Der er ændringer i regulerkraftmarkedet
Dansk Fjernvarme giver status på regulerkraftmarkedet, der siden begyndelsen af marts er overgået til at være kvartérsbaseret.

Regulerkraftmarkedet overgik til at være kvartersbaseret den 4. marts kl. 13.00. Samtidigt begyndte Energinet at aktivere bud automatisk i stedet for manuelt. Markedsændringerne betyder i praksis, at energiaktivering sker med kort varsel, og det stiller krav til anlæggene, der slides mere med mange kortvarige start/stop.
I den første måned af markedet, er der fremkommet ekstreme priser, bl.a. en opreguleringspris på 36.011 DKK/MWh i DK1 og en nedreguleringspris på -74.589 DKK/MWh i DK2. Den ekstremt negative pris i DK2 er dog efterfølgende blevet trukket tilbage igen pga. fejl ved den svenske TSO, Svenska Kraftnät. Samtidigt tilbageholder TSO’erne priser for nogle kvartérer, som bliver undersøgt for fejl.
Ugentlig status på regulerkraftmarkedet
Energinet afholder hver tirsdag kl. 10.00-10:30 et kort statusmøde, hvor de gennemgår ugen, der er gået, og præsenterer markedsresultater. I kan benytte nedstående link til at deltage i disse møder:
Direkte link til mødet
Møde-id: 330 538 862 215
Adgangskode: 6bv2Hf3P
Energinets Markedsovervågning er aktuelt skærpet
Energinet har desuden på Elaktørforum den 26. marts orienteret om markedet og oplyst, at de fører skærpet markedsovervågning. Det følger af de europæiske regler, der regulerer handel på elmarkedet, de såkaldte REMIT-regler, at Energinet har et ansvar for at overvåge markedet og underrette Forsyningstilsynet, hvis de har begrundet mistanke om overtrædelse af reglerne i REMIT. Det kan for eksempel være, hvis elpriserne ender på et usædvanligt højt niveau.
Det anbefales at indhente rådgivning, evt. hos de balanceansvarlige, hvis man er i tvivl om REMIT eller konkurrencereglerne på elmarkedet.
Lovgivning om bud på elmarkederne
Medlemmer af Dansk Fjernvarme skal være opmærksom på de regler, der følger af den såkaldte REMIT-forordning, der indeholder et forbud mod markedsmanipulation på engrosmarkederne for el. Et uddrag af de regler der følger af REMIT er vedlagt som et bilag til denne meddelelse.
Den vigtigste pointe fra reglerne er, at bud på elmarkederne skal kunne begrundes af den markedsaktør, som har foretaget budgivningen.
Vejledning
Dansk Fjernvarme må ikke rådgive om eller på anden måde indblandes i medlemmernes konkrete budafgivning på engrosenergimarkederne. Denne nyhed tjener alene til formål at gøre medlemmerne af Dansk Fjernvarme opmærksom på reglerne. Hvis man er i tvivl om en konkret budstrategi er i overensstemmelse med reglerne, opfordrer Dansk Fjernvarme til, at man søger ekstern rådgivning.
Dansk Fjernvarme vil ligeledes gøre opmærksom på, at man ifølge konkurrencereglerne ikke må dele eller drøfte konkrete budstrategier eller prissætning på elmarkederne med konkurrenter.
Uddrag af regler der følger af REMIT
Artikel 5:
”Enhver deltagelse i eller forsøg på deltagelse i markedsmanipulation på engrosenergimarkeder er forbudt.”
Markedsmanipulation defineres i artikel 1, stk. 3 litra c i følgende forordning:
Markedsmanipulation:
a) indgåelse i enhver transaktion eller afgivelse, ændring eller tilbagetrækning af enhver handelsordre eller deltagelse i enhver anden adfærd vedrørende engrosenergiprodukter:
i) som giver eller antages at give urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller prisen på engrosenergiprodukter
ii) hvorved en person eller flere personer i fællesskab sikrer eller antages at sikre, at prisen på et eller flere engrosenergiprodukter ligger på et kunstigt niveau, medmindre den, der har indgået i transaktionen eller har afgivet handelsordren, godtgør, at begrundelsen for at indgå i en sådan transaktion eller at afgive en sådan handelsordre er legitim, og at denne transaktion eller handelsordre er i overensstemmelse med accepteret markedspraksis på det pågældende engrosenergimarked, eller …”
ACER er agenturet med ansvar for at overvåge energimarkederne i EU, og de har udgivet en vejledning ACER Guidance on REMIT application 6.1st Edition, der skal hjælpe med forståelsen af den ovenstående lovgivning og forbuddet mod markedsmanipulation.
Det fremgår bl.a. af ACER’s vejledning på side 96, at det ved mulig markedsmanipulation skal vurderes, om markedsaktøren har legitim teknisk, regulatorisk og/eller økonomisk begrundelse for at byde ind i markedet til en pris over marginalomkostningerne for anlægget.
Dvs. at bud på elmarkederne skal kunne begrundes af den markedsaktør, som har foretaget budgivningen.
Skriv kommentar