesteren bakker op om energiparken, selvom han ikke kender slutresultatet endegyldigt.

    – Byrådet og jeg investerer i fremtiden uden 100 procent at kende resultatet, men vi skal stå på mål for projektet, selvom tidshorisonten er ekstremt lang, fortæller Per Bach Laursen.

    Nutid og datid

    Borgmesteren accepterer også præmissen om, at der kan opstå udfordringer, som han ikke kan løse på forhånd.

    Det kan eksempelvis blive en udfordring at afklare, hvem der skal betale for etableringen af transmissionen af fjernvarmerør, hvis borgmesterens ambition om at få udrullet fjernvarmen i hele Vesthimmerland bliver en realitet.

    – Det bliver en udfordring for de enkelte fjernvarmeselskaber, da de skal kunne etablere deres ledningsnet selv. Spørgsmålet er, om det er de nuværende forbrugere eller de fremtidige, der skal betale, uddyber borgmesteren.

    Ikke køn, men nødvendig

    Borgmesteren anerkender også, at en energipark ikke er æstetisk køn at bo ved. Derfor er det nødvendigt at spille på andre tangenter for at gøre energiparken attraktiv som nabo.

    – Det kan gøres ved eksempelvis, at Biocircs betaler naboernes strøm og energi eller tilbyder dem økonomisk kompensation, foreslår borgmesteren.

    Per Bach Laursen sammenligner energiparken med etableringen af vindmøller, som heller ikke skete uden modstand. Derfor finder borgmesteren det afgørende, at lokalbefolkningen bliver oplyst og kompenseres økonomisk, hvis energiparken er til gene.

    – Jeg forstår godt ”not in my backyard-problematikken”, men jeg håber, den fortaber sig, når økonomisk kompensation tilbydes fra staten.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...