Kraftvarmeværk tager elkedel i brug
Helsingør Kraftvarmeværk har taget et skridt mod grøn omstilling med indfasning af en elkedel, der bliver den første af flere elbaserede fjernvarmeteknologier.

Elkedlen og den bygning, den er etableret i, syner ikke af meget ved siden af den resterende del af Helsingør Kraftvarmeværk. Men man skal ikke tage fejl – der er nemlig tale om en fuldvoksen og særdeles konkurrencedygtig produktionsenhed, der har en ydeevne på 30 MW.
Siden den 1. maj har elkedlen indgået i energiproduktionen fra kraftvarmeværket, og dermed indvarsles, at fjernvarmeproduktionen i fremtiden bliver baseret på el på det store kraftvarmeværk.
Elkedlen understøtter således den grønne omstilling samtidig med, at brugen af biomasse reduceres og muligheden for at sikre attraktive priser til fjernvarmekunderne styrkes.
- Produktion af fjernvarme på den nye elkedel er en win-win-win-situation for kraftvarmeværket, slog formand for bestyrelsen i Helsingør Kraftvarmeværk, Jens Bertram, fast, da den officielle indvielse fandt sted den 1. maj.
- Med elkedlen reducerer vi brugen af fossile brændsler i varmeproduktionen, og vi gør plads til mere sol og vind i elnettet. Dermed løfter vi et væsentligt samfundsansvar, og vi understøtter den grønne omstilling, lød det fra formanden, der samtidig kunne pointere, at man vinker farvel til 10 til 20 procent af det nuværende forbrug af biomasse.
- Oven i det giver elkedlen også indtægter og besparelser til værket. Der er i den grad grund til at finde de bredeste smil frem – særligt på vegne af klimaet og fjernvarmekunderne i Nordsjælland, nævnte Jens Bertram.
Plads til varmepumpe
Og det stopper ikke med indfasningen af elkedlen. Helsingør Kraftvarmeværk har et mål om fremover at indfase nye elbaserede fjernvarmeteknologier.
- Med udbredelsen af fjernvarme til flere og flere kunder i Nordsjælland er der behov for løbende at udvide og fremtidssikre varmeproduktionen. Og det skal gerne ske med brug af velafprøvede elbaserede fjernvarmeteknologier, udtaler Jens Bertram og fortsætter:
- Vores grønne ambitioner er større endnu. Derfor har vi allerede gjort plads til en varmepumpe ved siden af elkedlen, slog bestyrelsesformanden fast.
Systemydelser giver betaling
Energichef Hans Peter Balle forklarer om de økonomiske fordele ved elkedlen:
”Når elkedlen er med til at styrke selskabsøkonomien, hænger det dels sammen med, at Helsingør Kraftvarmeværk stiller elkedlen til rådighed som en reservelast for Energinet, når der er brug for at aftage strøm fra nettet. Denne såkaldte systemydelse giver en rådighedsbetaling – uanset om elkedlen bliver brugt eller ej. Samtidig kan produktion af varme på el planlægges til tidspunkter, hvor elpriserne er i bund. Det vil typisk give en besparelse i forhold til produktion på biomasse. Alt i alt styrkes selskabsøkonomien, og det vil smitte positivt af på fjernvarmekunderne i Nordsjælland”.

Fakta om elkedlen:
Bygning er 30 meter lang, 11 meter høj og 9 meter bred
Elkedlen er 6 meter høj og vejer 14,5 tons i drift.
Produktionskapacitet: 30 MW fjernvarme
- Kan dække 15-20 procent af behovet i varmesystemet – svarende til behovet hos ca. 4.000 husstande på en kold vinterdag
- Kan erstatte 10-20 procent af biomasseforbruget
- Kan reducere brugen af naturgas ved spidsbelastning
- Kan balancere elnettet – så der kan skrues op eller ned for elkedlen afhængig af om der er overskud eller underskud af strøm i nettet
Helsingør Kraftvarmeværk er ejet af Forsyning Helsingør (2/3) og Norfors (1/3).
Skriv kommentar