Nu er første vejledning til beredskabsarbejdet udkommet
Energistyrelsen har offentliggjort den første vejledning til beredskabsarbejdet for fjernvarmen. Den aktuelle vejledning retter sig mod selskaber på niveau 1, men flere vejledninger til selskaber på niveau 2 og op er undervejs.

Lovgivningen om beredskab i fjernvarmen er trådt i kraft, og mens nogle fjernvarmeværker er godt i gang med beredskabsarbejdet, har andre valgt at afvente mere information fra myndighederne – bl.a. en vejledning.
Nu er den første vejledning fra Energistyrelsen klar. Den findes på Energistyrelsens lukkede beredskabsside, og Dansk Fjernvarme har modtaget en kopi, som vi lægger på vores hjemmeside.
Energistyrelsen har tidligere udarbejdet vejledninger til el- og gasbranchen, men vi har afventet vejledning der baserer sig på den aktuelt gældende Bekendtgørelse om modstandsdygtighed og beredskab i energisektoren, der også omfatter fjernvarmen.
Vejledningens indhold
Vejledningen er udformet som et checkskema, der gennemgår de elementer, der er beskrevet i bekendtgørelsens §19. Bemærk, at selskaber på niveau 1 også er omfattet af øvrige paragraffer i bekendtgørelsen, bl.a. om lovpligtig information, der skal gives til Energistyrelsen, fortrolig håndtering af beredskabsplaner m.m.
§19, som vejledningen beskriver, dækker bl.a. emner indenfor selskabets interne organisering og ansvarsfordeling, både til hverdag og i en evt. krisesituation. Desuden kriterier for aktivering af beredskabet, mulighed for at indhente eksterne ressourcer, intern og ekstern kommunikation og nødvendig kontakt til myndigheder.
Beredskabsplanen skal derudover bl.a. beskrive hvordan produktionen kan opretholdes i tilfælde af forskellige hændelser, herunder f.eks. ø-drift og isolering af systemer ved eventuelt angreb på OT-miljøet. Dertil acceptabel ”nedetid” for systemerne, og hvordan de kan genetableres efter udfald. Endelig håndtering af backup-systemer, dokumentation af evt. hændelser og løbende opdatering af beredskabsplanerne.
Beredskabet skal fungere i praksis
Fokus for beredskabsplaner skal være at opretholde driften – og at kunne genoprette den i tilfælde af driftsforstyrrelser.
Energistyrelsen understreger, at beredskabsplaner skal være overskuelige og operationelle, sådan at de også kan bruges i praksis, når en hændelse sker. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere er bekendt med de centrale dele af beredskabsplanen, så de kan handle i kritiske situationer.
Vejledningen er en liste over minimumskrav, så det er altid en god ide at overveje, om der kan være andre relevante parametre i beredskabsarbejdet hos jer, så planerne dækker hele vejen rundt.
Risiko- og sårbarhedsanalyse – identificér ”hullerne” og forebyg
For selskaber på niveau 1 stilles der ikke krav om, at beredskabsplanen skal basere sig på en risiko- og sårbarhedsanalyse, ROS. Energistyrelsen anbefaler dog alligevel, at man som niveau 1 selskab orienterer sig i nogle af de scenarier, som Energistyrelsen har gjort tilgængelig i ROS-kataloget på deres lukkede side.
Scenarierne kan bruges til at identificere, hvor og hvordan driften kunne forstyrres af forskellige hændelser, og hvad man kan gøre for at forebygge det. Det kan f.eks. være scenarier om succesfulde angreb på jeres OT-miljø, brand eller voldsomme vejrhændelser.

Mette Louise Wätzold Bjørnlund
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Beredskab
Bæredygtighedskrav til biomasse
CO2-kvoter
Mobil: +45 40 13 97 08
E-mail: mbj@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar