Nu skal der indberettes graveskader til LER
Fristen for indberetning af graveskader i 2024 er februar i år. Det er ejeren af den skadede ledning, der har ansvar for at indberette.
![](/media/53kjiwd3/naestved-fjernvarme-gravearbejde-1.jpg?width=800&height=530&v=1db4fc4fd56cc70)
Der er pligt til at indberette graveskader på egne ledninger til Ledningsejerregistret (LER), og indberetningen skal ske det år, hvor graveskaderne er opstået eller opdaget. Det vil sige, at indberetning af graveskader, der er registreret i løbet af 2024, senest skal ske i februar 2025.
- I forbindelse med den kraftige udrulning af fjernvarme, der har været de seneste par år, er der desværre også sket en stigning i antallet af graveskader, siger Jens Christian Nielsen, der er chefkonsulent ved Dansk Fjernvarme.
- Det skal vi tage seriøst. For det første fordi det kan være farligt for de udførende, men også fordi det har betydning for samfundet og har økonomiske konsekvenser, når ledningerne skades, siger uddyber han.
Det bliver bl.a. understreget af en helt frisk analyse fra Klimadatastyrelsen, der viser, at overgravning af kabler og ledninger hvert år koster samfundet 1,24 milliarder kroner. Det er altså ikke uden omkostninger, når kabler bliver overgravet – fx i forbindelse med konverteringer fra gas til fjernvarme.
Klimadatastyrelsen melder samtidig ud, at man sammen med aktørerne på området nu vil iværksætte et arbejde, der skal øge indberetningerne til LER og samtidig søge at mindske antallet af overgravninger, der i 2023 satte rekord med knap 23.000 registrerede overgravninger.
Træf om ledningsnettet 2025
Dansk Fjernvarme inviterer til to spændende dage med erfaringsudveksling og netværk, hvor du får ny inspiration inden for aktuelle temaer og problemstillinger om ledningsnettet.
Den 26. marts i Fjernvarmens Hus – kun for medlemmer af Dansk Fjernvarme.
Læs mere om indholdet og tilmelding – klik her.
Dansk Fjernvarme vil i forbindelse med det arbejde for, at oplysninger om stikledning fra andre forsyningsformer kan blive tilgængelige via LER. Det er de nemlig ikke i dag.
- Som brancheforening er vi glade for, at mange fjernvarmeselskaber, som ejere af stikledninger til fjernvarme, udleverer oplysninger om dem, når andre ledningsejere skal grave i nærheden. Derfor arbejder vi også for, at oplysninger om stikledninger for andre forsyningsformer skal være nemmere tilgængelige, så arbejdet i vejen også bliver mere sikkert for fjernvarmeselskabernes gravearbejde, tilføjer Jens Christian Nielsen.
Typisk ejer fjernvarmeselskaberne stikledninger helt frem til bygningernes sokkel, og derfor skal oplysninger om stikledninger ejet af fjernvarmeselskaberne udleveres, når der søges ledningsoplysninger, og i tilfælde af graveskader på fjernvarmeledninger, skal skaden indberettes til LER.
Jens Christian Nielsen pointerer, at kravet om at udlevere oplysninger om stikledninger ikke handler om, hvorvidt ledningen er placeret på privat matrikel eller offentligt areal, men derimod handler om, hvem der ejer ledningen.
- Andre ledningsejere ejere ikke nødvendigvis stikledningerne, derfor kan der mangle oplysninger om stikledninger for visse forsyningsarter når der søges LER-oplysninger, oplyser han.
Det er muligt at indberette graveskader enkeltvis eller som en masseindberetning af graveskader via en CSV-fil.
De primære årsager til graveskader
Top fem over årsager til graveskader set fra ledningsejers side
1. Der er søgt ledningsoplysninger i LER, men oplysninger er ikke anvendt på gravestedet.
2. Entreprenøren benytter en gravemetode, der er ekstra risikabel.
3. Det er privatejede stikledninger, der ikke fremgår af LER/Det er stikledninger ejet af et forsyningsselskab.
4. Der er ikke søgt ledningsoplysninger i LER.
5. Entreprenøren har læst kortet forkert.
Top fem årsager set fra entreprenørens side
1. Der er fejl i det udleverede ledningsmateriale/bilag.
2. Det er stikledninger, der ikke fremgår af LER.
3. Det er en ledning, der ikke fremgår af LER
4. Vi er ikke altid enige med ledningsejer om årsagen til graveskaden.
5. Overgangen til det nye LER 2.0-format giver udfordringer.
Andre årsager til graveskader: bufferzone, skydning, underboring, manglende dækbånd
Klimadatastyrelsens opgørelse over årsag til graveskader. (se side 11 på https://geoforum.dk/wp-content/uploads/2025/01/GEOFORUM-261.pdf)
Skriv kommentar