Gå til hovedindhold
Kundeforhold
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Ny Energioplysningsbekendtgørelse er gældende fra onsdag

Men der er fortsat usikkerhed omkring et konkret krav fra myndighederne på baggrund af implementeringen af EU-direktivet i den danske bekendtgørelse. Dansk Fjernvarme har skrevet notat om netop det til sine medlemmer.

21. maj 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Onsdag den 21. maj træder en revideret energioplysningsbekendtgørelse i kraft. Det sker på baggrund af et EU-direktiv om fremme af vedvarende energikilder, der skal sikre bedre forbrugeroplysninger på fjernvarme- og fjernkølingsområdet.

    De fremtidige forbrugeroplysninger skal præcisere og styrke gennemsigtigheden vedrørende andelen af vedvarende energi i fjernvarme- og fjernkølingssystemer overfor varmekunderne.

    Konkret skal forbrugerne oplyses om energiforbruget og andelen af vedvarende energi i systemet på lettilgængelig vis - såsom på regninger, fjernvarmedeklarationen eller på leverandørens websteder og efter anmodning.

    Herunder skal leverandørerne – altså fjernvarmeselskaberne – levere oplysninger om, hvor meget energi der blev brugt til at levere én enhed opvarmning til kunden eller slutbrugeren.

    Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Junge Bak, oplyser, at fjernvarmeselskaberne indtil nu har skulle oplyse forbrugerne om andelen af vedvarende energi i deres fjernvarme- og fjernkølingssystemer efter anmodning.

    - Nu skal det være en del af fx fjernvarmedeklarationen eller regningen til kunden, og derfor har vi bedt om Energistyrelsen om en præcisering af, hvordan vores medlemmer skal tolke, det der i bekendtgørelsen omtales som ”hvor meget energi der blev brugt til at levere én enhed opvarmning til kunden eller slutbrugeren”, siger han.

    Dansk Fjernvarme har tilkendegivet, forklarer han videre, at vi ikke mener, at den brændselsfrie energi, som tilgår fjernvarmeproduktionen, skal indeholdes i opgørelsen af den samlede mængde indfyret brændsel eller brugt energi.

    Energistyrelsen har tilkendegivet – på henvendelse fra Dansk Fjernvarme - at implementering af den øvrige EU-regulering potentielt kan få indvirkning på, hvordan beregningen skal udføres, og endelig afklaring af hvorledes beregningen skal udføres, udestår derfor.

    - Dansk Fjernvarme har derfor udarbejdet et notat, som kan danne grundlag for medlemmernes beregning af de nødvendige oplysninger jf. den reviderede energioplysningsbekendtgørelse, fortæller Søren Junge Bak.

    I den reviderede energioplysningsbekendtgørelse angives, at oplysningerne om ”hvor meget energi der blev brugt til at levere én enhed opvarmning til kunden eller slutbrugeren” skal opdateres mindst én gang årligt, ligesom det er gældende for fakturering af fjernvarmeforbruget.

    Altså skal oplysningerne efter bekendtgørelsens formulering opdateres mindst én gang årligt, og derfor kan oplysningerne som udgangspunkt først beregnes efter afslutning af førstkommende årsafregning.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...