Gå til hovedindhold
Energipriser
Dansk Fjernvarme

Nye regneark til varmeproducenter for 2025

Dansk Fjernvarme har opdateret regneark til varmeproducenter, som er hjælpeværktøjer til vejledende beregning af marginale priser og varmepriser. De er nu at finde på hjemmesiden.

12. feb. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Dansk Fjernvarme har nu opdateret de regneark, som varmeproducenter kan gøre brug af til vejledende beregning af marginale priser og varmepriser. Der er tale om hjælpeværktøjer for varmeproducenterne, og regnearkene er opdateret med de ændringer, der følger af den grønne skattereform, og som trådte i kraft 1. jan. 2025.

    De opdaterede regneark påvirkes særligt af de nye afgifter på fossil elproduktion

    Med den grønne skattereform, som blev vedtaget i juni 2024, sker der en række større ændringer i afgiftssystemet, som er indarbejdet i de regneark, som Dansk Fjernvarme stiller til rådighed til beregning af kippriser mv. Det har særlig stor betydning for kipprisberegningerne, at der med den grønne skattereform er indført nye og højere afgifter på fossil elproduktion. For de ikke-kvoteomfattede anlæg er CO2-afgiften steget markant i forhold til 2024, og de kvoteomfattede anlæg pålægges i 2025 som noget nyt en emissionsafgift på fossil elproduktion.

    I figuren nedenfor er vist eksempel på beregning af varmeproduktionsprisen for et ikke-kvoteomfattet værk med gasmotor, hvor alternativ varmeproduktion sker på en gaskedel. Beregningen er baseret på en gaspris inkl. transport på 4 kr./Nm3, hvor den eneste ændring fra 2024 til 2025 er afgiftssatserne. Det ses i figuren at elprisen skal være ca. 220 kr./MWh højere for at opnå samme alternative varmeproduktionspris (sammenlignet med gaskedlen) i 2025 (blå linjer i figuren) som ved afgifterne i 2024 (røde linjer i figuren).

    Figur 1: Sammenligning af marginale varmeproduktionspriser i 2024 og 2025 ved ændrede afgifter for ikke-kvoteomfattede anlæg. De sorte markeringer indikerer kipprisen mellem motor og kedel.

    Ved anvendelse af de regneark, som nu ligger opdateret på Dansk Fjernvarmes hjemmeside, kan medlemmer selv lave tilsvarende vejledende beregninger for egne anlæg ved at indtaste egne anlægsspecifikke data, aktuelle inputpriser mv.

    De nye regneark kan findes her.

    Dansk Fjernvarme arbejder politisk for bedre vilkår for vores kraftvarmeproduktion

    Dansk Fjernvarme støtter grundlæggende op om, at det nye afgiftssystem i højere grad beskatter udledning af CO2 og dermed giver et øget incitament til at begrænse denne udledning – dog mener vi samtidig, at det er en klar fejl, at man politisk har valgt at beskatte den vejruafhængige og regulerbare elproduktion på den måde, som det nye system nu gør. Disse anlæg er i forvejen under pres pga. færre driftstimer, nye kapacitetstariffer og fordi man endnu ikke har etableret de rette kapacitetsmekanismer til aflønning af den samfundsøkonomiske værdi af at have regulerbar elproduktion stående til rådighed. Hertil kommer, at afgiftssystemet fortsat beskatter opgraderet biogas som om det var naturgas.

    Der er således en række ting, som Dansk Fjernvarme løbende peger på i sit arbejde overfor myndigheder og politikere med henblik på at få ændret rammevilkårene for den regulerbare kraftvarmeproduktion. Det er forventningen, at forsyningssikkerhed kommer endnu højere op på den politiske dagsorden i løbet af 2025 og her vil Dansk Fjernvarme arbejde for at få ændret rammevilkårene, så der skabes et bedre grundlag for at bibeholde den eksisterende kraftvarmeproduktion.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...